Ucraina a reluat miercuri seara tranzitul petrolului rus catre Europa, sistat provizoriu in urma unor intemperii puternice, a anuntat Ministerul Energiei de la Kiev, citat de NewsIn.

"Transportul prin oleoductul Drujba a fost restabilit la peste jumatate din puterea sa normala, cel prin gazoductul Odessa-Brodi a fost reluat" in proportie de 100%, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului, Fent Di.

Marti seara, o pana de electricitate la statia de pompare Karpati (regiunea Lvov) a provocat oprirea tranzitului petrolului prin oleoductul Drujba catre Slovacia, Ungaria si Cehia, se arata intr-un comunicat al companiei Ukrtransnafta.

Miercuri dimineata, statia de pompare Brodi, tot din regiunea Lvov, s-a oprit din acelasi motiv, stopand tranzitul petrolului de la Brodi catre terminalul Iujni (sudul Ucrainei), de unde titeiul este livrat cu vaporul in tarile din zona mediteraneeana, precizeaza documentul. "Dupa ce alimentarea cu curent electric va fi restabilita, transportul petrolului va fi reluat", a dat asigurari Ukrtransnafta.

Circa o cincime din livrarile de petrol rus catre Europa tranziteaza Ucraina, potrivit expertilor ucraineni.