Energia este motorul economiei. Asa a fost si in timpul Imperiului Roman, asa e si azi, asa o sa fie totdeauna. Fara energie nu se produce nimic si nu se produce niciun schimb economic.

Energia nu este creata, nici capitalul nici munca nu creaza energie. Asta e o lege a termodinamicii, prima. Economia functioneaza folosind energia pe care o avem pentru a exploata energia stocata, petrol sau carbune, a folosi fluxurile de energie naturale, vant, energie solara, maree, si a transforma un tip de energie in alta (productia de bunuri si servicii).

A doua lege a termodinamicii ne spune ca pe tot parcursul economic energia este folosita cu randamente mici. Cea mai mare parte a energiei pe care o folosim este irosita, in general sub forma de caldura.

Nu orice resursa energetica are aceeasi valoare economica. Petrolul este, in medie, de doua ori mai eficient economic decat carbunele. Petrolul este mai usor de extras, mai usor de folosit, este folosit cu un randament mai mare, este mai usor transportabil decat carbunele. Lemnul este o sursa de energie mai putin valoroasa economic decat carbunele. Orice tip de energie are o calitate intrinseca diferita.

Citeste restul materialului si comenteaza pe blogul lui Dan Selaru.