Ministrul economiei, Adriean Videanu, s-a intalnit, miercuri, la Moscova cu presedintele Gazprom, Alexei Miller. Cei doi au discutat despre proiecte vizand inmagazinarile de gaze, in contextul in care, in luna octombrie, se va incheia studiul de fezabilitate pentru depozitul de la Roman-Margineni. Un alt subiect a fost proiectul South Stream, informeaza Ministerul Economiei. Videanu a afirmat ca Romania va pune la dispozitia partii ruse toate datele relevante pentru studiul de fezabilitate, urmand ca discutiile sa fie continuate in toamna acestui an, cu ocazia unei vizitei la Bucuresti a presedintelui companiei ruse Gazprom.

Videanu sustine ca este in avantajul Romaniei sa analizeze toate proiectele care pot sa duca la asigurarea securitatii energetice atat a Romaniei, cat si a Uniunii Europene. Marea majoritate a proiectelor energetice pe culoarul sudic au variante care trec prin Romania, fiind astfel "o poarta deschisa catre toate statele membre ale UE, ca tara de tranzit in furnizarea de gaze.

"O alta tema s-a referit la zona productiei de energie, unde Gazprom este interesat sa investeasca impreuna cu Romgaz (...) A fost abordat si subiectul colaborarii directe Romgaz-Gazprom privind livrarea de gaze din anul 2012", mai informeaza Ministerul Economiei.

Discutiile asupra proiectelor referitoare la tranzitul gazelor vor fi continuate in data de 6 iulie, cand o delegatie de experti a Transgaz va merge la Moscova, pentru a finaliza negocierile privind tranzitul de gaze spre Balcani. A fost abordat si subiectul colaborarii directe Romgaz-Gazprom privind livrarea de gaze din anul 2012.