Proiectul privind reorganizarea sistemului energetic prin infiintarea a doua mari companii, Electra si Energetica, a ajuns pe masa Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), a declarat pentru HotNews.ro secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban. Acesta este motivul pentru care s-a tot amanat discutarea si aprobarea proiectului in sedintele de Guvern. CSAT a aprobat reorganizarea in cadrul ministerului economiei a celor doua companii cu portofoliu mixt de centrale.

In cadrul sedintei, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a prezentat masurile pentru reorganizarea sectorului de producere a energiei electrice din subordinea ministerului, avand ca obiectiv cresterea sigurantei si a securitatii in alimentarea cu energie, se arata intr-un comunicat al administratiei prezidentiale.

Infiintarea a doi mari colosi energetici a starnit o serie de polemici. Atat specialisti, cat si institutii de stat considera ca infiintarea unor companii mamut in sectorul energetic poate determina dobandirea unor pozitii dominante pe piata corelat cu oportunitatea de crestere a preturilor.

“Infiintarea unor “campioni nationali” in domeniul energiei poate conduce la consolidarea sau dobandirea unor pozitii dominante pe anumite piete corelat cu oportunitatea de a creste preturile si cu facilitarea accesului la informatii sensibile despre concurenti. De aceea, este esential ca operatiunile de concentrare economica sa nu fie puse in aplicare inainte de emiterea unei decizii de catre Consiliul Concurentei, partile implicate putand lua numai acele masuri care nu sunt ireversibile si nu modifica definitiv structura pietei”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Cum pot fi salvate termocentralele?

Insa, reorganizarea energetica ar putea fi o modalitate de a salva termocentralele de la inchidere. Termocentralele risca sa fie inchise incepand din acest an din cauza nerespectarii normelor de mediu impuse de Uniunea Europeana. In acest moment, pana se vor gasi solutii de trecere pe energie alternativa, piata este dependenta de acesti producatori, chiar daca sunt scumpi si ineficienti.

In aceste conditii, exista banuiala ca restructurarea energetica va fi facuta in dezavantajul Hidroelectrica, societate rentabila in acest moment. Compania va fi impartita in doua, urmand sa functioneze alaturi de unitati in pierdere precum cele din sectorul termo si minier. Practic, se mizeaza foarte mult pe banii obtinuti din energia produsa de hidrocentrale, precum si din energia nucleara produsa de centrala de la Cernavoda, ca sa fie folositi pentru indeplinirea conditiilor obligatorii de mediu la termocentrale.

"Guvernul incorsetat de cerintele europene privind ajutoarele de stat a gasit solutia miraculoasa: sa ia de la Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz si sa dea la minele de carbune si la termocentralele ineficiente", considera Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Izvoarelor de Energie (IRE). Acesta considera ca orice concentrare este generatoare de distorsiuni si de insecuritate pe piata. "Cel mai bun indice de concentrare se numeste Herfindahl-Hirschmann Index (HHI). Prin aceasta reorganizare, indicele HHI ar putea ajunge la valoarea de 3.000. O piata concentrata si ineficienta incepe de la valoarea 1.800. Pe aceasta piata, orice tranzactie ce depaseste 100 de puncte trebuie sa declanseze masuri antitrust. Pentru comparatie, in Anglia indicele HHI este 500, in Italia este 1.000, in Germania si Spania este 1.500", a afirmat Constantinescu.

La randul ei, Societatea Academica din Romania (SAR) a realizat o analiza a efectelor restructurarii energetice si a ajuns la concluzia ca masura este antireformista, reduce transparenta in sector si creste riscurile de coruptie.

Componenta societatilor Electra si Energetica

Ministerul Economiei a dat, la sfarsitul lunii octombrie, startul procesului de reorganizare, convocand AGA la toate societatile implicate. Astfel, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) a aprobat in AGA fuziunea cu cei mai mari producatori de electricitate din tara, Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), in vederea formarii "Electra". De asemenea, CNH Petrosani, Hidroelectrica, Electrocentrale Bucuresti, CTE Deva si CET Paroseni au aprobat sa fuzioneze in vederea infiintarii "Energetica". Totodata, Hidroelectrica a aprobat divizarea companiei in doua componente.