Nu a existat nicio invitatie oficiala a Gazprom adresata Transgaz sa participe la proiectul South Stream, au declarat pentru HotNews.ro surse din Gazprom Export apropiate proiectului South Stream. Sursele citate confirma astfel declaratia de vineri a secretarul de stat Tudor Serban, contrazicind astfel o declaratie data de ministrul Economiei. Adriean Videanu anuntase oficial saptamina trecuta, dupa vizita unei delegatii ruse la Bucuresti, ca Transgaz a primit invitatia Gazprom de a participa la proiectul rus.

Sursele ruse din Gazprom Export au subliniat ca in mod clar Transgaz nu a primit invitatia de a participa la proiectul South Stream si au spus ca reprezentantii companiei ruse au propus in discutiile de la Bucuresti studierea posibilitatii construirii unui gazoduct in Romania, daca studiul de fezabilitate care se va face va arata ca un astfel de proiect este viabil.

Intr-o conferinta de presa care a avut loc la trei zile dupa intalnirea sa cu reprezentantii Gazprom, ministrul roman Adrian Videanu a spus: "Medvedev mi-a inmanat invitatia pe care a dat-o Transgaz in vederea participarii la Southstream. Vom pune la dispozitia Gazprom toate datele necesare ca sa-si faca studiile". Sursele Hotnews.ro au infirmat exact aceasta informatie data de ministrul roman.

Intr-un interviu pentru RFI acordat vineri, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban, a infirmat cele spuse de Videanu: "Referitor la invitatia oficiala de care vorbiti dvs., dupa parerea mea ea nu exista inca. Au fost discutii care s-au purtat cu ocazia intalnirii cu vicepresedintele Gazpromului, dar toate discutiile, cel putin partea oficiala la care eu am asistat s-au referit numai la a face schimb de informatii in principal tehnice vis-à-vis de locul pe unde conducta va trece prin Marea Neagra si a le pune la dispozitie o serie intreaga de masuratori, informatii pe care le avem".

In fata unor astfel de declaratii contradictorii din partea a doi oficiali romani din Ministerul Economiei, participanti la intalnirea cu reprezentantii Gazprom, HotNews.ro a incercat sa afle din partea rusa cum au stat exact lucrurile. Surse din Gazprom Export care au cerut sa ramana anonime au infirmat declaratia ministrului Videanu care se referea la invitatia inmanata de Alexander Medvedev. "NU a existat nicio invitatie oficiala a Gazprom pentru Trasngaz de a participa la South Stream", a fost raspunsul primit de HotNews.ro.

Doar daca studiul de fezabilitate va demonstra ca trecerea prin Romania este viabila pentru South Stream ar putea exista o invitatie pentru a se alatura proiectului.

UPDATE: Ministerul Economiei sustine - intr-o replica transmisa Hotnews.ro - ca secretarul de stat Tudor Serban, prin declaratia sa facuta la RFI, a vrut sa spuna ca "nu exista un memorandum semnat". "Tudor Serban a spus ca nu exista o invitatie oficiala in sensul ca nu a fost semnata nicio intelegere, ca nu exista niciun memorandum parafat intre cele doua parti".