Legea privind modificarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile a fost publicata in Monitorul Oficial. Actul normativ creaza cadrul legal de respectare a angajamentului din 2007, respectiv procentul de energie produsa din surse regenerabile din totalul energiei consumate in 2020. Procentul asumat de Romania este de 24%, in timp ce tinta europeana se situeaza la 20%.Legea poate fi citita pe monitoruloficial.ro, Partea I, nr.474.

Legea 220/2008 prevede ca producatorii de energie regenerabila sa primeasca certificate verzi in functie de tehnologia folosita. Potrivit noii legi, producatorii de energie regenerabila vor beneficia de certificate verzi in felul urmator:

  • Pentru energia produsa in centrale hidroelectrice cu puteri instalate de cel mult 10 MW: 3 certificate pentru fiecare MWh produs si livrat daca centralele sunt noi si 2 certificate pentru fiecare MWh daca centralele sunt retehnologizate
  • Doua certificate pana in 2017 si un certificat din 2018 pentru fiecare MWh produs si livrat de producatorii de energie eoliana
  • Trei certificate pentru fiecare MWh produs si livrat din energie din biomasa, biogaz si sursa geotermala
  • Sase certificate pentru fiecare MWH produs si livrat din energie solara

Potrivit Legii, furnizorii trebuie sa achizitioneze certificate verzi echivalent cu 8,3% din energia comercializata in acest an, urmand ca ponderea sa creasca la 20% in 2020. Un certificat verde se va putea tranzactiona la o valoare cuprinsa intre 27 si 55 de euro.

Investitorii asteapta cu interes aplicarea acestei legi. Deocamdata, este o lege care nu poate fi pusa in aplicare, deoarece nu exista norme metodologice de aplicare a acesteia. Reprezentantii Musat & Asociatii au atras atentia, recent, asupra faptului ca legislatia nefunctionala ar putea afecta potentialul acestui sector. "Din pacate, legea nu este deocamdata pe deplin functionala, neavand norme de aplicare si asteptand aprobarea Uniunii Europene referitoare la schemele de ajutor de stat, ceea ce afecteaza destul de serios potentialul acestui sector", a declarat Miruna Suciu, partener Musat & Asociatii. Potrivit acesteia, un cadru legislativ coerent ar atrage o dublare a numarului investitorilor in energie eoliana. "Din experienta mea personala va pot spune ca sunt cel putin 10-15 investitori cu care am discutat in ultimele luni si care detin atat interes, cat si resurse de a investi in proiecte energetice din resurse regenerabile", a precizat Miruna Suciu.

"Solutionarea aspectelor legate de modul in care sunt gestionate si atribuite certificatele verzi, considerate de catre unele voci drept o forma deghizata de ajutor de stat, controversa aflata si pe agenda Comisiei Europene, este necesara pentru crearea unui mediu de business competitiv. Discutiile derulate astazi intre autoritatile ce reglementeaza acest domeniu si reprezentantii mediului privat demonstreaza dorinta tuturor partilor de a rezolva aceasta situatie", a declarat, la randul sau, Anca Buta Musat, partener Musat & Asociatii.