Rusia a semnat un acord cu Ungaria pentru crearea unei intreprinderi care sa se ocupe de constructia tronsonului ungar al gazoductului ruso-italian, South Stream. Documentul a fost semnat, vineri, in cadrul unei vizite a vicepriministrului Viktor Zubkov, informeaza AFP.

Inainte de semnarea contractului, premierul ungar Gordon Bajnai a declarat ca "Ungaria ar trebui sa profite de toate posibilitatile reale pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu energie". "Una dintre cele mai serioase si mai reale posibilitati este proiectul South Stream", concurent al proiectului european Nabucco, la care Ungaria participa de asemenea, a adaugat el.

Moscova si Budapesta au semnat in februarie 2008 un acord privind includerea Ungariei in proiectul de gazoduct South Stream, sustinut de companiile Gazprom si ENI. Dar in luna iulie 2009, Ungaria a semnat, de asemenea impreuna cu Austria, Bulgaria, Romania si Turcia un acord pentru realizarea gazoductului Nabucco, un proiect promovat de Uniunea Europeana.

South Stream ar urma sa aduca gaz din Rusia catre Europa pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina, in timp ce Nabucco ar urma sa aduca gaz din Marea Caspica ocolind Rusia, pentru a scadea dependenta europeana de gaz rusesc.