Romania si Azerbaijan au semnat un memorandum de cooperare in sectorul energetic, potrivit publicatiei azere Trend.az. Un paragraf din memorandum prevede cooperarea in proiectul privind furnizarea de gaze din Azerbaijan in Romania prin Georgia. Memorandumul a fost semnat in urma unei intalniri, la Baku, intre ministrul energiei din Azerbaijan, Natig Aliyev, si secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban.Potrivit agentiei ruse Itar Tass, este vorba de gaze lichefiate care vor fi furnizate pe ruta Baku-Kulevi (Georgia)-Constanza (Romania). Intr-o prima faza, vor fi livrate intre trei si opt miliarde de metri cubi, urmand sa creasca la 20 de miliarde de metri cubi de gaze.

Potrivit agentiei ruse, Tudor Serban a declarat ca Azerbaijan si Georgia intentioneaza sa infiinteze o companie pentru implementarea acestui proiect care are ca scop alimentarea cu gaze atat a Romaniei, cat si a altor tari din Uniunea Europeana. Gazele din Azerbaijan vor fi lichefiate in Kulevi si apoi transportate prin Marea Neagra pana in Constanta unde va avea loc un proces de delichefiere.

In cadrul unei conferinte care avut loc pe 13 ianuarie in Georgia, Romania a sugerat semnarea unui memorandum de coolaborare in vederea transportului de gaze pe ruta Azerbaijan-Georgia-Romania. Potrivit presei azere, Guvernul roman considera ca acest proiect este important pentru Uniunea Europeana. De altfel, Romania are mai multe alternative de finantare a proiectului, care ar urma sa fie suportata de UE.

Perioada de implementare a proiectului si costurile acestuia nu au fost inca stabilite.

O delegatie romana condusa de ministrul economiei Adriean Videanu a fost recent in Georgia pentru a discuta cu partenerii din zona caspica in vederea derularii unor proiecte energetice importante. "Nabucco ramane proiectul prioritar, dar si White Stream 2, care reprezinta un proiect ce se poate dezvolta cu rapiditate", a spus Videanu. Acesta sustine ca a discutat cu ministrul energiei georgian urgentarea unui memorandum trilateral intre Georgia, Azerbaijan si Romania in vederea finalizarii proiectului White Stream.

"Prin aceste proiecte Romania poate sa devina o poarta deschisa pentru intreaga Uniune Europeana", a spus Videanu.

Conducta White Stream este un proiect care are ca scop transportul de gaze din Georgia spre Europa, pe sub Marea Neagra, prin Ucraina si care ar urma sa ajunga in Polonia. Potrivit variantei in care White Stream ar traversa Romania, atunci conducta ar fi mai scurta si o mare portiune ar fi pe sub Marea Neagra.

O delegatie a Ministerului roman al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, din care fac parte si reprezentanti ai companiilor Romgaz si Transgaz, se afla saptamana aceasta in Azerbaijan, pentru negocieri pe tema gazelor naturale si pentru proiectul gazoductului Nabucco.