In ajunul vizitei la Kiev a presedintelui Dmitri Medvedev, seful Ministerului ucrainean al Energiei, Iuri Boiko a purtat la Moscova negocieri privind unificarea Gazprom si Naftogaz Ukrainy. Rezultatul discutiilor nu este cunoscut, dar autoritatile ucrainene de la toate nivelurile subliniaza ca nu vor accepta o asemnea inghitire a Naftogaz de catre Gazprom – pornind de la valoarea companiilor, este posibila o singura varianta, de fuziune.

Ucraina ar dori sa pastreze controlul in noua companie, propunand Rusiei sa vina cu o parte a zacamintelor rusesti de gaze si a conductelor ucrainene. In plus, Kievul insista pe ideea readucerii la viata a proiectului privind crearea unui consortiu de transport al gazelor, scrie Kommersant.

Potrivit deputatul ucrainean Serghei Pashinski, Guvernul tarii doreste „o unificare pe picior de egalitate – 50 la 50, sau, si mai bine, de 60 la 40 in favoarea Ucrainei si conducere totala a noii companii”. El a explicat ca acest lucru este posibil daca Gazprom va aduce in intreprinderea mixta o parte din zacamintele sale.