"Opinia publica din Romania poate primi asigurari ca nu s-au luat niciun fel de angajamente la nivel international privind depozitarea de deseuri radioactive ale altor tari in Romania", potrivit unei informari transmise HotNews.ro de Agentia Nucleara si pentru Deseuri Radioactive (ANDR). Aceasta precizare a fost facuta in urma publicarii in The Times a unei informatii potrivit careia Romania ar putea gazdui o instalatie de depozitare a deseurilor nucleare din Uniunea Europeana. Agentia Nucleara sustine ca un proiect de acest gen are foarte slabe sanse de transpunere in practica si in conformitate cu recomandarile UE. In plus, Romania isi continua programul national de construire a unui depozit geologic de mare adancime care sa gazduiasca exclusiv deseurile proprii.

Agentia Nucleara a explicat ca din cauza costului ridicat al construirii depozitelor geologice de mare adancime in care sa se depoziteze deseurile inalt-active, tarile UE care au programe nucleare civile modeste (cate 1-2 centrale nucleare), au lansat o discutie in care sa se examineze posibilitatea de a construi in comun un asa-zis depozit regional. Contributia financiara ar fi comuna.

"Discutiile se desfasoara in cadrul grupului ERDO (European Repository Development Organisation) din care fac parte cele 8 tari: Olanda, Italia, Polonia, România, Slovacia, Lituania, Slovenia şi Bulgaria. Participantii analizeaza la modul teoretic fezabilitatea punerii in practica a acestei idei de depozit regional, punerea ei in practica fiind in realitate foarte dificila datorita in primul rand cadrului legislativ existent la acest moment", informeaza ANDR. Potrivit agentiei, nicio tara nu a declarat public ca ar dori sa fie gazda unui astfel de depozit.

Comisia pentru Controlul Activitatilor Nucleare: Nu se poate pune problema depozitarii in Romania a deseurilor radioactive

De asemenea, intr-un comunicat trimis la solicitarea HotNews.ro, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) sustine ca Romania nu poarta negocieri privind transportul si depozitarea pe teritoriul sau a deseurilor radioactive din Uniunea Europeana."In prezent nu se poate pune problema depozitarii in Romania a deseurilor radioactive provenite din alte tari, deoarece Legea nr. 111/1996 privind desfasurarea in siguranta, reglementare, autorizarea si controlul activitatilor nucleare, republicata, interzice importul de deseuri radioactive", precizeaza CNACAN.

Potrivit institutiei, pericolele construirii unui depozit geologic de deseuri inalt active sunt legate de nefunctionarea corespunzatoare a barierelor ingineresti si a celor geologice pe durata foarte mare de timp, ceea ce ar putea duce la migrarea radionuclizilor in mediu, afectand biosfera. Pentru a preveni aceste neajunsuri se fac studii complexe de evaluare a securitatii radiologice a depozitului si se folosesc bariere ingineresti multiple.

  • Legislatia romana in vigoare interzice importul de deseuri radioactive. Astfel, in conformitate cu art. 7 din Legea nr.111/1996 privind desfasurarea in siguranta, reglementarea, autorizarea si controlul activitatilor nucleare: “Importul deseurilor radioactive si al combustibilului nuclear ars este interzis, cu exceptia situatiilor in care importul decurge nemijlocit din prelucrarea, in afara teritoriului Romaniei, a unui export, anterior autorizat, de deseuri radioactive sau combustibil nuclear ars, in baza prevederilor unor acorduri internationale sau contracte incheiate cu parteneri comerciali cu sediul in strainatate, in conditiile prevazute de prezenta lege”.

In Romania vor fi construite doua noi depozite de deseuri radioactive

In Romania exista in momentul de fata un singur depozit de deseuri radioactive: Depozitul National pentru Deseuri Radioactive de la Baita Bihor. Aici sunt depozitate deseurile slab si mediu radioactive cu timp de viata scurt provenite din medicina, cercetare si industria clasica.

Deseurile radioactive generate de Centrala Nuclearo-Electrica de la Cernavoda - aflate in prezent in depozitare intermediara in instalatii speciale pe amplasamentul centralei - necesita construirea a doua noi depozite definitive: un depozit definitiv de suprafata pentru cele slab si mediu active si un depozit geologic de mare adancime pentru cele inalt active. Depozitul pentru deseurile slab si mediu active va fi operational pana in 2014, iar depozitul geologic care va gazdui deseurile puternic active va fi finalizat in 2055.

  • Realizarea  celor doua depozite implica importante resurse umane, financiare si de timp. Din punct de vedere financiar, pentru constructia Depozitului Final de Deseuri Slab si Mediu Active (DFDSMA), sunt estimate costuri intre 150 si 220 milioane euro.
  • Pentru depozitul geologic, estimari preliminare facute la nivelul anului 2005 in baza experientei internationale pentru depozite similare arata ca, in functie de roca gazda care va fi selectata, costul depozitului se va situa intre  2,88 - 4,4 miliarde euro, dar data fiind distanta mare in timp pana la constructia acestuia, estimarile vor suferi mai multe actualizari, prin urmare vorbim de o estimare cu un grad destul de mare de incertitudine.
  • Ambele depozite definitive vor avea ca sursa de finantare Fondul de management al deseurilor radioactive, infiintat in anul 2007 prin O.G. 11/2003 republicata si detaliat in H.G. 1080/2007, fond in care CNE Cernavoda depune o contributie in valoare de 1,4 euro/MWh produs, respectand astfel principiul “poluatorul plateste”.

Ce sunt deseurile radioactive?

Materialele radioactive sunt folosite in medicina la diagnosticarea si tratarea diverselor afectiuni, in cercetare pentru studiul comportamentului la iradiere a materialelor, in diverse aplicatii in industria clasica si in industria nucleara pentru producerea de energie electrica ieftina si fara emisii de gaze cu efect de sera.

Aceste activitati sunt insotite de aparitia de deseuri, in acest caz deseuri radioactive. Spre deosebire de deseurile industriale, acestea sunt produse in volume foarte mici, gestionarea lor este riguros controlata si radioactivitatea lor scade in timp. In functie de caracteristicile lor radiologice, deseurile radioactive sunt depozitate definitiv in diferite depozite.