Ministrul Economiei, Adriean Videanu, sustine ca cele doua companii energetice care urmeaza sa fie infiintate, Electra si Hidroenergetica, vor putea sa se dezvolte in afara granitelor Romaniei, fiind vizate tari precum Serbia, Albania, Muntenegru si Moldova. "Deja a inceput evaluarea pietelor respective(...) Exista o strategie pe care o avem in ideea de a valorifica oportunitatile regionale atat ca investitor, cat si ca furnizor de energie", a declarat Adriean Videanu intr-un interviu acordat HotNews.ro. Acesta a mai spus ca imediat dupa infiintare, Ministerul Economiei va prezenta Guvernului un memorandum privind privatizarea managementului celor doua companii.

Ministrul a mai spus ca sunt analizate solutiile legale astfel incat cele doua companii sa nu preia si datoriile istorice ale societatilor energetice care vor fuziona. "Unul din procesele importante care se vor desfasura in interiorul celor doua companii va fi cel de restructurare. Ele au o putere comuna instalata undeva la 15-16-17.000 de MW, va trebui sa se restructureze pe baza ordinului de merit in interior, astfel incat capacitati care sunt nerentabile sa fie inchise, iar celelalte sa devina mai profitabile", a explicat Videanu. Cititi mai multe aici despre infiintarea Electra si Hidroenergetica.

  • CN Electra se va realiza prin fuziunea SC CE Rovinari SA, SC CE Turceni SA, SC CE Craiova SA, SNLO SA, SN Nuclearelectrica SA, SC Hidroserv Rm. Valcea SA si sucursalele SC Hidroelectrica SA: SH Rm. Valcea, SH Sibiu si SH Targu Jiu.
  • CN Hidroenergetica se va realiza prin fuziunea sucursalelor SC Hidroelectrica SA: SH Bistrita, SH Buzau, SH Curtea de Arges, SH Hateg, SH Portile de Fier, SH Cluj, SH Oradea, SH Sebes, SH Slatina si SH Caransebes, filialele pentru Reparatii si Servicii “Hidroserv” Bistrita, Curtea de Arges, Sebes, Hateg, Cluj, Portile de Fier si Slatina, SC Electrocentrale Deva SA, SC Electrocentrale Bucuresti SA, Compania Nationala a Huilei SA si SE Paroseni si Sucursala Termoserv Paroseni din cadrul SC Termoelectrica SA.

In iunie va avea loc "un schimb de opinii" cu rusii de la Gazprom

In cadrul interviului, Adriean Videanu a mai declarat ca in luna iunie va avea loc un schimb de opinii cu reprezentantii Gazprom pe marginea proiectelor energetice comune. "Lucrurile sunt in derulare, parerea mea este ca suntem pe drumul cel bun", a spus ministrul. Unul dintre proiecte se refera la includerea Gazprom in realizarea unor depozite de gaze in Romania. Videanu nu a vrut sa ofere amanunte legate de acest proiect. "Sunt cele 9 sau 10 depozite. Sunt si aspecte confidentiale legate de aceste depozite, reprezinta chiar suportul discutiilor cu Gazprom. Noi avem inventariate toate aceste locatii, avem toate datele relevante legate de aceste depozite", a spus oficialul Ministerului Economiei. Potrivit acestuia, pana la sfarsitului anului va fi luata o decizie privind proiectele Romgaz si Gazprom. Cititi aici mai multe despre relatia cu Gazprom.

Presedintii Romaniei, Azerbaijan si Georgiei se vor intalni pentru sustinerea proiectului privind transportul gazelor catre Europa

In ceea ce priveste implementarea proiectului AGRI privind transportul de gaze pe ruta Azerbaijan-Georgia-Romania, Videanu a spus ca societatea mixta care se va ocupa de proiect va fi infiinta in cateva zile dupa ce va avea loc o declaratie comuna a sefilor celor state state de sustinere a AGRI. Intrebat care sut sursele de finantare a proiectului, Videanu a raspuns: Nu va faceti probleme! De altfel, costul proiectului va fi cunoscut dupa finalizarea studiului de fezabilitate. Cititi aici mai multe despre proiectul AGRI privind transportul de gaze din Azerbaijan catre Europa.

Productie video realizata de Oana Boncu

Principalele declaratii ale Ministrului Economiei:

