Grupul energetic spaniol Iberdrola intentioneaza sa construiasca 50 de parcuri eoliene in Romania in urmatorii sapte ani, cu o capacitate totala de 1.500 MW, se arata intr-un comunicat al companiei. Iberdrola Renovables a primit de la transportatorul national de electricitate Transelectrica drepturile de a dezvolta acest proiect in Dobrogea, cele 50 de parcuri eoliene urmand a fi construite in perioada 2011-2017.

Conform datelor companiei, cele 50 de parcuri eoliene vor genera suficienta energie pentru aprovizionarea a aproximativ un milion de gospodarii.

Iberdrola a mai anuntat ca intentioneaza sa inceapa in acest an constructia primei sale ferme eoliene din Romania, proiectul de 80 MW de la Mihai Viteazu, Dobrogea, ce va fi pus in functiune in ianuarie 2011. Acest proiect nu se incadreaza in noua concesiune acordata de catre guvernul roman.

Toate aceste proiecte vor fi implementate cu firma Eolica Dobrogea, care are sarcina de a dezvolta proiectele, de a planifica si de a obtine permisele de constructie, in vreme ce Iberdrola Renovables va fi responsabila de construirea si exploatarea fermelor eoliene. Eolica Dobrogea este detinuta de grupul elvetian NEK si companiile romanesti C-Tech si Rokura.

Iberdrola Renovables, care opereaza in 23 de tari, si-a deschis biroul din Romania in 2009, ca parte a planului sau de a-si intari prezenta in Europa de Est. Compania opereaza parcuri eoliene in Polonia (161 MW) si Ungaria (50 MW) si lucreaza la proiectele din Estonia, unde construieste un parc de 150 MW, si Bulgaria.