Gazoductul Altai, prin care Gazprom ar urma sa livreze gaze naturale in China, a aparut "pe neasteptate" in lista prioritatilor companiei ruse, cu mult in fata proiectului South Stream, scrie presa de la Moscova. Asa reiese din ultimul proiect general al schemei de dezvoltare a industriei gazelor naturale pina in 2030, proiect realizat de expertii Ministerului rus al energiei.

Pe lista de prioritati ale Gazprom, South Stream a coborat pe ultima pozitie, precizeaza Vedomosti. Reamintim ca South Stream este concurenta Rusiei la proiectul pan-european Nabucco - o conducta ce are ca scop tocmai scaderea dependentei fata de livrarile de gaze naturale rusesti.

In toamna lui 2006, Gazprom si compania chineza de stat CNPC au semnat un protocol privind livrarile de gaze rusesti in China, estimand ca pana la sfarsitul anului se va ajunge la un consens privind pretul carburantului, iar gazoductul Altai va fi lansat in urmatorii cinci ani, adica in 2011. Dar negocierile nu s-au finalizat nici pana in ziua de azi.

Intre timp, China a gasit alt furnizor de gaze naturale – Turkmenistan. Concurenta tot mai mare obliga acum Rusia sa grabeasca tratativele cu partea chineza, astfel incat o intelegere tarifara sa fie convenita in urmatoarele luni.