Cu ajutorul proiectului AGRI, Romania ar putea scapa de necesitatea de a cumpara gaze rusesti – tara consuma anual aproximativ 17,5 mld. mc, din care 14 provin din productie proprie, scrie publicatia Kommersant. In plus, in cadrul realizarii Pachetului energetic al UE, proiectul i-ar putea permite Bucurestiului sa obina bani de la Bruxelles pentru constructia unui terminal de prelucrare a gazelor lichefiate.

Baku a gazduit marti un summit energetic, in cadrul caruia presedintii Azerbaidjanului, Georgiei si Romaniei, Ilham Aliev, Mihail Saakasvili si Traian Basescu, au consfintit intelegerile privind transportul in Europa a gazelor extrase din zacamintele azere prin Marea Neagra, cu ocolirea Rusiei (AGRI). Dupa aceasta schema se preconizeaza livrarea pana la 8 mld. mc de gaze pe an, dar proiectul nu are, deocamdata, surse de finantare.

Kommersant scrie ca Rusia nu se opune AGRI, pentru ca el preia resursele care, in principiu, ar putea fi atrase spre Nabucco. Expertii avertizeaza insa ca, daca la AGRI va adera si Ungaria, Gazprom ar putea pierde, pe viitor, o parte din pietele din Estul si Sudul Europei.

„Aici se scrie istorie”, a declarat Aliev la ceremonia de semnare a memorandumului de fondare de catre cele trei state a companiei comune pentru realizarea proiectului Azerbaidjan-Georgia-Rumania Interconnection. Conform proiectului, de la zacamintele Shah Deniz, gazul va fi transportat pe traseul Baku – Tbilisi pana la Marea Neagra, unde va fi lichefiat la terminalul georgian Kulevi, dupa care va fi incaracat in tanchere si dus in portul romanesc Constanta. Cum va fi finantat acest proiect, nu este inca foarte clar. Acordul mentioneaza numai ca statele participante nu ofera garantii.

In opinia Kommersant, cu ajutorul acestui proiect Romania ar putea scapa de necesitatea de a cumpara gaze rusesti.

Marti, imediat odupa semnarea documentelor oficiale privind proiectul AGRI de interconectare a rezervelor azere la piata europeana, presedintele Traian Basescu a afirmat ca primele gaze din Azerbaidjan catre Europa ar putea ajunge in terminalul din Constanta in trei ani.

El a precizat ca Romania are deja un studiu de fezabilitate in executie, finantat de Guvernul SUA, care vizeaza terminalul de gaze lichefiate de la Constanta si exista disponibilitatea partii americane de a extinde studiul si pentru terminalul din Georgia.