​Raport dur al comisiei senatoriale: ENEL nu a realizat investitiile asumate la privatizarea Electrica Muntenia Sud  / ENEL nu plateste dividende / ENEL transfera profitul la companii unde statul roman nu este actionar

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 10 iunie 2010, 16:49 Economie | Energie


Enel
Foto: AGERPRES
 documente
(10 Iun 2010) PDF, 9MB
Compania ENEL nu a realizat investitiile pe care si le-a asumat la Electrica Muntenia Sud, chiar daca in tariful de distributie sunt introduse elemente pentru toate tipurile de interventii. Aceasta este una dintre principalele concluzii cuprinse in raportul final privind modul in care compania ENEL si-a respectat clauzele contractelor de privatizare, raport realizat de Comisia Senatoriala pentru Privatizare si obtinut de HotNews.ro. "Cu toate ca pana in momentul de fata Electrica Muntenia Sud nu si-a respectat planul de investitii, tariful la consumator creste, ca si cum planul de investitii ar fi fost realizat 100%", se arata in raport.

Acuzele dure ale comisiei parlamentare initiate de Anca Boagiu survin la putin timp dupa ce presedintele Traian Basescu l-a felicitat la Cotroceni pe directorul general ENEL pentru planurile de investitii ale companiei sale.

Alte acuze grave ale senatorilor la adresa ENEL:
 • exista posibilitatea sa se faca tranfer de profit intre companiile din grupul ENEL, la unele din ele statul nefiind actionar
 • lipsa transparentei, fapt pentru care nu poate fi urmarit traseul banilor destinati investitiilor sau efectele unor contracte incheiate dupa privatizare.
De exemplu, ENEL a hotarat in AGA sa nu distribuie dividende, insa compania nu este obligata sa publice decizia in Monitorul Oficial intr-un anumit termen. Poate sa o publice dupa cativa ani, iar in acest timp pot face cu banii ce doresc, se arata in raport.

Din raportul comisiei senatoriale reiese ca Enel isi desfasoara activitatea fara a fi monitorizata de autoritatile care ar trebui sa fie implicate si in procesul post-privatizare: Ministerul Economiei, Oficiul Participatiei Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Electrica SA, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Statul - prin Electrica SA mai detine 23,5% din actiuni de la Electrica Muntenia Sud. De asemenea, 12% sunt detinute de Fondul Proprietatea.

 • Contractul de privatizare a societatii de distributie Electrica Muntenia Sud este publicat pe site-ul Oficiului Participatiei Statului si Privatizarii in Industrie si poate fi citit aici.

In raport se arata ca "ANRE a acceptat, din start, un tarif pentru o perioada de timp mai lunga (2008-2012). Tariful este raportat la sumele pe care Electrica Muntenia Sud s-a obligat prin angajamentul de investitii sa le investeasca". Practic, timp de cinci ani, autoritatile nu se pot atinge de tarife. Astfel, chiar daca ENEL nu a efectuat investitiile asumate, ANRE nu a scazut tarifele motivand ca o reducere ar fi avut consecinte asupra calitatii serviciilor. Culmea este ca in Italia (n.red. ENEL este un grup italian), corectia tarifului se face anual.

 
- Contractul de privatizare prin care ENEL a obtinut 64,25% din actiunile de la Electrica Muntenia Sud a fost semnat in 11 iunie 2007, iar tranzactia a fost finalizata pe 8 iunie 2008. Valoarea tranzactiei a fost de circa 820 milioane de euro.

- Electrica Muntenia Sud - acum Enel Energie Muntenia (furnizare) si Enel Distributie Muntenia (distributie) - alimenteaza cu energie Bucurestiul si doua judete adiacente, deservind circa 1,1 milioane de clienti.

- Prin aceasta achizitie, Enel a devenit cel mai mare distribuitor de electricitate din Romania, cu o cota de piata de aproximativ 30%, impreuna cu celelalte doua foste filiale ale Electrica, Dobrogea si Banat, pe care le-a preluat in 2005.
 
 
Cum a intrat ENEL pe piata din Romania
ANRE: Nivelul scazut al investitiilor justifica reducerea tarifelor. Dar daca reducem tarifele, scade calitatea serviciilor

Investitiile realizate de catre Enel Distributie Muntenia Sud prin comparatie cu investitiile asumate au fost de 53% in anul 2008 si de 52% in anul 2009. In aceste conditii, membrii Comisiei de ancheta au solicitat reprezentantilor ANRE un punct de vedere cu privire la nivelul tarifului in cazul in care nivelul investitiilor asumate initial ar fi fost cu 50% mai mici. Raspunsul ANRE este socant. "Conform raspunsului primit de la ANRE, considerarea unui nivel redus la jumatate a investitiilor anuale in cea de-a doua perioada de reglementare fata de cele considerate in prezent, ar fi condus la reducerea nivelului tarifului cu cca: 3% in anul 2008, 6% in anul 2009, 9% in anul 2010, 12% in anul 2011 si respectiv 15% in anul 2012, dar cu consecinte asupra calitatii serviciului (scrisoarea ANRE nr.13597/29 martie 2010)".

Altfel spus: ANRE nu-si permite o reducere a tarifelor chiar daca e justificata prin lipsa investitiilor, pe motiv ca ar scadea calitatea serviciilor. Insa, chiar raportul arata ca actualele tarife nu justifica in niciun fel calitatea serviciilor existente. De exemplu, desi inainte de privatizare, durata de interventie era de 24 de ore, in prezent se ajunge la 72 de ore sau chiar 2-3 luni in unele cazuri. "Conform contractului de abonat, dupa privatizare, durata de interventie poate ajunge si pana la 72 de ore. ANRE a fost de acord cu aceasta durata de interventie foarte mare. Chiar si asa sunt cazuri cand se intervine dupa 2-3 luni, asa cum s-a intamplat in cartierele Andronache si Creanga din sectorul 2 al municipiului Bucuresti, si asta numai dupa presiunea parlamentarilor", se precizeaza in raport. Comisia a recomandat ENEL ca aceste servicii sa fie asigurate cel putin asa cum se asigurau inaintea privatizarii prin serviciile oferite de Electrica Serv.

Tarifele au fost acordate pe baza unor proiectii care acum nu sunt respectate, consumatorii creditand indirect Electrica Muntenia Sud. Astfel, Electrica Muntenia Sud a beneficiat de dobanzi la surplusul de bani dar nu a acordat dividende actionarilor in 2008. Pana acum, tarifele nu numai ca nu au scazut, ci au crescut din 2008 pana in prezent. Ultima majorare de 4% a avut loc in ianuarie 2010.

Raport: Statul asista neputincios la transferurile de profit intre companiile din grupul ENEL

In raport se mai arata ca reprezentantii Electrica au informat Comisia de faptul ca Electrica Muntenia Sud SA a vandut active (spatii de birouri) catre alte companii, exemplu: Enel Servicii Comune iar acum se sta cu chirie in aceste spatii, platindu-se in jur de 500 de euro/persoana/an. "In esenta exista posibilitatea sa se faca transfer de profit intre companiile din grupul ENEL, in unele companii, SC ELECTRICA SA nefiind actionar", precizeaza raportul. Oficialii ENEL nu au raspuns pina la aceasta ora intrebarilor HotNews.ro pe aceasta tema.

Raport: ENEL evita sa prezinte documente care sa dovedeasca respectarea clauzelor contractuale

Reprezentantii Electrica au mai spus membrilor comisiei ca ENEL nu a prezentat o serie de documente care sa justifice anumite actiuni. Electrica a cerut ENEL SpA sa i se puna la dispozitie rapoartele privind contractele cu partile afiliate. Acestea nu au fost trimise in termen de maxim o luna de la sfarsitul fiecarui trimestru in perioada 2008-2010, asa cum prevede Anexa 9, punctul 5 – Contracte cu Partile Afiliate din contractul de privatizare.

