Proiectul Nabucco este mai mult o "viziune mareata pentru viitor" decat o prioritate a Comisiei Europene, pentru ca ar reduce dependenta energetica a Uniunii Europene fata de Rusia incepand din 2018, declara comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, citat de Le Figaro.

"Nabucco urmeaza sa primeasca unda verde inainte de finalul anului 2010, insa nu va rezolva problema energetica a Europei pentru mai multi ani. Este o viziune mareata. Dar este si o provocare majora cand trebuie sa se puna de acord toti cei 15-20 de parteneri ai proiectului", a spus Oettinger pentru Le Figaro.

"Raman de depasit multe probleme, dar sansele de succes sunt, in prezent, de peste 60%", considera Oettinger.

Nabucco este sprijinit de un consortiu format de OMV din Austria, Bulgargaz din Bulgaria, Botas din Turcia, RWE din Germania, MOL din Ungaria si Transgaz din Romania.

Pentru moment, Comisia se concentreaza asupra altor proiecte din domeniul gazelor naturale, toate implicand Rusia. Prioritatea este gazoductul Nord Stream, care urmeaza sa fie finalizat in doi ani, a spus oficialul. A doua prioritate ar fi reabilitarea conductei centrale, care leaga Rusia de Austria, tranzitand Ucraina. Aceasta ar trebui finalizata pana in 2013.

Printre proiectele importante se numara si gazoducutul South Stream, rivalul Nabucco, caruia "Europa nu are de ce sa i se opuna", a adaugat el.

Nord Stream si South Stream sunt proiecte dezvoltate de gigantul rus Gazprom, in colaborare cu mari grupuri energetice europene, ca EDF, GDF-Suez si E. ON, toate din Germania, respectiv ENI din Italia.