Indexul Herfindahl-Hirschmann - HHI masoara concentrarea unei piete, cat de aproape de monopol este.

Formula de calcul este simpla. Se iau procentele din productie pentru fiecare producator, se ridica la patrat, se face suma. Cu cat e mai mare cu atat exista mai mult tendinta spre monopol. Sub 1000 piata e neconcentrata, intre 1000 si 1800 concentrare moderata, peste 1800 piata e puternic concentrata. In Raportul ANRE pentru productia de energie din luna decembrie 2008 HHI pe 2008 era 1528, deci rezonabil. Nu exista rapoarte decat pana in luna septembrie 2009.

Sa ne uitam la HHI dupa ce se realizeaza cei doi mamuti energetici.

Electra - Turceni, Rovinari si Craiova cu sucursalele sale, Nuclearelectrica, sucursalele Hidroelectrica din Ramnicu Valcea, Sibiu si Targu Jiu, filiala Hidroserv din cadrul Hidroelectrica si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia.

Energetica - Electrocentrale Deva si Electrocentrale Bucuresti din cadrul Termoelectrica si va avea in structura sucursala Paroseni si Termoserv Paroseni din Termoelectrica, filialele Hidroelectrica din Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, precum si parti din Compania Nationala a Huilei, care se divizeaza. De aici.

Cei doi mamuti o sa aiba o cota de piata de cam 48, respectiv 44 de procente. Asta inseamna un HHI de peste 4300. Consiliul Concurentei a expus motivele pentru care o asemenea actiune are consecinte negative, de la pagina 28.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Dan Selaru.