Compania Romgaz se afla in atentia grupului rus Gazprom de mai multi ani. De altfel, si-au manifestat intentia de a participa la o eventuala privatizare a producatorului roman de gaze inca din 2006. Gazprom a transmis semnale privind dorinta de a prelua Romgaz chiar si dupa celebra sedinta CSAT din noiembrie 2006 cand au fost amanate privatizarile in sistemul energetic. In ciuda intereselor manifestate de Moscova, actuala guvernare vrea ca Romgaz sa ramana la stat. "Daca noi vrem sa investim in Marea Neagra nu avem cu cine decat cu Romgaz", a declarat pentru HotNews.ro, Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei. Acesta a mai spus ca rusii vor anunta "direct" faptul ca vor ca South Stream sa treaca prin Romania.

Romgaz a obtinut, in vara acestui an, din partea Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale permisul de prospectiune pentru platoul continental al Marii Negre. In plus, Romgaz a inceput sa desfasoare operatiuni externe, avand discutii in Turkmenistan, Azerbaidjan si Iraq, pentru identificarea de terenuri si pentru exploatarea acestora.

"Gazprom cunoaste destul de bine Romania. Si-au manifestat interese peste tot unde sunt companii de gaze. Dar, oricum Moscova este interesata de capacitatea noastra de a fi independenti, de capacitatea noastra de a produce gaze", a spus Tudor Serban referitor la intentia Gazprom de a prelua Romgaz. In opinia acestuia, Romgaz poate fi privatizata, insa nu exista motive pentru vanzarea acestei companii energetice. "Romgaz este un echilibru, la ora actuala, in ceea ce priveste siguranta energetica. Nu sunt motive de privatizare", a mai spus secretarul de stat in Ministerul Economiei. Acesta a precizat ca rusii de la Gazprom sunt interesati in continuare de o colaborare cu Romania in privinta depozitarii gazelor. Dupa o vizita intreprinsa, in luna mai, de ministerul roman al economiei in Rusia, a fost semnat primul acord de dupa 1989, de colaborare directa intre producatorul national de gaze Romgaz si Gazprom. Acest lucru prevede identificarea tuturor posibilitatilor de colaborare intre Romgaz si Gazprom, inclusiv infiintarea unei societati mixte cu participare 50% Romgaz si 50% Gazprom in vederea dezvoltarii depozitului de gaze de la Margineni.

Tudor Serban: Trecerea South Stream prin Romania este un lucru cert. Urmeaza ca rusii sa o spuna direct

Relatia cu Moscova in domeniul gazelor pare sa fie mai stransa decat atat. Tudor Serban intareste declaratia ministrului economiei Adriean Videanu, potrivit careia conducta de gaze South Stream ar urma sa treaca prin Romania, fiind cea mai fezabila varianta. "Este un lucru cert. Este o varianta pentru South Stream. Urmeaza ca rusii sa o spuna direct. Noi nu ne-am exprimat inca in aceasta privinta", a afirmat Tudor Serban.

In ceea ce priveste privatizarea Transgaz si Transelectrica, Tudor Serban considera ca ar fi "cea mai mare prostie". "In niciun caz nu pot fi privatizate retelele de transport. Este cea mai mare prostie, de ele depinzand securitatea energetica nationala", a spus Serban. Pe 24 octombrie, presedintele Traian Basescu a declarat ca Sorin Ovidiu Vantu, Dinu Patriciu si Dan Voiculescu doresc o noua perioada de 'liniste', pentru a putea pune mana pe companii precum Posta Romana, Romgaz, Transgaz, Conpet sau Oil Terminal.

Privatizarea Romgaz si interesul rusilor

Autoritatile romane au incercat sa scoata Romgaz la privatizare. Demersurile au fost facute de fostul ministru al economiei si comertului, Codrut Seres, in 2005. Grupul Gazprom s-a aratat, la scurt timp, interesat sa participe la privatizare. Insa, in urma unei sedinte CSAT, ideea privatizarii a fost abandonata pana la conturarea unei strategii a Romaniei in domeniul energetic.

Noiembrie 2005. Un consortiu format din companiile Credit Suisse First Boston (CSFB), Linklaters si FRAI a castigat procesul de selectie a consultantului statului pentru privatizarea Romgaz Medias. CSFB a a consiliat statul si la privatizarea Petrom, Distrigaz Nord si Distrigaz Sud.

Mai 2006. Gazprom a anuntat ca vrea sa intre in cursa pentru privatizarea Romgaz, in cadrul unei intalniri avute cu ministrul roman al Economiei, Codrut Seres. "Suntem interesati de compania Romgaz. Suntem gata sa intram in cursa respectand regulile stabilite de Guvern. Daca va fi o licitatie vom participa la aceasta. Asteptam cu nerabdare sa fie publicate conditiile de participare", a spus Alexander Medvedev, directorul adjunct al companiei ruse.

Noiembrie 2006. Presedintele Traian Basescu a convocat o sedinta CSAT unde s-a decis suspendarea privatizarii companiilor din energie cel putin pana la momentul finalizarii noii strategii de politica energetica. Astfel vanzarea societatilor Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Transilvania Nord precum si Romgaz a fost blocata. Atunci, Basescu a spus ca s-au facut erori in ceea ce priveste garantarea securitatii energetice a populatiei. “Cea mai importanta concluzie a fost ca asemenea erori nu trebuie sa se mai repete. In opinia mea, exista responsabilitati si erori in contractele de privatizare, inclusiv in cel de privatizare a Petrom, exista erori de viziune, iar noua strategie trebuie sa ne dea solutii pentru ca Romania sa-si creasca gradul de independenta energetica”, a declarat presedintele dupa sedinta CSAT.

Noiembrie 2007. Gazprom isi manifesta din nou intentia de a cumpara Romgaz. "Gazprom intentioneaza sa participe la apropiata privatizare a companiei Romgaz, de extractie a gazelor", se arata intr-un comunicat al Ministerului rus al Tehnologiei Informatice si Comunicatiilor. Informatia a aparut in urma intalnirii dintre fostului ministru al Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, si ministrul rus al Telecomunicatiilor, Leonard Raiman.

Februarie 2008. Omul de afaceri Dinu Patriciu a cerut privatizarea celor 200 de licente detinute de compania Romgaz. Patriciu a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro ca statul este un prost manager si ca Romgaz ar trebui desfiintat. In replica, oficialii de la Romgaz au spus ca omul de afaceri s-a aratat interesat de depozitul de la Margineni.

Romgaz, o companie de 2,7 miliarde euro

Romgaz este o societate pe actiuni de interes national, fiind una dintre cele mai valoroase companii de stat, a doua dupa Hidroelectrica, potrivit Top100 al celor mai valoroase companii din Romania. Valoarea companiei Romgaz este estimata la 2,739 miliarde euro. Actionarul majoritar al Romgaz este Ministerul Economiei, care detine 85,01% din actiuni, iar restul de 14,99% din actiuni apartine Fondului Proprietatea. Romgaz a avut in 2008 un profit net de 537,29 milioane lei si o cifra de afaceri de 3,280 miliarde lei.