Gigantul rus Gazprom nu a reusit sa ajunga la un acord cu Bielorusia si ameninta din nou ca va suspenda o parte din livrarile de gaze catre Minsk, o decizie care ar putea afecta si consumatorii europeni, relateaza Reuters.

Directorul general al companiei, Alexei Miller, citat de agentia Interfax, a explicat ca masurile de restrictie vor intra in vigoare luni daca Bielorusia nu-si achita datoriile, estimate la 192 de milioane de dolari, acumulate in contul exporturilor efectuate de la inceputul anului. Concret, Gazprom ameninta ca va reduce cu 85% livrarile de gaze.

In 2009, o disputa similara cu Ucraina a provocat stoparea exporturilor catre Kiev, provocand o criza care a afectat o mare parte a Europei, care ramane puternic dependenta de hidrocarburile livrate de Moscova.

In situatia in Gazprom pune in practica amenintarile, situatia va fi totusi mai putin grava decat in 2009, deoarece doar o cincime din exporturile rusesti de gaze catre Europa de Vest tranziteaza aceasta fosta republica sovietica. Relatiile dintre Rusia si Bielorusia au fost tensionate in ultimii ani, in principal din cauza disputelor comerciale.

Gazprom sustine ca Bielorusia plateste doar 150 de dolari pe mia de metri cubi, in conditiile in care factura companiei rusesti este de 169,20 dolari pe mia de metri cubi in primul trimestru si de 184,80 dolari in cel de-al doilea.