Pana la sfarsitul anului, Ucraina ar putea obtine un aliat de nadejde in negocierile cu Rusia din domeniul gazelor naturale. Este concluzia care transpare din rezultatele recentei intalniri a premierului Nikolai Azarov cu comisarul european pentru energie, Gunther Ottinger.

Anuntand, la Kiev, ca Ucraina ar putea deveni, pana la sfarsitul anului, membru cu drepturi depline ale Uniunii energetice europene, functionarul european a exprimat un sprijin prudent in favoarea ideii ucrainene privind lipsa de oportunitate a realizarii proiectului South Stream, scrie Nezavisimaia gazeta.

Odata cu instalarea la Kiev a noii puteri, sub presedintia lui Viktor Ianukovici, s-a sperat ca reinstalarea increderii in relatiile bilaterale va determina Moscova sa puna cruce planurilor sale de transport al gazelor naturale cu ocolirea Ucrainei. Dupa refuzul Rusiei, Azarov a declarat ziaristilor ca in ultimile luni autoritatile ucrainene au angajat "mai multe intalniri pe aceasta tema la cele mai inalte niveluri".

Pozitia lui Ottinger a surprins, oarecum. El a recunoscut ca sistemul ucrainean de gazoducte "este cea mai buna cale de transport al carburantilor, pentru ca ofera o legatura directa, cu un grad ridicat de siguranta si securitate". Completand, premierul ucrainean a precizat ca au fost analizate "modalitatile unor mai bune investitii in sistemul de transport al Ucrainei, in infrastructura corespunzatoare, precum si cum pot aceste investitii deveni un plan de afaceri mai bun si mai de succes decat South Stream".

In acelasi timp, comisarul european a subliniat necesitatea cooptarii Rusiei la negocieri. Azarov a fost de acord ca, fara participarea Gazpromului, proiectul nu are sens. "Trebuie sa obtinem garantii ca UE va cumpara din Rusia cantitati suficiente de gaze care sa asigure buna functionare a gazoductelor ucrainene, iar ca Rusia va vinde respectivul volum de carburanti. In conditiile in care exista un vanzator si un cumparator, investitiile in modernizarea sistemului ucrainean de transport capata sensul necesar".

Partea rusa nu a comentat declaratiile comisarului european. Iar expertii de la Kiev nu exclud posibilitatea ca Ottinger sa fi aruncat un simplu balon de sapun in asteptarea reactiei Gazprom.

Pentru a fi indeplinite principalele conditii formulate de Ottinger si Azarov, este necesar ca tarile UE si Gazprom sa-si asume responsabilitatea de a cumpara si vinde minim 150 mld. mc de gaze pe an, un volum care ar face rentabil sistemul ucrainean de transport.

Problema este ca tarile UE nu numai ca isi reduc consumul de gaze, dar incearca sa diversifice sursele de aprovizionare, ceea ce pune sub semnul intrebarii perspectiva de sporire a capacitatii de transport a conductei ucrainene.

Comisarul european a respins, intr-un interviu acordat pentru Kommersant, posibilitatea unei finantari europene pentru South Stream.

"South Stream este un proiect interesant, dar numai atat. Printre participantii lui se vor regasi, probabil, membri UE. Dar pentru noi el nu constituie un traseu al livrarilor de gaze din Marea Caspica. Pe noi ne intereseaza ca legatura dintre aceasta regiune si Europa sa fie directa", a subliniat Ottinger.