Ucraina a platit integral factura pentru gazul livrat de Rusia in luna decembrie a anului trecut, a anuntat, miercuri, compania nationala ucraineana Naftogaz, citata de AFP. Potrivit unei surse apropiate Naftogaz, compania s-a folosit de fonduri de la Banca Nationala pentru a onora datoria, de circa 900 de milioane de dolari (625 de milioane de euro).

"Compania a achitat integral si la timp factura pentru gazele importate in decembrie 2009", a declarat purtatorul de cuvant al Naftogaz, Valentin Zemlianski. Data limita pentru achitarea facturii fusese stabilita pentru 11 ianuarie.

Anterior acestui anunt, presedintele ucrainean Viktor Iuscenko solicitase bancii centrale sa intervina pentru a ajuta compania de stat sa plateasca gazele livrate de Rusia, intrucat Naftogaz Ucraina nu are fonduri pentru a efectua platile pentru luna decembrie catre Gazprom.

Raporturile ruso-ucrainene in domeniul gazelor sunt urmarite foarte atent de UE, care s-a confruntat in luna ianuarie a anului trecut cu o perioada lunga de intrerupere a livrarilor de combustibil, in urma disputelor dintre Kiev si Moscova.

Un sfert din gazul consumat in UE provine din Rusia, 80% din acest volum tranzitand Ucraina.