Preturile la gazele naturale din productia interna s-ar putea dubla intr-un an. Romania este obligata sa alinieze preturile la nivelul celor internationale

de Claudia Pirvoiu, Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Joi, 5 noiembrie 2009, 14:55 Economie | Energie


Romania, inca o tara de tranzit pentru Gazprom?
Foto: Gazprom
Autoritatile romane sunt obligate, conform intelegerilor cu Comisia Europeana, sa alinieze pretul gazelor din productia interna cu cel din import. Si acest lucru ar putea fi facut intr-un an. Alinierea inseamna cresterea pretului de la 160 de dolari mia de metri cubi, cat este in  prezent, la circa 300 de dolari. In prezent, mia de metri cubi de gaze din import costa 280 dolari, insa pentru anul viitor, Gazprom a anuntat o scumpire a gazelor exportate in Europa cu 20-30 de dolari. Astfel, mia de metri cubi ar putea depasi 300 de dolari. In aceste conditii, pretul gazelor romanesti ar ajunge sa fie dublu fata de nivelul actual.

Contactat de HotNews.ro, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban, a recunoscut ca Romania este presata de timp sa liberalizeze piata gazelor, fapt care presupune si alinierea preturilor. "Se poate intampla intr-un an sau mai repede", a spus Tudor Serban. Acesta a precizat ca in cazul in care nu este facuta aceasta liberalizare la timp, Romania risca procedura de infringement.

Campaniile electorale, motivul pentru care autoritatile au tot amanat alinierea preturilor?

Termenul limita este un mister. In ultimii doi ani, autoritatile au evitat sa furnizeze informatii exacte referitoare la termenul impus de Comisia Europeana. Conform informatiilor detinute de HotNews.ro, liberalizarea pietei gazelor trebuia facuta pana la 1 ianuarie 2009, dupa ce Romania a obtinut din partea Comisiei Europeane o amanare de doi ani. Initial, Romania se obligase, prin tratatul de aderare, sa opereze alinierea de pret inca de la 1 ianuarie 2007.
Intrebat de HotNews.ro daca 2009 este termenul limita impus de Comisia Europeana, Tudor Serban a raspus ca nu-si aduce aminte. "Acest termen  va trebui sa fie stabilit cu un grafic de crestere care ar putea dura un an", a spus, in schimb, Tudor Serban. Ministerul Economiei a inceput discutiile cu Romgaz si Petrom, producatorii de gaze din Romania, in vederea stabilirii unui calendar al liberalizarii. In ultima perioada nu s-a mai produs nicio scumpire a gazului produs in Romania, ci dimpotriva. Daca la inceputul anului pretul era de 180 dolari mia de metri cubi, acum este 160 dolari. De altfel, in ultimii doi ani, romanii nu prea au mai stiut ce inseamna scumpirea gazelor. Coincidenta sau nu, in aceasta perioada Romania a fost intr-o continua campanie electorala.

Liberalizarea loveste in consumatori

Cea mai mare problema este ca aceasta liberalizare se va resimti puternic in buzunarul consumatorilor. Cu cat, este greu de estimat. "Depinde, poate fi o crestere la consumator de 30-35% sau poate 20-25%", a precizat secretarul de stat. Acesta a recunoscut ca ar fi fost mai bine daca  liberalizarea ar fi inceput mai devreme. Fiind facuta treptat, cresterea preturilor la gaze ar fi fost mai suportabila. Sub presiunea timpului, cresterea va fi brusca. In plus, mai exista si problema persoanelor cu venituri reduse. In cazul acestora, statul va trebui sa ia  masuri de protejare prin acordarea unor ajutoare. Aceste ajutoare vor reprezenta cheltuieli in plus pentru buget. "Tocmai de aceea este o  problema, mai ales in aceasta perioada de criza", a precizat Tudor Serban.

Gazele ar putea fi tranzactionate prin OPCOM

Dupa liberalizarea pietei, gazele ar putea fi tranzactionate pe bursa energiei, mai precis prin Operatorul Pietei de Energie Electrica din  Romania (OPCOM), sustine secretarul de stat in Ministerul Economiei. In acelasi timp, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) care, in prezent, reglementeaza pretul gazelor, isi va pierde din atributii.

Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Izvoarelor de Energie (IRE) considera ca  liberalizarea pietei este un proces extrem de dificil. "Este nevoie de reglementari, de zeci de proceduri. Sunt piete pe termen mai lung, cu  o zi inainte, de contracte bilateriale (n.red.ca in cazul energiei electrice). Pentru fiecare sunt reglementari si proceduri specifice", a  precizat Constantinescu. In opinia acestuia, s-au pierdut foarte multi ani in care s-a evitat respectarea angajamentelor luate in fata Comisiei Europene. "Politicienii au facut in asa fel sa fie aceste discrepante uriase", a spus presedintele IRE. Potrivit acestuia, in cazul  energiei electrice "s-a lucrat vreo 2-3 ani pentru a ajunge sa se tranzactioneze pe piata libera, respectiv prin OPCOM. Constantinescu considera ca in cadrul OPCOM ar putea fi infiintata o sectiune pentru tranzactionarea gazelor.

In ceea ce priveste alinierea pretului la nivelul celui din import, Constantinescu crede ca "este un lucru dificil de realizat deoarece este discrepanta foarte mare". In plus, trebuie elaborat un sistem de ajutoare care sa ajunga la consumator.

Cand se vor scumpi gazele rusesti vor creste preturile si in Romania

In prezent pretul gazului din import se afla la un nivel relativ redus fata de anul trecut cand ajunsese la circa 400 de dolari. Din momentul in care criza financiara a inceput sa se faca simtita, s-au ieftinit si gazele. Pretul european la care trebuie sa se alinieze si Romania este cel impus de Gazprom, principalul furnizor. Din momentul liberalizarii, preturile pe piata romeneasca vor fluctua in functie de cum isi stabileste Gazprom politica de preturi. Recent, Gazprom a anuntat ca anticipeaza o majorare cu 20-30 de dolari a preturilor gazelor exportate consumatorilor europeni in 2010. Astfel, preturi mai mari la gazul rusesc inseamna preturi mai mari la gazul romanesc.

Angajamentul Romaniei pentru liberalizarea pietei gazelor nu a fost stipulat in niciun document

Prin negocierile pentru aderarea la UE s-a convenit alinierea pretului la gazul din productia interna la cel din import, intrucat pretul  de vanzare nu acoperea pretul de productie, acesta fiind subventionat, existent in momentul negocierilor. Astfel, in tratat a existat un calendar prin care pretul la gaz urma sa creasca treptat pana la 1 ianuarie 2007, un grafic care s-a respectat. Insa spre sfarsitul lui 2006, pretul gazului rusesc importat a inceput sa creasca din cauza cresterii pretului petrolului, asa ca tot graficul convenit intre Romania si Comisia Europeana isi pierdea relevanta. Prin urmare, la solicitarea Romaniei, s-a cerut Comisiei o derogare. Comisiei i s-a explicat ca ne-am indeplinit angajamentul asumat potrivit graficului, insa conditii obiective au marit din nou foarte mult decalajul intre pretul intern si cel de export. Comisia a inteles si ne-a acordat o perioada de gratie de doi ani, pana in 2009 sa recuperam diferenta. Insa acest angajament al Romaniei si acceptul Comisiei nu a fost stipulat in niciun document, este un gentlemen's agreement, asa ca Bruxelles-ul nu are niciun mod de presiune formal, legal asupra Romaniei.

Inexistenta unei burse a gazului - care va trebui creata in final - creeaza acum aparenta unui blocaj, autoritatile romane nu au o viziune sau o strategie. Pe de alta parte, este evident ca va trebui sa se mearga spre crearea acestei burse a gazului si spre liberalizarea pietei, cu atat mai mult cu cat exista si o procedura de infringement deschisa in 25 iunie 2009 impotriva Romaniei.

Bruxelles-ul a initiat procedura de infringement impotriva Romaniei preturile reglementate pentru consumatorii industriali (non-household customers). Autoritatea nationala aproba preturile reglementate pentru electricitatea si gazul furnizat consumatorilor industriali, insa legislatia europeana - directivele privind gazul si electricitatea - cer statelor membre sa asigure concurenta pe cele doua piete si sa evite discriminarea intre consumatorii de energie atat in privinta drepturilor, cat si a obligatiilor pe care le au.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3536 vizualizari

 • +21 (23 voturi)    
  ma intreb (Joi, 5 noiembrie 2009, 15:03)

  soho [anonim]

  cand va fi obligata romania sa alinieze si salariile la nivelul celor internationale
  astept cu nerbdare asta , ca de preturi aliniate la cele internationale si chiar mai mari ,m-am saturat
  • +6 (8 voturi)    
   De acord! (Joi, 5 noiembrie 2009, 15:30)