De asemenea, reprezentantii Electrica SA au cerut Electrica Muntenia Sud SA, avand in vedere Clauza 15.5 din Contractul de Privatizare, sa li se puna la dispozitie documente din care sa reiasa faptul ca banii proveniti din subscrierea de actiuni noi precum si din orice alte actiuni ale societatii emise au fost folositi, asa cum prevede contractul, in sectorul energetic si nu in alte scopuri. ENEL nu a trimis nici aceste documente.

ENEL nu a transmis nici documentele care sa justifice respectarea clauzei (n.red. Anexa 9 – Obligatii continue, punctul 7 alineatul b), prin care avea obligatia ca Pretul de Subscriere platit la Finalizare sa-l foloseasca pentru finantarea Angajamentului Anticipat de Investitie.

Raport: Dividendele nu se acorda, ENEL poate face ce doreste cu banii

Un alt aspect care atrage atentia este neacordarea de dividende. Comisia a constatat ca deciziile Electrica sunt sustinute de reprezentantii sai in AGA, insa nu acelasi lucru se intampla si cu reprezentantii statului in Consiliul de Administratie. "Cand s-a discutat in Adunarea Generala a Actionarilor repartizarea profitului Companiei ENEL SpA, reprezentantii SC ELECTRICA SA au votat pentru acordarea de dividende, dar membrii Consiliului de Administratie au hotarat sa nu se repartizeze dividende (au votat si reprezentantii SC ELECTRICA SA „pentru”). De aceea Comisia cere Ministerului Economiei si Comertului si Mediului de Afaceri ca si reprezentantii in Consiliul de Administratie sa fie numiti de catre SC ELECTRICA SA", se arata in raport.

Legislatia actuala permite ENEL sa nu publice intr-un anumit termen decizia din AGA, sustine comisia senatoriala. "Apreciem ca ENEL SpA presteaza un serviciu public, iar transparenta trebuie sa fie totala. De aici si problemele. De exemplu: ENEL SpA hotaraste in AGA sa nu distribuie dividende, iar hotararea o publica in Monitorul Oficial dupa cativa ani. In acest timp pot face cu banii ce doresc", precizeaza raportul.

Raport: Investitiile efectuate de cetateni se regasesc in planul de modernizare al Electrica Muntenia Sud

Membrii Comisiei de ancheta au mai constatat ca avizele de bransament pentru clientii noi se acorda usor, chiar daca retelele sunt subdimensionate, iar transformatoarele existente sunt incapabile sa preia sarcini suplimentare. De asemenea, in momentul de fata, investitiile efectuate de cetateni sunt preluate de Electrica Muntenia Sud si se regasesc in planul de modernizare sau extindere a retelei.

NOTA REDACTIEI:  HotNews.ro a trimis solicitari tuturor partilor implicate in vederea obtinerii unor puncte de vedere. Pana la aceasta ora, HotNews.ro a primit un singur raspuns si acesta a venit din partea ENEL.

"Cu privire la rezultatele investigatiei Comisiei Senatoriale pentru Privatizare si Administrarea Activelor Statului,  Enel nu poate furniza in acest moment comentarii detaliate, deoarece pana in prezent nu am primit niciun document oficial in acest sens, din partea Comisiei. Totusi, Enel confirma faptul ca a oferit o colaborare deplina in cadrul acestei investigatii si ca a transmis toate informatiile solicitate, in mod transparent si eficace. Pozitia Enel este ca operatiunile companiei au fost desfasurate in conformitate cu prevederile contractelor de privatizare semnate", spun reprezentantii Enel Romania.

HotNews.ro a solicitat, de asemenea, o intrevedere cu presedintele ANRE, Petru Lificiu, insa acesta a transmis prin secretara sa ca prefera comunicarea prin e-mail.

Contactat de HotNews.ro, senatorul Liviu Titus Pasca - membru al Comisiei senatoriale pentru Privatizare - a afirmat ca raportul comisiei a fost trimis Guvernului. "Daca Executivul considera ca totul este in regula, foarte bine. Daca nu, Guvernul trebuie sa sesizeze toate organismele de stat abilitate pentru a lua masurile necesare. Totul este la latitudinea Guvernului", a afirmat senatorul Pasca. Potrivit acestuia, clauzele contractuale sunt facute in asa fel incat sa nu poata fi modificate pana in 2012.

Reamintim ca desele pene de curent din Bucuresti, mai ales pe perioada ultimei ierni, au determinat numeroase proteste la adresa Enel. Senatorul PDL Anca Boagiu a cerut Comisiei pentru Privatizare si Administrarea Activelor Statului sa ancheteze modul in care Enel isi respecta contractul de privatizare. HotNews.ro va prezinta in premiera raportul final al Comisiei.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14435 vizualizari

 • +29 (29 voturi)    
  enel nu poate da raspuns (Joi, 10 iunie 2010, 16:53)

  cristi [anonim]

  pentru ca acum se trag sforile.. se aplica pilele.. si se pregatesc minciunile... Asteptam ca vinovatii sa plateasca
  • +14 (14 voturi)    
   FURT SI DE LA PRIVATI.... (Joi, 10 iunie 2010, 20:26)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui cristi

   ENEL nu numai ca nu a facut investitiile necesare... enel este un impediment major in calea dezvoltarii romaniei. Degeaba vin investitori straini si vor sa faca cite o fabrica doua.. se duc la enel si baieti dau cu NIET CURENT PENTRU TINE.. cutoate ca e in obligatia lor s afurnizeze curentul necesar... te forteaza sa faci investitiile in locul lor.. te forteaza sa faci statii de transformare de inalta tensiune care costa 4-5 milioane euro bucata... apoi si in cazuri in care iti da curent pe medie tensiue te forteaza sa folosesti doar transformatoare cu anumiti parametri.. si ghici ciuperca..... doar un singur furnizor din italia ii face.. in garaj.. .. echipamente de toata jena... pe bani multi bagate cu forta pe gitul privatilor romanii.. deci.. ENEL nu numai ca ciordeste de la stat si de la oameni de rind ci si de la investitori... ENEL ar trebui penalizata cu o suma foarte mare... si daca nu o platesc in teren de x zile.. se transforma datoria in actiuni... macaronari trebuie lasati fara enel... si gata.... ori si fac treba.. ori se duc la berlusconi... sa ne lase in pace...

