Proiectul energetic South Stream ar urma sa treaca prin Romania, aceasta fiind varianta cea mai fezabila, a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu la Realitatea TV.

Videanu a afirmat ca "toate culoarele energetice de care UE este interesata trec prin Marea Neagra, aducand resursele energetice din Caspica si ducandu-le catre UE", in contextul unei discutii despre importanta strategica a Marii Negre si promovarea acesteia de catre presedintele Traian Basescu.

Videanu a fost contrazis de unul dintre invitati, care a precizat ca "South Stream ocoleste Romania".

"Niciunul, nici South Stream-ul. Uitati, eu va dau aceasta informatie, nici South Stream-ul. South Stream-ul este si el un proiect in care cea mai fezabila varianta trece prin Romania", a replicat Videanu.

South Stream este in concurenta cu Nabucco, un proiect de gazoduct european cu o lungime de 3.300 de kilometri, care are ca scop sa alimenteze UE cu gaz din regiunea caspica, ocolind Rusia.

Si seful companiei ruse Gazprom, Aleksei Miller declara la inceputul lunii trecute ca o ramificatie a gazoductului din sectorul maritim ar putea fi construita spre Romania. Potrivit proiectului initial, South Stream urmeaza sa treaca pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, de unde se va imparti in doua: o parte se va indrepta spre Serbia si Austria, iar cealalta spre Grecia si Italia.