Ucraina si-a platit factura de gaze pentru luna decembrie, a anuntat joi compania rusa Gazprom, transmite AFP. Gazprom a confirmat astfel o declaratie facuta cu o zi inainte de compania nationala ucraineana Naftogaz, care a spus ca a platit "complet si la timp" gazele livrate de Rusia.

Naftogaz "a platit pentru gazul din decembrie", a declarat un purtator de cuvant al companiei Gazprom, Sergei Kupryanov.

Naftogaz a declarat miercuri ca a platit gazul din luna decembrie, in contextul temerilor ca nu va reusi sa respecte data limita de 11 ianuarie pentru achitarea facturii. "Compania a platit complet si la timp factura din decembrie pentru gazul importat", a declarat purtatorul de cuvant al companiei ucrainene, Valentin Zemlianski.

AFP precizeaza ca relatiile dintre Rusia si Ucraina, in legatura cu gazele naturale, sunt urmarite "cu atentie" de Europa.

Anul trecut, o disputa dintre cele doua tari in legatura cu pretul gazelor naturale a dus la oprirea livrarilor de gaze rusesti catre Europa occidentala si la reduceri ale consumului in unele tarii, intr-o perioada marcata de temperaturi scazute.

Un sfert din gazul consumat in UE provine din Rusia, 80% din acesta trecand prin Ucraina.