Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) si-a revizuit in urcare usoara previziunile legate de cererea de petrol din 2009 si 2010, pe fondul semnalelor de redresare date de economia mondiala, potrivit NewsIn care citeaza AFP. Raportul OPEC pe luna octombrie arata ca scaderea consumului se va limita la 1,65% in acest an, in contextul in care organizatia miza anterior pe o contractie cu 1,8%.

In 2010, cererea va inregistra o crestere de 0,8%, fata de 0,6% prevazut anterior.

In cifre absolute, OPEC a revizuit cererea de petrol in urcare cu 0,2 milioane barili pe zi atat pentru 2009, cat si pentru 2010, la 84,2, respectiv 84,9 milioane barili pe zi.

OPEC arata ca, in ciuda unei redresari a economiei Statelor Unite, cererea de petrol din 2010 va fi sustinuta in principal de tarile ce nu fac parte din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), precum China, India si regiuni precum Orientul Mijlociu si America Latina.

Revenirea economiei mondiale va consta intr-o crestere lenta, nu imediata, a avertizat organizatia. Aceasta estimeaza o contractie de 1,2% a economiei mondiale in acest an si o crestere economica de 2,7% in 2010. "Economia mondiala pare a intra intr-o noua etapa, trecand de la o perioada de limitare a efectelor crizei la una de redresare economica", considera OPEC.

Pe 9 octombrie, Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a anuntat, de asemenea, o revizuire a previziunilor legate de cererea mondiala de petrol din 2009, mizand in prezent pe o scadere de 1,9% fata de anul anterior, comparativ cu scaderea de 2,2% estimata in raportul precedent.