   IAR TOVARASII DE LA DNA.. in loc sa se ocupe toata ziua cu colaje de interceptari.. si fabricare de dosare.. poate .. poae macar in al doispelea ceas se ocupa si de adevarata mare coruptie care nenoroceste romania.. vezi enegrie.. electrica si petrochimica, vezi agricultura.. vezi BNR .. vezi marile achizitii publice...
   • +1 (1 vot)    
    nici de la stat nu primesti statii gratis (Vineri, 11 iunie 2010, 21:50)

    spy [utilizator] i-a raspuns lui gogu

    crezi ca la celelalte Electrici se fac statii gratuite? legea energie zice ca cel care solicita modificarile in retele le plateste. obligatorie furnizarea? vrei curent in zona x? ok, sint disponibili 4 kw. vrei 400? iti faci post de transformare.
  • +1 (1 vot)    
   Una din cele mai frauduloase provatizari facute in (Vineri, 11 iunie 2010, 12:30)

   Flo [anonim] i-a raspuns lui cristi

   Oare nimeni nu se sesizeza din autoritatile in drept a investiga odalitatile in care au fost facute provatizarile Electrica Banat si Dobrogea de catre guvernele trecute impreuna cu ENEL. Enel a platitla privatiarea lor adica relelele de Distributie a En. Electrice a 6 judete modica, infima, derizoria suma de 210 milioane de Euro adica valoarea unui Hotel ceva mai mare pt a cumpara monopolul distributiei de pe 6 judete din care 4 cele mai profitabile din Romania cu cele mai mari vanzari de energie cu zeci de mii de km de lini de Joasa Tensiune, Zeci de mii de km de linii de Medie Tensiune, Mii de lm de linii de Inalta Tensiune, zeci de statii de transformare de Inatla tensiue, zeci de mii de postiri de transformare cca 10000 de angajati cu tot patrimoniul de utilitati, masini, utilaje. A fopst una din cele mai frauduloase privatizari din Romania iar noi nu suntem in stare sa descoperim cum a fost negociata, traficata, oferita si luata marea mita si coruptia aferenta. SIE, DIE, SRI, DNA, Parchete, Politie samd dorm de tot hipnotizate de megacapitalismul de coruptie transnationala care a facut praf Romania!!!
 • +24 (24 voturi)    
  Macaronarii (Joi, 10 iunie 2010, 17:01)

  Nero [anonim]

  Exemplu tipic de cooperare reciproc avantajoasa cu celebrii investitori strategici ai lui Nastase si Dan Ioan Popescu , Tariceanu si Guzganian . Dou celebre cupluri de comici vestiti ai privatizarilor .Uite cum facem : Eu itzi privatizez o electrica si itzi mai dau si ceva bani .Tu nu imi platesti nimic si mai si mananci pe gratis la mine 40 de ani .E bine ? Exemplu tipic de afaceri cu italienii .Astia si-au furat toata tara
 • +24 (24 voturi)    
  din seria marilor privatizari.. (Joi, 10 iunie 2010, 17:02)

  pehash [anonim]

  realizate de psdnl.. 2007-2008.. acum intelegeti de ce papusarul patriciu isi doreste atat de mult sa ajunga ipoCrin al lui la guvernare?
 • +28 (32 voturi)    
  doar atat stiti de ENEL - ha (Joi, 10 iunie 2010, 17:04)

  Fulger McQueen [anonim]

  Titlul vostru este incomplet. Trebuie sa continue asa: …ENEL e stat in stat/ ENEL e monopol de stat/ ENEL isi bate joc de cei care vor sa se racordeze/ ENEL nu e in stare in 2010 sa aiba un sistem de facturare modern, cu vizualizare pe un site/ ENEL rezolva dosarele mai usor daca te duci prin “samsari” si f greu daca te duci ca prostu singur/ ENEL nu-ti da 380V si mai mult de 10KW decat daca ...te simti si tu, altfel...mai veniti pe la noi/ ENEL are sute de angajati care freaca duda cum rar mai poti sa vezi, chiar si in Romania/ ENEL etc.

  Insa problema si mai grava este urmatoarea: de ce acum ??? De ce pana acum nimeni nu s-a atins de ENEL?
  • +14 (14 voturi)    
   BINE LE ZICI (Joi, 10 iunie 2010, 17:42)

   Iuliana [anonim] i-a raspuns lui Fulger McQueen

   mai bine de atat nici nu se putea descrie aceasta pseudo-companie...
  • +3 (11 voturi)    
   De ce? (Joi, 10 iunie 2010, 20:01)

   bgd [utilizator] i-a raspuns lui Fulger McQueen

   Probabil nu s-au inteles cu Videanu...ca deh, e foame de bani si baiatu o fi cerut mai mult iar astia n-au vrut sa-i dea.
   Buna si criza asta de ceva...mai cad niste capete.
 • +29 (31 voturi)    
  CA-uri (Joi, 10 iunie 2010, 17:08)

  gaga [anonim]

  In Consiliul de Administratie de la Enel Muntenia Sud, statul roman este reprezentat de acei consilieri si directori bine platiti de la Ministerul Economiei. Ei ar trebui intrebati in legatura cu ce activitate depun pentru banii primiti si pentru increderea acordata de catre stat. Pana la Enel senatorii sa solicite celor care s-au infruptat cu indemnizatiile generoase de administratori sa explice situatiile descrise de raport. Cat despre complicitatea suspecta a ANRE, totul se cumpara si se vinde. In plus ca o regula, dupa fiecare privatizare, angajatul ANRE care a negociat tariful post privatizare a plecat la firma care a cumparat compania de distributie. Pe viitor prin clauze contractuale asemenea practici ar trebui interzise pe o perioada de cel putin 3 ani.
 • +23 (23 voturi)    
  enel (Joi, 10 iunie 2010, 17:23)

  ted [anonim]

  Enel este stat in stat.
  Enel firma privata are liniile de curent pe terenuri private ( ale oamenilor ) fara sa platesca nici un fel de chirie.
  Enel muta trasee pe terenuri private fara sa intrebe propietarul.
  Nu poti sa faci nici o lucrare, bransament direct cu Enel, trebuie sa fie un srl interpus care iti cere cati bani vrea el. Daca nu dai pa.
  Aceeasi situatie si la Gaze.Castiga o firma asa zisa licitatie si daca nu faci cu ei si la interior vin dupa un an sa faca lucrarea.
 • +16 (18 voturi)    
  Animale (Joi, 10 iunie 2010, 17:33)

  numeni [anonim]

  Asta iarna de minim 4 ori pe saptamana imi crapa curentul si stateam asa cate 4-5 ore si numai seara. Asta n-ar fi fost o problema daca aveam si eu un semineu in casa. Problema este asa de 8 ani in fiecare iarna si nimeni nu ne baga in seama.
  • +5 (7 voturi)    
   Din (Joi, 10 iunie 2010, 18:12)

   HESS [anonim] i-a raspuns lui numeni

   Cauza ca in cei 20 de ani sistemul energetic.,productie,transport sa rupt in bucatele.O parte a fost vandut.Dar atat cel privat cat si cel de stat nu au facut si nu fac investitii.Doar scumpiri pt salariile si luxul directoriilor,ba mai cotizeaza poate la sacul partidului care ajunge la guvernare.Ba facilitati muncitoriilor care lucrau in sistemUn nr de kw consumati pe luna la pret redus.Salarii justificate pe o rentabilitate falsa cresterea pretului la KW-at.Nu tu modernizari.Cam asta sa intamplat si in regia gazului.Anarhie si jaf.
 • +11 (11 voturi)    
  Bolșevicii lui Iliescu au arătat ce sunt în (Joi, 10 iunie 2010, 17:43)

  ixulescovici [anonim]

  stare cu această privatizare.Să vedem dacă cei ce sunt acum la putere vor să corecteze situația.
  dacă nu înseamnă că sunt toți o apă și un pământ.
 • -1 (15 voturi)    
  Bun, si? (Joi, 10 iunie 2010, 17:43)

  Rhadoo [utilizator]

  Asadar, se reziliaza contractul? Basescu de ce l-a mai laudat pe directorul Enel, de ce n-a asteptat raportul parlamentului? Sa intelegem ca Enel e invitat la dat spaga ca sa scape basma curata?
 • +7 (11 voturi)    
  Nationalizare (Joi, 10 iunie 2010, 17:46)

  Trojan.H [utilizator]

  Nationalizare
 • +13 (15 voturi)    
  Raport dur bla bla (Joi, 10 iunie 2010, 18:02)

  apprentice sob [anonim]

  Eu vreau sa aud de masuri dure. Ma doare la basca de cat este de dur raportul.