   Geo [anonim] i-a raspuns lui soho

   Perfect de acord cu tine...chiar doream sa intreb acelasi lucru
   • +6 (6 voturi)    
    Profitul PETROM (Joi, 5 noiembrie 2009, 19:28)

    andu [anonim] i-a raspuns lui Geo

    In articol se vorbeste de liberalizarea pietei nu de alinierea preturilor.
    Interesul este altul si are multe zerouri.
    PETROM este al 2-lea producator de gaze din Romania si asigura cca 30% din consumul de gaze al Romaniei. Odata cu cresterea pretului diferenta de pret se va duce direct in profitul companiei, costurile de productie fiind aceleasi iar redeventa platita statului fiind aceeasi, aproape nula.
    • 0 (0 voturi)    
     cine era PM... (Joi, 5 noiembrie 2009, 22:57)

     blec-bierd [utilizator] i-a raspuns lui andu

     cand s-a privatizat petromul ?
  • 0 (2 voturi)    
   idem (Joi, 5 noiembrie 2009, 15:40)

   simplex [utilizator] i-a raspuns lui soho

   mi-ai citit gândurile
  • +2 (4 voturi)    
   perfect de acord (Joi, 5 noiembrie 2009, 15:54)

   calin [anonim] i-a raspuns lui soho

   Oare cand vom vedea si noi un asemenea articol: ---->
   "Autoritatile romane sunt obligate sa alinieze salariile din ro, la cele din restul statelor membre UE (in special Germania si Franta)"
  • +3 (5 voturi)    
   nu cadeti in capcana (Joi, 5 noiembrie 2009, 16:41)

   kllaus [anonim] i-a raspuns lui soho

   nu ne cere nimeni sa aliniem preturile. Singura lor cerinta a fost sa folosim costurile reale in calcularea preturilor la gaze. Iar costurile ar trebui sa fie mult mai mari decat cele declarate de catre Statul roman. Acelasi lucru se petrece si in cazul celorlalte resurse fosile: platim carbunele ieftin(de ex.), iar apoi din darile de la stat se plateste inca pe atat subventii. Ce rost are sa ne pacalim singuri?
  • +3 (3 voturi)    
   o mare minciuna:alinierea la pretul international (Joi, 5 noiembrie 2009, 21:10)

   Eneas [anonim] i-a raspuns lui soho

   pretul gazului este egal cu pretul extractiei +adaos comercial +profit ;daca acest pret este mai mic decat pretul gazului 'international' asta inseamna concurenta !!! toate discursurile cu UE sunt pentru prostii de romani ,pentru imbrobodirea fraierilor;nu exista nimic scris ,nimic negru pe alb care sa intervina in contra concurentei ,din partea UE
   Din pacate nu avem un specialist in fruntea ministerului Economiei,avem ,spre nenorocirea acestei tari ,un om politic aservit grupurilor de interese
   • 0 (0 voturi)    
    Eneas, tu esti, sau vreun jalnic epigon??? (Vineri, 6 noiembrie 2009, 2:54)

    Catalin Dimofte [utilizator] i-a raspuns lui Eneas

    Iar omul la care te referi e Videanu??? Nu se poate!!!
    Altminteri, si tu si kllaus aveti probabil dreptate. E foarte, foarte greu de crezut ca scrie negru pe alb pe undeva, prin documentele de aderare sau/si prin directivele UE, mai mult sau mai putin secrete, ca pretul gazului extras din subsolul romanesc se stabileste la Moscova -- ca, practic, asta spune articolul.
    N-am auzit ca francezii sa-si plateasca gazul algerian la pretul Gazprom, nici ca spaniolii sa se raporteze tot la Gazprom cand importa gaz lichefiat; astea-s bla-bla-uri pentru p***ime.
    Inclin mai degraba sa cred ca sunt alte interese la mijloc -- spunea bunaoara cineva pe-aici, pe buna dreptate, ca si Petrom, pardon, OMV, produce gaze la greu in Romania. Mai zic si eu ca Romgaz e o structura de o opacitate notorie, notorietate depasita doar de aceea pentru diversele jocuri politice si cotizatii pe care le presteaz in favoarea puternicilor zilei... un stat in stat care-ar face sa paleasca de invidie defunctul Renel...
    Si ce alta metoda mai buna decat aia veche si verificata de-a arunca pisica in ograda altora -- asa zice FMI, asa zice uie etc. Dar, desigur, nimeni nu stie precis, dl. secretar de stat "a uitat" sau nu-si aduce aminte etc.
    Altminteri, problema s-ar putea rezolva foarte usor, printr-un regim fiscal aparte pentru impozitarea asa-numitelor windfall profits. Been there, seen that. Se practica aproape peste tot in lume -- desi, fireste, nu si-n Romania.
    • 0 (0 voturi)    
     c'est moi, Dimofte,dar apreciez postarea ta (Vineri, 6 noiembrie 2009, 19:04)

