Mircea Geoana, presedintele PSD, a declarat luni ca "este nevoie de crearea unui holding integrat pentru sistemul energetic. Am intrebat specialistii si simt nevoia unui conglomerat mai puternic". Solutia lui Mircea Geoana vine in contradictie cu strategia energetica existenta in acest moment, care prevede crearea a doua mari companii de stat.

"Putem sa facem o companie, un holding integrat care sa fie cu adevarat un jucator puternic, capitalizat si care sa inceapa sa joace pe piata internationala. Vrem in continuare sa fim cei care suntem jucatori minori, in pofida unui potential serios, nu avem decat sa o facem in continuare. Eu nu mai sunt dispus sa fac acest lucru, vreau sa fiu jucator", a precizat presedintele PSD.

De asemenea, Geoana sustine ca trebuie infiintat un minister al energiei si resurselor care sa fie inclus in CSAT. "Cred ca in viitorul CSAT, cu o lege evident modificata, va trebui sa introducem subiectul securitatii energetice a Romaniei si securitatii alimentare a Romaniei printre temele constante de preocupare ale CSAT", a precizat Geoana. Potrivit acestuia, ar trebui revizuita actuala strategie enegetica, iar aceasta trebuie sa fie aprobata in Parlament printr-o lege organica.

Ideea apartine PNL

Ideea infiintarii unei companii mamut este sustinuta si de presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii a Senatului, Varujan Vosganian. Potrivit acestuia, "formula ideala este a unui holding, prin care nu trebuie stricat nimic din ceea ce exista. Orice formula prin care rupem companiile existente este ineficienta si creaza mai degraba turbulenta. Existenta unei companii eneretice nationale, coroborata cu o legislatie a holdingului, este necesara pentru cresterea prestigiului si a fortei Romaniei".

De altfel, Vosganian a promovat aceasta ideea chiar din timpul in care este ministru al economiei si finantelor elaborand, anul trecut, chiar si un act normativ in acest sens. Insa, colitia PDL-PDL a desfiintat inca de la inceputul guvernarii acel act normativ.

La fel ca si Geoana, Vosganian mai sustine si ideea aprobarii strategiei energetice in Parlament sub forma unei legi organice.

Pana sa iasa de la guvernare, PSD dorea infiintarea a doua companii

Aceste declaratii demonostreaza faptul ca PSD si PNL sunt pe aceeasi lungime de unda in ceea ce priveste sectorul energetic. Aceasta dupa ce PSD s-a declarat un sustinator al variantei infiintarii a doua mari companii energetice. Potrivit acordului politic semnat intre PSD si PDL pe vremea cand formau o coalitie, sectorul energetic trebuie reorganizat astfel incat toti producatorii de energie sa fie comasati in doua companii gigant: Electra si Energetica. Dupa plecarea de la guvernare, PSD si-a schimbat pozitia si nu mai sprijina aceasta idee.

Cum explica Geoana aceasta schimbare brusca. "Am intrebat specialistii in frunte cu Iulian Iancu simt nevoia unui conglomerat mai puternic. Cum se construieste un holding ramane de vazut. Daca va fi o majoritate in favoarea acestui proiect, ma voi plia pe aceasta majoritate", a spus presedintele PSD.

Geoana a facut aceste declaratii in cadrul Forumului International Energy in Central & Eastern Europe, care a inceput luni la Bucuresti. Invitatul special la forum, fostul vicecancelar german, Joschka Fischer, va incerca sa promoveze, cu aceasta ocazie, proiectul Nabucco. Fischer va pune in dezbatere problema securitatii energetice a Europei si, in perspectiva demararii proiectului Nabucco, mecanismele alternative de aprovizionare cu gaz a tarilor din Europa.