  Rapoartele astea dure sunt ca arestarile preventive.

  Flash-uri pentru bizonime.
 • +13 (15 voturi)    
  enel.. eon... (Joi, 10 iunie 2010, 18:09)

  htadta [anonim]

  "ENEL transfera profitul la companii unde statul roman nu este actionar"... asa fac toti! Acum ati descoperit? Sau a scazut spaga?
 • +15 (15 voturi)    
  Italieni (Joi, 10 iunie 2010, 18:15)

  emil [anonim]

  Italieni, turci, arabi, ciprioti, evrei...astea sunt natiile de care trebuie sa te feresti cand faci afaceri. Daca nu casti bine ochii, ai pus-o.
  • +3 (3 voturi)    
   - (Vineri, 11 iunie 2010, 6:27)

   theli [utilizator] i-a raspuns lui emil

   i-ai uitat pe greci:)
   • 0 (0 voturi)    
    ... (Sâmbătă, 12 iunie 2010, 9:38)

    Xamples [utilizator] i-a raspuns lui theli

    si pe austrieci (Raiffeisen)
 • +13 (13 voturi)    
  nesimtire (Joi, 10 iunie 2010, 18:21)

  Sylverstar [anonim]

  Exemplu tipic de privatizare facuta prost si de contract ale carui prevederi nu sunt urmarite cu rigoarea meritata de o institutie strategica pentru economia romaneasca.
  Este foarte adevarat, lipsa investitiilor se vede cu ochiul liber, exista cartiere in Bucuresti, precum cele din Vitan - Dudesti, unde curentul electric este intrerupt de cateva ori pe zi din cauza unor transformatoare vechi de peste 40 de ani si care nu se inlocuiesc, orice s-ar intampla. este aberant, dar cei de la Enel se fac ca nu aud si nu vad solicitarile oamenilor ale caror electrocasnice se ard si ale caror existente sunt date peste cap de nemernicia lor.
 • +11 (11 voturi)    
  Enel? (Joi, 10 iunie 2010, 18:28)

  cornel [anonim]

  Hai sa va spun eu una: Acum un an mi-a luat foc contorul. Asta se intampla dimineata la 8. Am sunat la enel, au spus ca vin imediat, ca e o urgenta daca arde. Am sunat un prieten electriician si mi-a zis sa zmulg firele ca sa nu ia casa foc. Am mai sunat de vreo 10 ori, am stat fara curent pana seara la 11. Enervat, am sunat iar la porci si i-am amenintat, am zis ca sunt de la guvern si a doua zi dau afara pe toti cu care am vorbit.; In juma de ora au venit, spunandu-mi sa trag firele din perete daca arde!?!? A venit un ARO obosit cu doi nervosi care au legat firele pe direct si au zis ca sunt foarte tupeist, ca italienii au dat afara multi oameni si pe tot jud. Ilfov mai e doar o echipa de interventie! A trebuit apoi sa ma rog vreo 2 saptamani sa vina sa repare stricaciunile , am platit 600 RON desi era problema de reteaua pana in contor si abia am scapat de problema. CAm asta e ENEL, firma de furt legal in Romania.
  • 0 (0 voturi)    
   surpriza (Duminică, 13 iunie 2010, 15:48)

   cornel [anonim] i-a raspuns lui cornel

   Vad ca se posteaza tot felul de mesaje vizavi de calitatea serviciilor. Oare inainte de privatizare nu era chiar si mai rau? Imi amintesc de cazul de acum celebru , Zabrauti. Si oare nu e romanul inventiv dar se plange? In multe cartiere se fura electricitate si se conecteaza abuziv la retea,etc, Deci cauze ar fi destule, primarii care nu dau autorizatie pentru lucrari si cer spagi, echipamente vechi de peste 40 de ani, care nu se schimba de azi pe maine etc. Cei de la Electrica n-au facut nimic. Acum ENEL e intr-un proces si ma intreb de ce se grabesc unii sa-l zguduie putin. La cat de smecher e romanu, banuieli pot fi multe si nu dintre cele mai curate
 • +9 (9 voturi)    
  ENEL nu scade facturile negative!!! (Joi, 10 iunie 2010, 18:30)

  consumator [anonim]

  Putin stiu dar ENEL face niste estimari pentru care trimite facturi..daca consumul real e mai mic atunci emite o factura cu minus. Noi fraierii de clienti ne asteptam ca la factura urmatoare sa platim mai putin cu suma care era pe minus dar nu si la ENEL. Ei pur si simplu ignora factura respectiva!!! astfel clientul ramane cu banii luati degeaba. Reclamatiile la OPC se duc direct la ENEL de parca OPC e divizia de relatii cu clientii al acestui monopol care-si bate joc de noi.. raspunsul final: dupa ce-ti tin banii si un an ei iti zic sa depui cerere la ei si ii dau inapoi de parca sunt banca comerciala!!!
  • +6 (6 voturi)    
   Mie mi-au scăzut (Joi, 10 iunie 2010, 19:17)

   Sakura [utilizator] i-a raspuns lui consumator

   Eu anul acesta încă n-am plătit nici un leu la ei. Toamna trecută au schimbat contorul, ocazie cu care am stat căpuşă să mi se facă procesul verbal de rigoare, care deşi este obligatoriu ei nu-l fac. Sau mai exact îl semnează unul din muncitori în numele fiecărui locatar, să scape mai repede. Astfel am ajuns să am documentul care atestă că înainte de schimbarea contorului aveam deja achitat mult peste nivelul consumului real, motiv pentru care nu plătesc până la compensarea situaţiei.
 • +9 (11 voturi)    
  DEZINDUSTRIALIZAREA (Joi, 10 iunie 2010, 18:53)

  manole [anonim]

  aceasta este tragedia noastra cea mare!
  anticomunismul a nascut un monstru: dezindustrializarea romaniei.
  imediat dupa revolutzie o serie de antiromani au decretat indusrtia drept precept comunist si deci trebuie distrusa sau vanduta!
  cata ticalosie !
  • +9 (11 voturi)    
   vinovati (Joi, 10 iunie 2010, 19:15)

   sile [anonim] i-a raspuns lui manole

   Toti astia vinovati de dezindustrializarea Romaniei ar trebui acuzati de subminarea economiei nationale
 • +11 (13 voturi)    
  Despre Petrom? Când? (Joi, 10 iunie 2010, 19:51)

  ioeujemoi [utilizator]

  Așa se întâmplă când ajungi la fundul sacului.(statul român)
  Începi să iei la scormonit faradelegile anterioare.
  Pe când un raport despre Petrom?
  Pe când o desecretizare?

  Într-un fel are și criza partea ei bună.