     Eneas [anonim] i-a raspuns lui Catalin Dimofte

     chiar despre Videanu e vorba si politica de distrugere economica a romanilor
 • +2 (4 voturi)    
  ..decat salariile... (Joi, 5 noiembrie 2009, 15:04)

  gabone [utilizator]

  nu trebuie aliniate la cele europene...
  castigam ca romanii.. platim ca europenii.. poate chiar mai mult uneori...
 • +1 (3 voturi)    
  Asta e economia de piata... (Joi, 5 noiembrie 2009, 15:16)

  Catalin [anonim]

  Oricum gaze din productie interna folosesc doar companiile si nu consumatorii casnici, din cate stiu. Pretul mai mare la energie o sa-i forteze sa faca unul din doua lucruri: sa falimenteze sau sa devina competitivi.
  • +1 (1 vot)    
   Ai uitat o varianta (Joi, 5 noiembrie 2009, 15:49)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   ...sau sa cresca preturile la produsele fabricate cu ajutorul gazelor.

   Eu cred ca asta se va intampla mai repede decat falimentul sau competitivitatea.
  • +1 (1 vot)    
   vad ca te pricepi la toate (Joi, 5 noiembrie 2009, 15:59)

   mim [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   hai sa iti mai dau o varianta. sa mute firma in alta tara.
 • +3 (5 voturi)    
  Ca sa vezi (Joi, 5 noiembrie 2009, 15:18)

  gigi [anonim]

  Saracii, ei sunt asa de mielusei si au grija de poporul roman, dar ce sa-i faci daca lupul cel rau de la Bruxelles ne obliga sa aliniem preturile?!
  Sunt legati de maini si de picioare.

  Daca intr-adevar Guvernul ar vrea, ar putea alinia preturile si subventiona cumva pe alte cai.

  Dar stai, care Guvern? Noi n-avem Guvern.

  Fiecare face ce-l taie capul in Romania.
  Curte fara caini.

  Mai traiti? Bine!
 • +7 (7 voturi)    
  Pretul gazelor (Joi, 5 noiembrie 2009, 15:28)

  AR [anonim]

  In 2008 gazele s-au scumpit de doua ori cu cate 12%, total 25.44% pentru motivul ca s-a scumpit.... petrolul de la 100 la 150 $ barilul.
  In 2009 petrolul a scazut de la 150 $ la 50 si s-a mai stabilizat la vreo 70$. Gazele s-au ieftinit succesiv cu 3 si 5%, total 7.85%.
  In tot acest timp gazele din Rusia s-au ieftinit pentru ca nu prea se mai cumpara.
  Principalul furnizor de gaze in Romania este Romania, din productia interna, pentru ca livreaza mai mult de 60%.
  • 0 (0 voturi)    
   si din pacate (Vineri, 6 noiembrie 2009, 3:05)

   blec-bierd [utilizator] i-a raspuns lui AR

   asa roz cum pare situatia nimic nu se imbunatateste
 • +2 (2 voturi)    
  Petarda de presa... (Joi, 5 noiembrie 2009, 15:57)

  Sergiu [anonim]

  Pretul nu trebuie aliniat la pretul Gazprom, ci trebuie liberalizat... in acest moment e controlat de stat... de fapt scrie si in articol... dar na ca orice rahat de presa, se rastalmanceste
 • +1 (1 vot)    
  Votati schimbarea (Joi, 5 noiembrie 2009, 16:13)

  interlop [anonim]

  Alegeti curentul electric in casa!
  Oare asta nu trebuie "aliniat" cu Europa? Pe cand?
 • +1 (1 vot)    
  interes (Joi, 5 noiembrie 2009, 16:17)

  donache [anonim]