  • Eu cred ca cele doua companii pot sa-si extinda business-ul pe care il au dincolo de granite. Sunt o serie de oportunitati, in Balcanii de Vest: Serbia, Albania, Muntenegru. Deja colegii de la Hidroelectrica sunt interesati in a intra si au inceput sa evalueze pietele respective. Moldova este iar o piata foarte importanta. De aceea, cele doua companii, odata ce vor avea un istoric de 6 luni de functionare, categoric vor iesi in spiritul strategiei energetice pe care o reevaluam in momentul de fata. Un element important este acela ca nu mai gandim strategia energetica in contextul granitelor nationale, facem parte din piata unica. Si sigur ca trebuie sa gandim dincolo de granitele nationale. Prin urmare, exista o strategie pe care o avem in ideea de a valorifica oportunitatile regionale atat ca investitor, cat si ca furnizor de energie. Totusi, Romania are acest potential pe care ar trebui sa-l valorifice. Cele doua companii pot sa joace rol regional.
  • Toate datoriile istorice nu vor fi preluate de cele doua companii. Vom gasi formula legala astfel incat datoriile istorice sa ramana in afara celor doua companii, sa nu reprezinta piatra de gatul acestora. Unul din procesele importante care se vor desfasura in interiorul celor doua companii va fi procesul de restructurare. Ele au o putere comuna instalata undeva la 15-16-17.000 de MW, va trebui sa se restructureze pe baza ordinului de merit in interior, astfel incat capacitati care sunt nerentabile sa fie inchise, iar celelalte sa devina mai profitabile. Din acest punct de vedere, nu cred ca vor avea niciun fel de problema. Avem o problema actuala a productiei de energie pentru ca nu putem sa facem o analiza eficienta din punct de vedere al ordinului de merit. Sunt 10 entitati separate. Cum sa analizezi? Carbunele comparativ cu hidro? Evident ca hidro va avea intotdeauna costurile mai mici decat carbunele. Si atunci va trebui sa fac acest lucru in interiorul celor doua companii in functie de ordinul de merit pe care il au, in functie de puterea de care au nevoie sa o aiba instalata.
  • Obiectivul nostru este acela de a privatiza managementul celor doua companii pe baza unor criterii de performanta. Imi doresc ca imediat dupa infiintare, sa prezint Guvernului un memorandum pe aceasta tema si sa demaram procesul de privatizare in mod transparent, predictibil.
  • Despre acordul cu Gazprom. Este inca in evaluare. Din cate stiu, chiar zilele trecute, colegii de la Romgaz au primit noi informatii. Sper ca in luna iunie, sa avem un schimb de opinii, un schimb de comunicare legat de oportunitatile pe care le-am discutat impreuna. Eu consider relatia cu Gazprom, o relatie foarte importanta pe care vreau sa o dezvolt si plecand de la oportunitatile pe care le are, sa incercam sa le valorificam impreuna printr-o societate mixta Romgaz-Gazprom, 50%-50%. Lucrurile sunt in derulare, parerea mea este ca suntem pe drumul cel bun.   
  • Sunt cele 9 sau 10 depozite, ei (n.red. Romgaz) le au (n.red. informatiile). Sunt si aspecte confidentiale legate de aceste depozite, reprezinta chiar suportul discutiilor cu Gazprom. Noi avem inventariate toate aceste locatii, avem toate datele relevante legate de aceste depozite. Asa cum spuneam, pana la sfarsitul anului vom avea decizii. 
  • Despre depozitul de gaze de la Margineni- Este unul dintre ele. Este un curs de fezabilitate in curs. Partea rusa asteapta sa se finalizeze acesta, sa le punem la dispozitie acesta si impreuna sa luam decizii. Asa cum si vicepresedintele Medvedev a spus la Bucuresti, partea rusa are toata disponibilitatea de a discuta direct cu autoritatile romane incepand cu 2012.
  • Despre South Stream -Noi le-am pus la dispozitie toate elementele ca sa-si finalizeze studiul de fezabilitate si asteptam discutii pe fondul finalizarii studiului de fezabilitate.
  • Despre liberalizarea pretului la gaze- Comisia Europena cere un calendar. Autoritatea de Reglementare in Domeniul Energiei are in lucru un studiu al impactului atat regional, cat si al pietei interne. Sigur, sunt argumente economice in favoarea liberalizarii pretului la gaze, sunt argumente de natura sociala care trebuiesc gasite ca si masuri de acompaniament. Cert este ca odata cu finalizarea studiului care este in derulare la ANRE, eu cred ca vom prezenta curand un calendar al liberalizarii pretului la gaze.       
  • Compania pentru AGRI se va infiinta in cateva zile dupa declaratia sefilor de state de sustinere a acestui proiect. Exista un calendar pe care il avem in derulare, va fi o reuniune a sefilor celor trei state. Eu ma bucur ca este o initiativa a Romaniei. Este un proiect care completeaza proiectele de asigurare a securitatii energetice pe culoarul sudic, iar din punctul meu de vedere poate fi cel mai rapid si cel mai fezabil proiect pe culoarul sudic, avand in vedere si disponibilitatea partii azere de a asigura resursele, partii georgiene de a asigura tranzitul. Eu cred ca asa cum am inceput cu memorandumul, cu protocolul de infiintare a companiei de proiect la Bucuresti, eu cred ca foarte rapid si in curand va deveni o realitate.
  • Este prematur sa spunem cat va costa, depinde ce va releva studiul de fezabilitate integrat. Stiti ca noi derulam un studiu de fezabilitate prin Romgaz, autoritatile georgiene au finalizat un studiu de fezabilitate, partea azera finalizeaza acum studiul conductei de tranzit. In functie de cantitatea de gaze vom stii si costurile, iar din punct de vedere al finantarii eu va spun: Nu va faceti probleme!