  Și câte ar mai fi de controlat.
 • +7 (7 voturi)    
  .... (Joi, 10 iunie 2010, 19:53)

  V [anonim]

  auzi... raport dur... de ce dur? poate dura e realitatea, nu raportul. ei au spus doar ce (nu) s-a intamplat.... da... foarte dur si urat din partea lor.
 • +2 (2 voturi)    
  pane de curent (Joi, 10 iunie 2010, 19:58)

  NiCu [anonim]

  cate pane de curent am avut din cauza lor....
  sa dea domnu sa le ia astia de la stat tot profitul facut pe seama romanilor.
 • +5 (5 voturi)    
  Tziganii Europei (Joi, 10 iunie 2010, 20:01)

  George [anonim]

  Inainte de a intra Romania in U.E. italienii erau cunoscuti drept "Tziganii Europei",se pare ca inca isi merita numele.
 • +8 (8 voturi)    
  rusine..... (Joi, 10 iunie 2010, 20:34)

  anonim [anonim]

  ..sa le fie rusine celor de la ENEL....nu ei cheltuiesc pentru investitii (de pilda infiintarea unui nou post de transformare)...investitia este a celui care solicita suplimentul de putere, ENEL fiind in cele mai multe cazuri (99%) de acord, cu obligatia catre solicitant ca acesta sa investeasca in realizarea unui post trafo care pe langa asigurarea necesarului de putere insatala de care are nevoie, postul respectiv sa asigure si un plus de putere consumata pentru eventuale oportunitati ENEL (noi consumatori care se racordeaza)....In final,....investitorul este cel care solicita avizul de racordare, ENEL este de acord cu conditia ca proiectul de racordare sa fie facut de o firma agreeate de catre ENEL,...Daca firma care a elaborat proiectu este cea care trebuie, atunci proiectul primeste avizul favorabil al CTE ENEL 100%.....In acest caz solicitantul (cel care solicita surplus de putere instalata) nu-i ramane decat sa caute o alta firma care executa lucrari agrementata de catre ENEL, lucrari pe care le plateste din venituri proprii....Dupa realizarea investitiei solicitantul plateste catre ENEL taxa de racordare, si catre executantul lucrarii valoarea lucrarilor.. .In final rezulta ca solicitantul a realizat un mijloc fix pe banii sai care insa nu intra in patrimoniul acestuia ci intra in patrimoniul ENEL.....mijloc fix care la randul sau genereaza amortizare si profit ce intra in conturile ENEL...
  • +3 (3 voturi)    
   profita si ei cat pot (Vineri, 11 iunie 2010, 14:13)

   bula [anonim] i-a raspuns lui anonim

   din legile comuniste facute pt. Renel si pastrate de Iliescu. Si inainte de '89 investea privatul si Renel intra in posesie.
  • 0 (0 voturi)    
   incorect (Duminică, 13 iunie 2010, 15:35)

   zina [anonim] i-a raspuns lui anonim

   Raport manipulator. Conform contractului de privatizare, alineatul 15.22 perioadele de investitie asumate trebuie realizate doar impreuna, nu defalcat pe fiecare an. ENEL si-a asumat un plan de investitii pe 3 ani(2009-2012), respectiv catre ANRE(2008-2012) un plan de investitii pe 5 ani. deci trebuie facuta diferenta intre un plan de investitii comunicat de compania care distribuie electricitate si decizia ANRE. Factorul de decizie in stabililrea preturilor la electricitate si gaz este ANRE, dupa discutiile cu operatorii de electricitate. Enel a anuntat un plan de investitii la inceputul acestei perioade 2008-2012,dar care ste in curs. ANRE are obligatia sa verifice investitiile facute, la sfarsitul acestei perioade – adica in 2012. In caz ca nu s-a realizat si se constata neconcordate, compania este obligata sa dea inapoi la stat banii care au fost introdusi in tarif in mod nejustificat. Asa ca asa zisa comisie nu are justificare legala, ci doar incearca anumita jocuri, dupa cate se pare. vom vedea care va fi miza , in caz ca se continua acest mic razboi
 • +9 (11 voturi)    
  buna dimineata Romania (Joi, 10 iunie 2010, 20:38)

  cet23 [anonim]

  Dupe ce ne-am fript cu Petrom, dupa ce ne-am fript cu E-On Gaz, tot continuam sa ne miram ca niste oligofreni cand o companie occidentala, in special in domeniul energiei, ne trage teapa de ne sar capacele!
  Unii oameni chir nu pricep niciodata nimic si repeta la infinit aceeasi greseala. Iar o parte din romana fara indoiala ca fac parte din aceasta catgorie!
  Umilitor: am avut o industrie energetica de invidiat! Am vandut aproape tot si cu banii din vanzarea lor (oricum maruntis fata de valoarea reala: inca o teapa) am imbogatit niste functionari de stat corupti, incompetenti si ajunsi acolo pe pile politice!
  Bravos natiune! Baga tare crinut, baga tare poanta! Natiunea te asculta cu sufletul la gura si din cand in cand o mai "pune" de-un dans al pinguinului!
  • +5 (5 voturi)    
   nu e dimineata... (Joi, 10 iunie 2010, 22:53)

   Claudiu2s [utilizator] i-a raspuns lui cet23

   ...toata lumea stie dar nimeni n-are ce face pentru ca nu stiu cum se face ca tot spagari ajung "sus".
 • +4 (4 voturi)    
  interese (Joi, 10 iunie 2010, 20:50)

  andu [anonim]

  chestiile cu timpul de intreventie nu sunt o noutate si aici e vorba de cazuri pariculare, de indolenta angajatilor care se regaseste de ex si la firmele de cablu. deci e un fas. plus ca, apropo de intreventiile din anumite cartiere, de ce nu se spune ca de furtul de curent, de restante etc?ce miros eu aici este ca alti baieti destepti via boagiu sunt pe felie pentru afacerile cu energie. si hop rapoartul. din cate stiu presiunile sunt foarte mari...asa ca au dat drumul la un nou subiect pe sistemul cei rai/ cei buni. manipularea a ajuns la un stadiu avansat. asta e realitatea.
 • +4 (4 voturi)    
  anul trecut (Joi, 10 iunie 2010, 20:52)

  mar [anonim]

  dupa ce am primit doua facturi astronomice, care evident ca le-am platit ptr. ca ma decuplau, am avut si preaviz, am solicitat schimbarea contorului.
  De aici a inceput nebunia, telefoane, amenintari pana la urma au schimbat contorul. Exact ARO obosit de mai sus a ajuns si la mine, tot in Ilfov este povestea. Din pacate baietii nu au modificat seria aparatului in BD, fapt ce m-a determinat sa fac reclamatie la ANRE.
  Stupoare i-au scris lui Lificiu ca mi-au anexat si raportul de metrologie, care raport nu l-am vazut nici astazi.
  In concluzie niste ordinari, fac asta ptr. ca tine, si din pacate si romanasii nostri care lucreaza la ei s-au dat dupa tupeul si aroganta lor!!!
 • +1 (5 voturi)    
  zau? (Joi, 10 iunie 2010, 21:00)

  doina [anonim]

  Romanii s-au luat dupa tupeul si aroganta lor? haha. pai romanii sunt angajati aici, deci e fac si desfac. si din cate stiu eu romanul e smecherul. cei care vin din strainatate aici se prostesc si se dau dupa romani. haha
 • +1 (5 voturi)    
  miscari de trupe (Joi, 10 iunie 2010, 21:28)

  radovan [anonim]

  Da, Base l-a felicitat de iamgine ca sa arate ca nu e el vinovat de ce vine si pupila Boagiu, pe partea cealalta, a actionat pentru gasca proprie de energeticieni. Asta e jocul. Vremurile sunt complicate, banii s-au imputinat, trebuiau si ei sa se miste cu talent. Si unde? Pai pe zona cea mai cu bani, energia. Si asta e semnalul ca Basescu a ramas fara teme si acum ataca disperat zona impricinata. La ce dezastru va fi are nevoie de astfel de jocuri. Disperare. Nu ENEL e problema, ci oamnii de aici, romanii, defecti genetic, ca sa nu spun altfel. Oricare alta societate ar veni la fel s-ar intampla. Hai sa treminam sa ne iluzionam ca ar fi altfel. Nicio sansa.
  • +4 (4 voturi)    
   Experieanta in domeniu (Joi, 10 iunie 2010, 23:46)

   ciprian [anonim] i-a raspuns lui radovan

   Stimate,

   Sincer iti spun ca habar nu ai ce vorbesti si habar nu ai ce a facut Enel in Romania. Au incercat sa o abordeze pe Boagiu inainte de intalnirea comisiei. Referitor la romanii-defecti genetic, iti spun ca tot managementul din Enel in Romania este italian.