  Interesul cetateanului nu mai conteaza deloc? De ce sa se scumpeasca gazele daca noi putem produce mai ieftin ca rusii?!?!??!
  Daca stie cineva sa imi explice si mie, il rog frumos
  • 0 (0 voturi)    
   nu putem folosi doar gaze romanesti (Vineri, 6 noiembrie 2009, 11:49)

   laurici [anonim] i-a raspuns lui donache

   Noi producem mai ieftin dar nu putem folosi doar gaze romanesti pentru ca ar insemna sa ramanem fara ele in doar cativa ani. Si asa in conditiile in care consumul ar fi acoperit in proportie de 60% din productia interna, rezervele de gaze ar putea fi epuizate in vreo 15%. Iti dai seama ce ar insemna sa nu importam deloc...De aceea trebuie facut un cos din gaze romanesti+gaze importate. Iar pentru moment, importam doar de la Gazprom.
 • +1 (1 vot)    
  Serios? (Joi, 5 noiembrie 2009, 16:31)

  Ei, nu mai spune... [anonim]

  Ce e aia "ALINIERE" ? Unde mai este economia de piata la nivel european si libera concurenta (la acelasi nivel), atata vreme cat ne obliga pe NOI sa ridicam preturile la nivelul lor? Daca noi putem produce gazul la jumatate din pretul lor, nu au decat sa intre ei in faliment, nu NOI... E anormal sa ne oblige sa ridicam pretul gazului la nivelul lor, asta miroase a monopol !!!!!! In alta ordine de idei, ei au pretul asa mare, pentru ca au cheltuieli neperformante, precum salariile de cate 2500 euro (in medie) ale salariatilor lor... De ce nu le reduc salariile la 3-400 euro, ca la noi, si atunci ar disparea problema :))))))))
 • +1 (3 voturi)    
  . (Joi, 5 noiembrie 2009, 17:19)

  Adi [anonim]

  Ma intreb si eu, voi astia care comentati pe aici, ati citit articolul sau doar titlul? Serios! Pentru nu pareti sa intelegi despre ce e vorba ...
  Acum pretul de vanzare nu acopera costurile de productie iar statul subventioneaza. Ei vor ca aceste subventii sa se diminueze treptat pana cand pretul de vanzare va fi cel real.
  • +1 (1 vot)    
   ai idee care este pretul de productie? (Vineri, 6 noiembrie 2009, 10:19)

   StefanAlin [utilizator] i-a raspuns lui Adi

   Nu stiu la gaze, dar la petrol, pretul de PRODUCTIE este de 1 (un) dolar barilul in conditii "ideale" (adancime mica, conditii geologice bune, etc)
   In cazul exploatarilor off-shore (evident mult mai dificil de exploatat decat on-shore), pretul ajunge la 30 de dolari barilul.
   Restul e profit.
 • +5 (5 voturi)    
  coruptie (Joi, 5 noiembrie 2009, 18:01)

  stalker [utilizator]

  Si de ce neaparat sa creasca pretul pe metrul cub de gaz pina la 300USD? Pentru ca asa cumpara Romania gaze de pe piata de la intermediari? De ce sa nu se alinieze la nivelul preturilor la care Gazprom vinde gaz Germaniei? Dar de ce se discuta despre Gazprom? Rusia e membra EU? Romania isi produce singura 60% din productia de gaze. Intrebarea este de ce aceste gaze se folosesc de catre consumatorii industriali? Adica toate CET-urile falimentare care au nevoie si de pret mic si de subventii suplimentare de la buget pentru a-si plati super salariile si super bonusurile de sfirsit de an de cite 15.000 euro, vezi cazul de la Iasi? Prea multe intrebari pentru o clasa politica corupta.
  • +3 (3 voturi)    
   nu e doar coruptie (Joi, 5 noiembrie 2009, 18:55)

