Compania japoneza Itochu intentioneaza sa construiasca in Romania un grup energetic care va avea o putere instalata de 180 megawati, a declarat ministrul economiei Adriean Videanu, potrivit Reuters. "Avem o oferta foarte buna de la Itochu sa construiasca un nou grup la termocentrala de la Paroseni", a afirmat Videanu cu ocazia unui seminar pe energie. Ministrul nu a precizat care ar putea fi valoarea investitiei.

"Capacitatea nu este prea mare, doar 180 megavati, dar am putea salva Paroseni, precum si minele de carbune", a mai spus Videanu. In conditiile in care termocentrala de la Paroseni deserveste intreaga Vale a Jiului, minele din aceasta zona ar putea primi o gura de oxigen in urma acestei investitii. Termocentrala trebuie incheie procesul de retehnologizare pentru a putea sa se alinieze normelor de mediu impuse de Uniunea Europeana.

Compania Itochu a mai participat in urma cu cativa ani la modernizarea termocentralei. Un consortiu format din companiile japoneze Itochu, Hitachi şi Toshiba au realizat prima etapă a modernizării, aceasta fiind incheiata in urma cu trei ani.

Grupul de la Paroseni si minele de carbune vor fi integrate in cele doua mari companii energetice, Electra si Hidroenergetica, pe care Ministerul Economiei intentioneaza sa le infiinteze in aceasta vara.

Videanu a mai spus ca Romania a semnat un acord cu Kazakhstan in vederea infiintarii unei companii mixte care sa exploateze uraniu pentru centralele nucleare din Romania.