   A sa stii ca platesti o factura la energie mai mare decat face, fraiere!!
 • +6 (6 voturi)    
  au inceput azi investitiile :)))) (Joi, 10 iunie 2010, 21:44)

  Ana [anonim]

  schimbat "prost" trafo pe Fundeni = oprit curentul toata ziua (8-17).

  Noroc cu generatorul...:)
 • +3 (3 voturi)    
  va rog, haideti si la EON (Joi, 10 iunie 2010, 21:52)

  dodu [anonim]

  veniti sa evaluati si investitiile astora de la EON
 • +4 (4 voturi)    
  Raport corect (Joi, 10 iunie 2010, 23:37)

  cetatean [anonim]

  Raportul este obiectiv si reflecta realitatea.
  Enel-ul stie asta foarte bine.
 • +7 (7 voturi)    
  ENEL=HOTI (Joi, 10 iunie 2010, 23:50)

  je [anonim]

  Cati dintre voi ati vazut ca ENEL a delegat un tert numit SINDSERV care a intrat in posesia datelor personale ale abonatilor Enel , FARA ACORDUL abonatilor, evident. Aceasta capusa numita SINDSERV incaseaza contravaloarea facturilor Enel venind din usa in usa, neinvitat si emite chitante cu antet SINDSERV. Cine dintre voi si-a pus problema legalitatii acestei firme si a modului( fraudulos) in care a intrat in posesia datelor cu caracter personal al abonatilor Enel, ca sa nu mai spun ca, in cazul in care aveti restante la Enel si vreti sa dovediti ca v-ati achitat factura catre ei , veti avea la dispozitie doar un petic de hartie cu eticheta SINDSERV??!!Evident, facturile Enel trebuiau incarcate in plus, ca sa aiba ce manca si capusa SINDSERV , NU????
  Problema estimarii consumului este o alta magarie si hotie practicata de Enel, care astfel, se "imprumuta " de l;a populatie, fara sa plateasca nici o dobanda.
  Consumurile negative nu se deconteazaq in totalitate, deoarece se invoca ( stupid!!) abonamentul Radio-Tv care ne este bagat cu forta pe gat, desi, daca ai consum ZERO KW, este clar a lumina zilei ca nu ai bagat in priza nici TV , nici radi oul, dar HOTIA ENEL CONTINUA!!!
  • +5 (5 voturi)    
   Firma sindicala SINDSERV ! (Vineri, 11 iunie 2010, 8:22)

   tomane [anonim] i-a raspuns lui je

   SINDSERV este o firma a sindicatului ENEL. O alta mare hotie nespecificata in raport este a profiturilor financiare (fabuloase ) pe care le incaseaza numai SINDSERV fara sa dea un leu la ENEL. Hotia vine din modul de facturare unic in Europa , prin care soldul abonatului ( daca are plati in PLUS de cativa lei) nu sunt evidentiate in factura urmatoare. Astfel SINDSERV (incasatorul), ramane cu plusurile ( profit financiar).
   • 0 (0 voturi)    
    sindserv firma liderilor de sindicat (Vineri, 13 august 2010, 16:49)

    c.n. [anonim] i-a raspuns lui tomane

    Firma capusa Sindserv ,foloseste munca fostilor angajati de la Electrica pe care ii plateste cu salariu de batjocora ,in timp ce liderii de sindicat in frunte cu parlamentarul psd Dumitru Chirita ,care e si lider de sindicat,raporteaza anual profituri uriase Aici sindicatul de mult nu mai reprezinta pe acesti muncitori care sint exploatati de proprii lideri de sindicat
 • +3 (3 voturi)    
  Ei fac profit si noi platim (Vineri, 11 iunie 2010, 7:37)

  ionut [anonim]

  Nu stiu daca si in alte tari se practica dar aceste companii ofera un serviciu contra cost, NU GRATUIT, si nu mi se pare normal sa iti factureze servicii de intretinere si dezvoltare atata timp cat ele fac profit. In ori ce societate din lumea asta aceste investitiile se fac din profitul realizat nu din costuri suplimentare pe factura. Sunt administratorul unei societati si mi-ar placea si mie ca si clienti mei sa ma crediteze pt investitii si profitul meu sa se transforme in vile si masini de lux.
 • +4 (4 voturi)    
  >>>>>>>>>>>>>> (Vineri, 11 iunie 2010, 7:43)

  Invincible [utilizator]

  Ce pretentii aveti maaa?... au dat spaga, le mai ramane sa ia pielea de pe noi, ca doar n-au dat-o degeaba.

  ;)
 • +5 (5 voturi)    
  Am inteles: ENEL nu respecta contractul (Vineri, 11 iunie 2010, 8:00)

  Audit [utilizator]

  iar statul roman NU (!!!!) poate face nimic (fraieri ne mai credeti!). Daca un contract NU se respecta oriunde in lumea asta se merge pana la REZILIERE.
  Comisia a facut un Raport, CE propune??? Doar infiereaza cu manie proletara. Ce solutii are? Ce institutii ale statului sesizeaza pentru ca de MAINE sa se ia masuri. Totusi a verificat o Comisie senatoriala. Sau si asta e frectie la picior de lemn.
 • +1 (1 vot)    
  bun! (Vineri, 11 iunie 2010, 8:16)

  corcodell [anonim]

  nota 10 hotnews!
 • 0 (0 voturi)    
  Dl Basescu l-a felicitat..... (Vineri, 11 iunie 2010, 8:31)

  lili [anonim]

  Pe directorul general al ENEL pentru planurile de investitii pe care nu le-a realizat !!!!! Inseamna ca Dl Basescu nu a avut informatii si atunci felicitarile au fost formale, ca-n diplomatie si ca in intreg fenomenul politic romanesc, adica si Dl Basescu si Dl Boc si toti ceilalti domni politicieni romani VORBESC fara nici o legatura cu realitatea, cu FAPTELE. Ce sa mai credem??!! Demult, nu de-acum CREDIBILITATEA =O......
 • +6 (6 voturi)    
  Pentru redatia Hotnews (Vineri, 11 iunie 2010, 9:06)

  Mihai Dumitrescu [anonim]

  Problemele sunt si mai mari. La toate licitatiile pentru achizitii (unele se ridica la zeci de milioane EURO), toate produsele trebuie sa fie cu specificatii Italiene, problema este ca toti le pot face, pentru ca sunt produse uzuale, dar trebuiesc omologate in Italia, si cei de acolo refuza sa dea omologarile. Finalitatea acestui lucru este cumpararea produselor de la firmele din Italia, la pretruri mai mari, deci se duc bani la ei. Acest lucru ar trebui investigat mai mult
 • +6 (6 voturi)    
  ENEL=JEGURI (Vineri, 11 iunie 2010, 9:16)

  Paul [anonim]

