Ambasadorul rus la Uniunea Europeana, Vladimir Tchijov, a facut apel la statele europene "sa-si ia masuri preventive", in cazul declansarii unei noi crize a gazului, transmite AFP. "Indemnam Uniunea Europeana sa participe activ la o serie de masuri preventive, inclusiv asistenta financiara, pentru a asigura tranzitul neintrerupt al resurselor energetice", a declarat Tchijov, in cadrul unei videoconferinte intre Bruxelles si Moscova.

Presedintele rus Dmitri Medvedev va vorbi despre acest subiect la summitul UE-Rusia din 18-19 noiembrie, la Stockholm, a precizat ambasadorul. Premierul rus Vladimir Putin a avertizat miercuri ca Rusia va reduce livrarile de gaze catre Europa via Ucraina, in cazul in care Kievul continua sa ia gaz in mod ilegal si nu isi va plati facturile.

La inceputul lunii ianuarie, rusii au intrerupt furnizarea agentului termic catre Europa, din cauza unui conflict intre Kiev si Moscova. Avertismentele rusilor sunt tot mai dese in ultimul timp, pe masura ce alegerile prezidentiale din Ucraina se apropie.

Potrivit jurnalistilor francezi, Rusia incearca acum sa isi ia revansa in Ucraina si sa aduca la putere un lider apropiat de Kremlin. Astfel, la alegerile prezidentiale din 17 ianuarie, rusii il sustin pe Viktor Ianukovici, in prezent lider al opozitiei si care, la alegerile trecute, a pierdut cursa prezidentala in favoarea lui Viktor Iuscenko.

La mai putin de doua luni inainte de alegeri, sondajele il dau ca favorit pe Viktor Ianukovici. Principalul sau contracandidat este actualul premier Iulia Timosenko. In septembrie, Timosenko anunta, insa, dupa o intalnire cu premierul rus Vladimir Putin, ca Rusia si Ucraina si-au rezolvat disputa de lunga durata privind livrarile de gaze naturale. O luna mai tarziu, fostul lider de la Kremlin anunta ca a vorbit din nou cu Timosenko, iar raspunsul premierului ucrainean la intarzierile platilor a fost urmatorul: presedintele de la Kiev, Viktor Iuscenko, reprezinta un obstacol in cooperarea dintre Banca Centrala si Guvernul ucrainean si blocheaza transferul de fonduri.