Rusia si Bulgaria au semnat sambata foaia de parcurs pentru proiectul constructiei tronsonului bulgar al gazoductului South Stream, a declarat, pentru agentia RIA Novosti, consilierul minsitrului rus al Energiei, Irina Essipova.

Documentul a fost semnat la Varna in prezenta premierului bulgar Boiko Borisov.

Romania spera sa fie implicata si ea in acest proiect, ministrul Economiei, Adriean Videanu, purtand recent discutii la Moscova cu conducerea Gazprom in acest sens. South Stream concureaza cu proiectul european Nabucco, care ar urma sa tranziteze Romania si a fost conceput pentru a reduce dependenta Uniunii Europene de gazul importat din Rusia.

Anuntat in 2007 de gigantul rus Gazprom si de italienii de la Eni, gazoductul South Stream va avea o capacitate de 63 miliarde metri cubi de gaze pe an. El va trece prin Marea Neagra, in apele teritoriale turcesti, pentru a lega litoralul rus de cel bulgar. Lungimea tronsonului submarin va fi de circa 900 km iar adancimea maxima se va situa la 2 km.

Pentru partea terestra, sunt analizate mai multe trasee. Pana in prezent, Rusia a semnat acorduri interguvernamentale cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Croatia si Austria, noteaza RIA Novosti, care nu face nicio referire la varianta romaneasca a conductei.

Participarea Bulgariei a fost nesigura pana in prezent. Premierul bulgar Boiko Borissov, ajuns la putere in vara lui 2009, declarase ca a suspendat proiectele comune cu Rusia, inclusiv South Stream. In cursul ultimelor 12 luni, autoritatile bulgare au facut declaratii contradictorii legate de participarea la proiectele energetice comune cu Rusia.

Foaia de parcurs a fost aprobata de guvernul de la Sofia saptamana trecuta si contine etapele si termenele de executie ale proiectului.

Compania mixta pentru acest proiect va fi infiintata in februarie 2011. Tronsonul bulgaresc al South Stream va costa 835 milioane dolari. 17 miliarde metri cubi de gaze vor tranzita prin conductele deja existente in Bulgaria. Restul volumului, pana la 63 mld. mc, va trece prin conducte care urmeaza a fi construite in cadrul acestui proiect, iar Bulgaria va detine 50% din acestea, noteaza Novinite.