"In prezent facem o serie de calcule tehnice si in urma acestor calcule vom veni cu un rezultat. Acest lucru se va intampla pana la sfarsitul acestui an", a declarat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro Alexander Medvedev, vicepresedintele Gazprom, cu ocazia unui seminar dedicat politicilor energetice desfasurat in cadrul European Business Summit. La acelasi seminar, Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger a spus ca in bugetul UE trebuie incluse in mod specific infrastructura si cercetarea in domeniul energetic.

Alexander MedvedevFoto: Hotnews

Acesta a insistat pe importanta infrastructurii energetice: "Comparativ cu transporturile sau comunicatiile, infrastructura in domeniul energiei nu este nici pe departe atat de evoluata".

Medvedev a spus ca si daca am aduna toate capacitatile de infrastructura, inclusiv gazoductele aflate in proiect, tot nu va fi suficient pentru consumul energetic din urmatorii 10 ani.

Comisarul european a mai declarat ca europenii trebuie sa fie realisti si onesti, nu idealisti, cand discuta despre tintele de obtinere a bio-energiei si de emisii de gaze. "Desigur, daca importam mai mult combustibil din Rusia, Europa va avea o balanta eco la final", a mai spus acesta. Dar daca acel combustibil importat nu este unul produs in mod ecologic, la nivel mondial obiectivele nu sunt atinse, a explicat acesta.

Vagit Alekperov, presedintele Lukoil a declarat ca pentru comapania sa este prioritara dezvoltarea de noi tehnologii care "sa extraga toata cantitatea posibila de hidrocarburi", dar in acelasi timp sa valorifice sursele alternative de energie. "Principala noastra preocupare este sa putem furniza suficienta energie necesara populatiei in permanenta crestere, la preturi rezonabile", a spus Alekperov.