Guvernul Georgiei se ofera sa transporte gaze naturale azere pe piata europeana pe un traseu alternativ - prin constructia la Marea Neagra a unui terminal pentru exportul de gaz lichefiat, scrie agentia Day.az, citand o declaratie a prim-vicepremierului georgian, Mariam Valishvili.

El a precizat ca Azerbaidjan si Romania au semnat un acord privind livrarea de gaze lichefiate in Europa prin Marea Neagra, dar pentru realizarea acestui proiect este necesara constructia, in Georgia, a unei uzine de lichefiere a gazelor, cu o capacitate de 5 – 10 mld. m.c.

Valishvili a adaugat ca gazul lichefiat va fi transportat cu vaporul din Georgia in portul romanesc Constanta. Compania Romgaz, a precizat oficialul georgian, lucreaza deja la amenajarea unui terminal de receptie a carburantului.

"Daca se va reusi rezolvarea tuturor problemelor, acest traseu va putea fi folosit, pe viitor, si de alti furnizori din bazinul Marii Caspice, inclusiv de Turkmensitan, care exporta gazele sale naturale cu precadere prin Rusia. In acest caz, capacitatea uzinei va fi marita la 15-20 mld. mc. In acelasi timp, gazul lichefiat va putea fi exportat din Romania in alte tari", a subliniat prim vicepremierul georgian.