Ministerul Economiei vrea sa sisteze definitiv lucrari de investitii in valoare de 21,5 milioane de lei la Electrocentrale Paroseni, pe motiv ca nu mai sunt necesare, se arata intr-un proiect de hotarare aflat in dezbatere publica. Lucrarile faceau parte dintr-un obiectiv de investitii, demarat in 1989, privind „Mentinerea capacitatii de productie la CET Paroseni”. Din cadrul acestui obiectiv, au fost receptionate, pana in prezent, lucrari de doar 3,9 milioane de lei. Pe de alta parte, ministrul economiei, Adriean Videanu, vrea sa demareze alte lucrari la Paroseni. Mai multe companii printre care Romelectro, Grivco si japonezii de la Itochu se lupta pentru investitiile de la Paroseni.

Ministerul Economiei considera in prezent ca nu mai sunt necesare lucrarile de continuare a investitiei aprobate in 1989. Investitia privind „Mentinerea capacitatii de productie la CET Paroseni” a fost aprobata prin Hotararea Consiliului de Ministri nr. 828 din 1989. Lucrarea a avut drept scop imbunatatirea conditiilor de functionare a celor 4 grupuri din CET Paroseni si asigurarea exploatarii in conditii de siguranta a cazanelor 4 si 5 de 270 t/h, de la blocul nr. 4 de 150 MW (MegaWatti). Ministerul Economiei justifica sistarea lucrarilor prin faptul ca blocul de 150 de Mw a fost reabilitat deja in urma modificarii solutiei tehnice. In 2001, a fost aprobat o hotarare de Guvern prin care au fost aprobati indicatorii tehnico-economici ai investitiei privind „Reabilitarea blocului nr. 4 de 150 MW din CET Paroseni”.

"Noua investitie prevedea un singur cazan de 540 t/h cu turbina deja existenta si, de asemenea, lucrari de adaptare si schimbari de solutie specifice obiectelor privind lucrari pentru instalatiile anexe spate cazan si statie tratare condens. Prin adoptarea noii tehnologii, o parte din obiectele realizate partial prin investitia privind mentinerea capacitatii de productie la CET Paroseni au fost receptionate la stadiile de realizare fizice si valorice de la acea data, iar o alta parte au fost continuate prin investitia privind reabilitarea blocului nr. 4 de 150 MW din CET Paroseni, fiind puse in functiune odata cu acest bloc, in anul 2007", se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ. Potrivit Ministerului Economiei, prin finalizarea investitiei aprobata in 2001 lucrarile ramase de executat din cadrul investitiei din 1989 nu mai sunt necesare, impunandu-se sistarea investitiei.

"Avand in vedere ca au fost imbunatatite conditiile de functionare ale blocului nr. 4 de 150 MW prin investitia privind „Reabilitarea blocului nr. 4 de 150 MW”, in prezent nu mai sunt necesare lucrarile de continuare a investitiei privind „Mentinerea capacitatii de productie la CET Paroseni”. Sistarea lucrarilor privind acest obiectiv de investitii nu influenteaza patrimoniul sucursalei si nici al societatii S.C. Termoelectrica S.A. in mod negativ. Patrimoniul Sucursalei Electrocentrale Paroseni a fost majorat prin valoarea mijloacelor fixe create prin efectuarea receptiilor pe parcursul derularii investitiei", se mai arata in nota de fundamentare.

Batalia investitorilor la Paroseni

In timp de investitiile de 21,5 milioane de lei de la blocul 4 de 150 MW sunt sistate, Ministerul Economiei militeaza pentru demararea altor lucrari. Saptamana trecuta, ministrul economiei, Adriean Videanu, a anuntat ca Itochu, o companie japoneza, intentioneaza sa construiasca la Paroseni un grup energetic care va avea o putere instalata de 180 MegaWatti. De asemenea, in cadrul unei vizite la Petrosani, Videanu a cerut urgentarea procedurii de atribuire a contractului de realizare a instalatiei de desulfurare a gazelor de ardere de la grupul energetic 4 al Termocentralei Paroseni. „Din cate am inteles intr-o saptamana maxim doua vom avea o decizie a comisiei”, a declarat Videanu.

Anul trecut, a fost organizata licitatia pentru proiectul "Instalatie de desulfurare a gazelor de ardere de la grupul nr. 4 de 150 MW", valoarea contractului fiind de 70 de milioane de euro. Licitatia a fost anulata dupa ce au fost depuse contestatii care au ajuns pana in justitie. Marea batalie se da intre firmele Romelectro care apartine omului de afaceri Viorel Gafita, un apropiat al fostului ministru al industriei, Dan Ioan Popescu, Grivco care este detinuta de Dan Voiculescu si compania japoneza Itochu. Contestatiile au fost depuse de Romelectro si Grivco dupa ce licitatia a fost anulata printr-o decizie a Ministerului Finantelor.

Pozitia Romelectro in ceea ce priveste licitatia de la CET Paroseni

  • Viorel Gafita este presedintele firmei Romelectro, nu proprietarul acesteia; Romelectro este o societate pe actiuni, avand mai multi actionari;
  • Statutul de apropiat al lui Dan Ioan Popescu a fost enuntat de o publicatie cu multi ani in urma si credem ca este evident si pentru dvs. ca nu are nicio relevanta in ceea ce priveste activitatea Romelectro (desfasurata exclusiv pe baza unor contracte adjudecate ca urmare a unor licitatii publice);
  • Licitatia privind CET Paroseni a fost anulata ca urmare a unei opinii emise de ANRMAP la solicitarea Termoelectrica;
  • Contestatiile depuse de Romelectro privind anularea licitatiei au fost solutionate favorabil printr-o hotarare definitiva a Curtii de Apel, ceea ce a condus la continuarea procedurii
  • Caile de atac folosite de compania Romelectro sunt exclusiv legale, prin institutii abilitate, care prin verdictul lor au confirmat justetea demersuluiintreprins.