Premierul italian Silvio Berlusconi s-a intalnit luni in regiunea Brianza, langa Milano, cu primul ministru rus Vladimir Putin. Cei doi au vorbit si despre proiectul South Stream, prin care gazul rusesc ar putea ajunge si in Peninsula.

"Cu South Stream avem o garantie ca tari importante, precum Romania, Bulgaria si Italia nu vor mai ramane in frig si intuneric", a declarat Berlusconi dupa intalnirea cu fostul presedinte al Rusiei, in cadrul unei conferinte de presa. Berlusconi a facut referire la intreruperile care au avut loc in trecut pe teritoriul Ucrainei si care au afectat furnizarea de gaz catre Italia. "Ucraina este o tara care nu are o stabilitate politica care sa ne asigure linistea", a precizat premierul italian.

In proiect este implicata si Enel, compania de gaz italiana. Berlusconi a declarat ca cele doua companii, Enel si Gazprom, isi vor extinde colaborarea si in alte tari din afara Europei.

El a adaugat ca lucrarile pentru realizarea South Stream vor demara in primul semestru al anului 2012.

Italia este, impreuna cu Germania, unul din principalii importatori de gaz rusesc. In 2008, Italia a importat din Rusia 22,9 miliarde de metri cubi de gaz (adica 26% din consumul total national).