Ideea PSD si PNL de infiintare a unei companii energetice mamut care sa reuneasca toate societatile din domeniu intriga specialistii straini. "Ideea unei companii campion, asa cum am auzit ieri, m-a intrigat. Este important sa stim ca si companiile de stat sunt supuse unei concurente de piata", a declarat Edward Chow, expert în problematica energiei din partea Centrului pentru Studii Strategice Internaţionale din SUA.

Declaratia a fost facuta in cadrul Forumului "Energy in Central and Eastern Europe 2009". Chow a mai spus ca Romania poate juca un rol foarte important la nivel regional. "Piata energetica integrata regional poate sa ofere mai multe optiuni decat pietele separate. Romania poate sa joace un rol de furniozor de gaz. Cu toate acestea presupune un nivel de cooperare cu tarile din regiune", a spus Chow.

Cu o zi in urma, in cadrul aceluiasi forum, Mircea Geoana, presedintele PSD, este nevoie de crearea unui holding integrat pentru sistemul energetic."Putem sa facem o companie, un holding integrat care sa fie cu adevarat un jucator puternic, capitalizat si care sa inceapa sa joace pe piata internationala. Vrem in continuare sa fim cei care suntem jucatori minori, in pofida unui potential serios, nu avem decat sa o facem in continuare. Eu nu mai sunt dispus sa fac acest lucru, vreau sa fiu jucator", a precizat presedintele PSD.

La randul sau, Varujan Vosganian, presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii a Senatului, sustine ideea crearii unui holding. "Existenta unei companii eneretice nationale, coroborata cu o legislatie a holdingului, este necesara pentru cresterea prestigiului si a fortei Romaniei", a spus Vosganiann

De asemenea, Geoana sustine ca trebuie infiintat un minister al energiei si resurselor care sa fie inclus in CSAT. "Cred ca in viitorul CSAT, cu o lege evident modificata, va trebui sa introducem subiectul securitatii energetice a Romaniei si securitatii alimentare a Romaniei printre temele constante de preocupare ale CSAT", a precizat Geoana. Potrivit acestuia, ar trebui revizuita actuala strategie enegetica, iar aceasta trebuie sa fie aprobata in Parlament printr-o lege organica.