  A durat SASE luni pentru a trece un contract de furnizare eng.el. de pe un nume pe altul la un amarit de apartament, eu avind toate actele in regula. Dupa zeci de drumuri si telefoane ore de asteptare pe la diferite ghisee am ajuns sa le plimb eu hirtiile de la o unitate la alta pentru a rezolva o data problema.
  Angazatii sunt dezastru, un exemplu: platesc consumul pe o luna dupa ce dau la casierie codul ENELTEL si cu chitanta stau jumatate de ora la coada informatii pentru o copie dupa factura. Cucoana de la ghiseu imi cere buletinul neveste-mii deoarece contractul e pe numele ei, binenteles nu-l am, nu vrea sa-mi dea factura cu toate ca i-am aratat chitanta pentru care platisem. Merg acasa vreo 3/4 ora prin Bucuresti ma intorc la ghiseu un alt angajat, ii arat chitanta imi da copia dupa facura fara sa-mi ceara buletinul. Imi venea sa urlu.
  Dupa ce au schimbat vechiul program pentru gestionare datelor asta nou e un dezastru. Daca ai doua case pe aceeasi strada si mergi la casierie sa platesti nu pot sati spuna cit ai de platit la o locuinta sau alta, trebuie sa faci inca o coada de 1/2 ora sau mai mult pentru a primi niste copii dupa facturi.
  Facturile vin cu intirziere de 2-3 saptamini fata de data emiterii.
  Nu pot fi vizualizate si platite in 2010 facturile on-line.
  Trebuie sa fii doctor sa deslusesti ce scrie pe o factura.
  Am reclamat aceste lucruri in scris si cu documente, nici dupa trei luni nu am primit nici un raspuns, macar de complezenta.
  Una peste alta ENEL=JEGURI SI NENOROCITI care isi bat joc de noi fara ca nimeni sa ia vreo masura. Astea sunt privatizarile din Romania!
  Poate in ceasul al 12-lea sa se faca ceva.
 • +5 (5 voturi)    
  da... (Vineri, 11 iunie 2010, 9:30)

  me [anonim]

  ei nu au investit...
  in schimb amenda pentru intarzierea imbunatatirii infrastucturii electrice o sa o plateasca romania nu firma italiana..
  asta se intampla cand aci contracte pe comisioane...
  asta e, mai facem un impozit pentur prostime ca sa o rezolvam si pe asta...
 • +4 (4 voturi)    
  "Bombele" cu explozie intarziata (Vineri, 11 iunie 2010, 9:44)

  rugio [anonim]

  ENEL este un exemplu reprezentativ de jaf al bogatiei nationale. ENEL se deosebeste de RENEL dupa cum se vede doar prin pierdera literei R! De ce trebuia privatizata Electrica (Renel)?! Ce poate sa faca (si ce face!) ENEL mai mult si mai bine decat Electrica pentru consumatorii romani?!(nimic!) Cu ce personal lucreaza ENEL in Romania?! (cu romani!) Cu ce s-au imbunatatit serviciile de furnizare a energiei electrice de cand au fost preluate de ENEL? (cu nimic!) ENEL trebuie sa-si recupereze: 1) maruntisul pe care l-a dat statului roman drept pret pentru Electrica si 2) enormele bacsisuri bagate in buzunarele politicienilor romani care au vandut tara pe bucati. Asa ca singurul efect al vanzarii Renel catre ENEL resimtit de consumatorul roman a fost si va fi cresterea continua a pretului energiei electrice.
  Privatizarea ELECTRICA este una din tampeniile (de fapt e vorba de jaf rasplatit cu mita!) politicii (daca se poate numi politica!) romanesti dupa revolutie (?!). Este o bomba economica cu efect intarziat (nu prea mult, dupa cum deja putem constata!) ca si toate privatizarile din domeniul energiei, bogatiilor naturale (petrol), bancar s.a. Mai ales cand vanzarea s-a facut catre straini. Dar, las' ca nici cu indigeni ca Patriciu nu-i mai bine care si-a "valorificat" dreptul de proprietate facandu-ne sa platim benzina romaneasca unora din Kazahstan!
  Hotii (de calibru mare) si-au angajat coruri imense care ne asurzesc cu partituri despre lipsurile dinainte de revolutie, ca sa nu bagam de seama ca in schimul tuturor bogatiilor tarii facute de toti romanii nu ni s-a dat decat dreptul sa... vorbim la pereti!
  • +1 (1 vot)    
   Bombe europene (Vineri, 11 iunie 2010, 11:46)

   dani [anonim] i-a raspuns lui rugio

   Am vrut in UE? Era una dintre conditii: privatizarea acestor companii. Nu mai acuzati aiurea guvernantii ca au privatizat. Ca ar fi fost mai bine daca aveam la licitatii companii romaneszti bineintentionate? Cu asta sunt de acord. Ca unii au luat mita? Aici merge pe principiul: "Hotul neprins e negustor cinstit".
  • 0 (0 voturi)    
   CEZ (Sâmbătă, 12 iunie 2010, 12:41)

   cez [anonim] i-a raspuns lui rugio

   sa vedeti cum e in Oltenia cu CEZ, alt mare investitor. am stat fara curent o saptamana si de cate ori sunam sa reclamam lipsa curentului ne spuneau ca nu au echipe. dupa o saptamana s-a indurat sa vina... asa ca: pe cand o comisie de ancheta si pentru ei?
 • +2 (2 voturi)    
  enel isi fura abonatii! (Vineri, 11 iunie 2010, 9:56)

  brod [anonim]

  pentru cine isi pastreaza facturile ENEL, recomand urmatoarea verificare: calculati sumele platite pe nr. de kilovati consumati. la regularizare, veti observa ca vi se pun regulat, la plata, o parte dintre kilowatii platiti odata!
 • -1 (1 vot)    
  secretul (Vineri, 11 iunie 2010, 12:01)

  misa [anonim]

  Cred ca aici e un joc complicat, care trebuie privit dincolo argumentatia unui grup de senatori, care dupa cum se stie au diverse interese, recte Boagiu si privite mai ales in noile conditii economice. Si nu trebuie ignorat acest fapt. Se fac confuzii si as putea sa fac pariu ca sunt intentionate. Aici as aminti faptul ca factorul de decizie in stabililrea preturilor la electricitate si gaz este ANRE, dupa discutiile cu operatorii de electricitate sau gaz. Deci nu ENEL. Este adevarat ca ENEL a anuntat un plan de investitii la inceputul perioadei 2008-2012, deci un plan pe o teremen lung, nu fractutat. ANRE are obligatia sa verifice investitiile facute, la sfarsitul acestei perioade – adica in 2012. In caz ca se constata neconcordate, compania este obligata sa dea inapoi la stat banii care au fost introdusi in tarif in mod nejustificat. Asa ca raportul comsiei vine pe un fond destul de alambicat, care trebuie pus sub semnul intrebarii. E posibil ca jocul sa priveasca anumite presiuni
 • 0 (0 voturi)    
  piesa din puzzle (Vineri, 11 iunie 2010, 12:10)

  andrei [anonim]

  Statul a anuntat ca isi vinde participatiile in companiile privatizate: enel, eon gaz, petrom iar acum contesta companiile privatizate si a ainceput cu ENEL. de aici..se poate trage o singura concluzie: foamea de bani. Deci atactul la ENEL nu e intamplator. Cat despre problemele cu bransarile si debransarile, mereu au existat si nu tin de angajati. sa fim seriosi, marii manageri nu ajung sa cunosca astfel de elemente. tine de cei angajati sa preseteze serviciile respective.
 • 0 (0 voturi)    
  Monopolurile private (Vineri, 11 iunie 2010, 12:13)

  Ionascu [anonim]

  Monopolurile private nu funcţionează şi nu ar trebui privatizate companiile publice care oferă astfel de servicii.

  Sunt o groază de pedelici care încep să spună că CFR, Metrorex, RATB, RADET, drumurile, etc. ar trebui privatizate.

