China a respins marti evaluarea Agentiei Internationale de Energie (IEA), citata luni de Wall Street Journal, potrivit careia a depasit SUA si a devenit cel mai mare consumator de energie din lume in 2009, transmite AFP.

Potrivit oficialului IEA, China a consumat 2.252 de milioane de tone de echivalent petrol anul trecut, cu 4% mai mult decat SUA, care au folosit 2.170 milioane de tone echivalent petrol.

"Datele IEA despre consumul de energie al Chinei nu pot fi luate in serios", a declarat un oficial chinez al Administratiei Nationale de Energie.

Datele reflecta modul in care recesiunea economica globala a lovit SUA mai dur decat China, dar si cresterile puternice ale consumului inregistrate de industria chineza. In urma cu zece ani, China consuma jumatate din cantitatea de energie necesara SUA.

"Depasirea SUA de catre China simbolizeaza inceputul unei noi epoci in istoria energiei", a afirmat, intr-un interviu, economistul sef al IEA, Fatih Birol.

SUA foloseste in continuare cea mai mare cantitate de energie pe cap de locuitor, dar China este mai putin eficienta, spune raportul.

IEA a precizat ca este vorba de date preliminare, insa trendul sesizat este cel corect.