   kllaus [anonim] i-a raspuns lui stalker

   Cerintele UE sunt foarte clare. Ceea ce se spune populatiei de 20 de ani incoace sunt doar minciuni. Mai bine zis minciuni transformate in subventii de stat. Daca statul roman nu ar mai acorda subventii ar iesi la iveala costurile reale de productie, si incompetenta unora. Doar pe hartie CET-urile produc ieftin. In realitate energia produsa de acestea este mai scumpa decat energia electrica, ca sa nu mai vorbim de pierderile suferite in timpul transportului(nu vreau sa mai pomenesc si de furturile de combustibil, care devin greu de controlat in acest caz). Avand costurile reale ale energiei produse de catre diversi furnizori, punand in balanta aceste preturi, vom vedea ca energia electrica este mai convenabila si ar fi , la fel ca in Vest, preferata de catre consumatorii casnici. Insa interesele sunt altele-energia electrica ieftina trebuie vanduta la altii , pe valuta forte. Si nu ar mai ramane si pentru prostime.
  • 0 (0 voturi)    
   dependenta de gazul rusesc (Vineri, 6 noiembrie 2009, 12:27)

   laurici [anonim] i-a raspuns lui stalker

   De ce se tot vorbeste de Gazprom? Pt ca Europa este dependenta de gazul rusesc.Gazprom este principalul furnizor de gaze in Europa. Sunt multe tari europene care au o dependenta de 100%. Aflat pe pozitie dominanta, Gazprom face jocurile. De aceea, se tot vorbeste de Nabucco, o solutie pentru reducerea acestei dependente.
 • 0 (0 voturi)    
  Daca se dubleaza pretul (Joi, 5 noiembrie 2009, 19:10)

  Gina [anonim]

  gazelor sa dus aleia/uia toata industria ro,ca nu poate suplinii aceasta crestere prin pret ptr.ca nu mai cumpara nimeni nimic !!!!!
  sunt domenii din industrie care consuma fiecare intreprindere sute de mii de nmc de gaz zilnic !ce fac astia ca deja si-au redus activitatea cu ~ 40 % ?
  sau poate se doreste reizbucnirea crizei ptr.ca nu vad cum economia mondiala poate acoperii acum o crestere asa de mare a pretului si la gaz. totusi ar fi bine sa va documentati mai bine inainte sa postati un asa articol !
 • 0 (0 voturi)    
  Preturi gaze (Vineri, 6 noiembrie 2009, 9:18)

  STEFAN-IVAN [anonim]

  guvernantii nostii sa puna in aplicare in mod profesionist programe de utilizare a energiilor verzi - ecologice + izolarea termica a cladirilor - si atunci cei care se ocupa de cresteri / alinieri de preturi la gaze sa se gandeasca la alinieri de salarii si pensii la nivel european, la oprirea desponibilizarilor sau la scaderea drastica a somajul. daca salariile si pensiile, pt. cel putin 80% din populatia romaniei sunt de mizerie, daca avem someri multi cine o sa mai consume gaz si cine o sa mai plateasca facturile la gaz ?
 • +2 (2 voturi)    
  misto... (Vineri, 6 noiembrie 2009, 9:25)

  liviu_ [utilizator]

  in primu rand stau si ma intreb...
  se spune ca poporul plateste unul din cele mai scumpe gaze din UE...
  deci unde e informatia gresita? la ce naiba il mai aliniem???

  PS: neamtu care plateste in medie sa zicem cu 500 de euro intretinerea (mancare, impozite etc) mai mult ca noi, are salariu cu 1000 euro mai mare... deci cand? preturile le-am aliniat... facilitatile, salariile, bunul simt etc cand le aliniem???
 • +1 (1 vot)    
  pretul gazului (Vineri, 6 noiembrie 2009, 9:45)

  nooname [utilizator]

  dar anul trecut era mare valva pe ideea ca suntem furati pe fata la pretul gazului....pt ca noua modalitate de masurare si tarifare a gazului (impusa de UE) a fost la noi aplicata stramb si ca atare preturile erau gresite etc etc...ce s-a intamplat cu asta?
 • 0 (0 voturi)    
  Preturi aliniate (Joi, 12 noiembrie 2009, 15:20)

  Mihai [anonim]

  Cei din UE care monitorizeaza minunata nosatra tara, chiar nu vad ca nu au cum sa alinieze preturile la nivelul UE? Cum poti sa ceri unei tari cu o economie de tara bananiera sa-si oblige cetatenii sa plateasca preturi egale cu vestul europei. Nu pot sa pricep, cum sa iesim din groapa cand ei tot arunca pamant pe noi? Daca tot fac asta ar trebui sa trimita si niste specialisti sa ne conduca, liderii nostri sunt praf si habarnisti, ne-au bagat in criza si o sa ne tina aici mult timp..


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by