  Rezultatul ar fi acelaşi: tarife mai mari, servicii mai proaste, alţii vor profita de pe urma noastră.
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 11 iunie 2010, 12:17)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  sa murim cu ei de gat (Vineri, 11 iunie 2010, 12:28)

  pasadia [anonim]

  Suntem un popor de rahat. Daca -la nivel de capitala- nu am consuma curent electric o zi, o singura zi pe luna, pierderea pentru ENEL ar fi cumplita. Pentru o saptamana ar insemna faliment. Asta daca am fi uniti.
  Cand italienii nu ne scoteau din tigani, violatori si criminali au existat romani (destul de multi) care au refuzat sa mai cumpere produse fabricate in Italia. Avem acest instrument la indemana si este extrem de eficient.
  Da; este un disconfort teribil (frigiderul, masina de spalat, tvul, etc.) dar merita. In conditiile in care ANRE nu face nimic pentru noi putem incerca aceasta varianta.
  Ce ziceti de 31 iulie 2010 (o sambata) fara curent electric? Sa dam un semnal acestui ENEL ca ne-am saturat de preturile lor nemernice, de faptul ca stam cu orele in intuneric -in varf de sarcina desigur.
  Aici nu este vorba numai de bani si disconfort generate de ENEL, ci, in primul rand, de dispretul cu care suntem tratati - ca o masa de oi numai bune de muls.
  Stau si visez cum ar fi sa nu mai cumparam -la pretul asta- benzina, sa nu mai intram intr-un Auchan (de ex) unde, la wc, hartia igienica este extrem de rara, iar apa calda o minune, sa reclamam la OPC orice abatare, cat de mica, de la cerintele noastre normale de consumatori, si altele pe care le cunoasteti la fel de bine ca si mine.
  Orice abuz, orice abatere trebuie reclamata organelor in drept. Nu vor actiona -asa e in Romania- la cateva zeci sau sute de reclamatii, dar la mii, sute de mii, cu siguranta devine o problema care se cere rezolvata. Si DA, eu asa fac. Am sesizari facute la primarie, politie, guvern, parlament, presedentie, OPC. Este dreptul meu. Mananca timp, energie, dar E-mailul e al meu si sunt dispus sa-mi asum acest efort. Adevarul este ca noi ca multime contam, ca indivizi suntem -in ochii lor- nimic, praf, neant. Chiar si acest raport a devenit posibil datorita reclamatiilor facute de noi.
  Cel mai usor este sa dam a lehamite din mana si sa trecem mai departe. Este gestul prin care incercam
 • 0 (0 voturi)    
  Crima numita privatizare (Vineri, 11 iunie 2010, 12:39)

  Constantin Cojocaru [anonim]

  1. De 20 de ani atrag atentia asupra consecintelor crimei numita "privatizare".
  2. Prin acesta crima, o avutie productiva (capital) de peste 300 miliarde de euro actuali a fost trecuta, mai intai, din proprietatea COMUNA a cetatenilor Romaniei, in proprietatea PRIVATA a statului roman, si, de acolo, in proprietatea PRIVATA a guvernantilor, camarilei acestora si a strainilor. Contra catorva miliarde de euro, facute venituri la buget si, apoi, sifonate in conturile noilor proprietari ai capitalului.
  3. In prezent, cea mai mare parte a capitalului romanesc se afla in proprietatea strainilor.
  4. Din cele 120 miliarde de euro, cat este PIB-ul Romaniei, mai putin de 40 miliarde sunt salarii, pensii si alte venituri derivate din salarii. Restul, de 80 miliarde, sunt profituri, care intra in conturile proprietarilor de capital, in cea mai mare parte, straini.
  5. Anual, din cele 120 miliarde de euro, peste 40 miliarde pleaca din tara, ca serviciu (rate plus dobanzi) al datoriei externe (ajunsa la 80 miliarde de euro). In aceste "rate" este inclus si fondul de amotizare, care nu mai este folosit pentru reinnoirea capitalului fix. Aici se afla cauza reala si profunda a crizei economice din Romania: capitalul a fost stors, este invechit, neproductiv, necompetitiv. Din cauza asta se restrange productia, se reduce numarul locurilor de munca. Nu din cauza "crizei financiare internationale".
  5. Din PIB-ul de 120 miliarde de euro, numai 50 sunt declarataesi impozitate, restul ,de 70 miliarde, reprezinta profituri nedeclarate si neimpozitate. Produse in Romania si inregistrate in paradisurile fiscale. Aceasta este cauza reala si profunda a crizei bugetare in care a intrat Guernul Romaniei. Nu "criza financiara internationala".
  Acestea sunt doar cateva din consecintele instrainarii capitalului prin asa-zisa privatizare. Aici am ajuns pentru ca, in 1990, in loc sa aplicam LEGEA COJOCARU, am aplicat LEGEA BRUCAN (Legea 15/1990).
 • +1 (1 vot)    
  Frumoasa Gazeta de Perete (Vineri, 11 iunie 2010, 14:09)

  Revolutionarul [anonim]

  Exact ca pe timpul lui Ceausescu. Toata lumea stia hotiile si neregulile din sistem, si partidul dadea ordin ca toate faptele reprobabile sa fie scrise la Gazeta de Perete. a scolii, a fabricii sau a uzinei. Cetateanul vedea scris la gazeta si spunea in sinea lui, Bravo, uite ca a aflat si partidul de aceste magarii. Exact asta fac unii acum in capitalism, dau la Gazeta de Perete hotiile din tara asta. Si gazeta ghici de cine e facuta ?!? De PDL-isti!!! Mai, mai, mare minune, acum cand partidul se duce la lada de gunoi a istoriei romanesti mai sunt unii care cred ca se mai poate salva ceva. Ha, ha, ha, ha!
 • 0 (0 voturi)    
  nota (Vineri, 11 iunie 2010, 14:12)

  andreea [anonim]

  Nota: tarifele sunt cele practicate de ANRE nu ENEL.Probelema e acolo, dar se incearca trasferarea problemei la ENEL.
  • 0 (0 voturi)    
   ENEL propune tarifele (Vineri, 11 iunie 2010, 21:51)

   spy [utilizator] i-a raspuns lui andreea

   si ANRE-ul le aproba sau nu
   • 0 (0 voturi)    
    hmmm (Duminică, 13 iunie 2010, 15:11)

    constantin [anonim] i-a raspuns lui spy

    Aha, pai si atunci ANRE are o problema pentru ca le-a acceptat. Stau si ma intreb daca nu cumva ANRE le stabileste de fapt ca sa-si ia spagile de rigoare. Complicat subiect si nu cred ca trebuie tratat usor, in conditiile in care smecherii din conducerea statului, adica tot afaceristi au diverse interese. Stau si ma gandesc oare ce presiuni ascunde aceasta miscare sub egida pupilei lui Basescu, Boagiu. Firme precum Enel, au de recuperat datorii imense de la firme de stat precum CFR-ul, care imediat dupa privatizari au stopat orice plati pentru curentul consumat. Si nici de neglijat nu e ca multi din investitorii in domeniul energetic au inceput sa traga semnale de alarma statului cu privire la asa-zisa reorganizare a activelor de stat care produce electricitate, o alta gaselnita gandita sa alimenteze „baietii destepti”, adica firmele de apartament sau cu actionariat necunoscut care fac bani grei vanzand scump curentul cumparat ieftin. Privit in ansambu, pare o tema de presiune economica in conditiile crizei, dar si o tema politica, intr-o perioada cam saraca de aparare politica pentru cei de la putere
 • 0 (0 voturi)    
  comunicam (Duminică, 2 decembrie 2012, 19:22)

  OEE - Organizatia de Eliberare de Enel [anonim]

  fara cuvinte


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by