Proiectul AGRI- Interconectorul Azerbaidjan-Georgia-Romania-Ungaria este, potrivit unei analize a Stratfor, un proiect politic prin care se urmareste transmiterea de semnale Rusiei si Turciei. Stratfor argumenteaza ca el nu se sustine tehnic, logistic si financiar. ​

Analistul Stratfor Eugene Chausovsky, specialist pe Eurasia, spune despre AGRI ca este "un proiect foarte ambitios, nerealist", din punct de vedere tehnic si logistic.

Iata care sunt argumentele lui in acest sens:

  • tehnic, niciuna dintre tarile semnatere nu are tehnologia de a construi terminale de gaz lichefiat si vor trebui sa ia know-how-ul sau tehnologia din exterior
  • in ceea ce priveste finantarea, este un proiect estimat la 2-5 miliarde de dolari
  • in privinta locatiei, expertul Stratfor spune ca aceasta conducta ce transporta gazul din Azerbaidjan trece in Georgia foarte aproape de regiunea separatista Abhazia, controlata de Rusia. Rusia are acolo trupe si ar putea afecta conducta, daca vrea, sustine Chausovsky.

Prin urmare, sustine Stratfor, "proiectul trece de detaliile tehnice si e mai mult un proiect politic". Trei dintre tarile implicate au avut, in ultima vreme, probleme cu Rusia. E amintit razboiul din Georgia si faptul ca Rusia sustine regiunile separatiste, Romania si Rusia s-au infruntat din cauza republicii Moldova, spune compania americana de analiza, iar Azerbaidjanul este deranjat de faptul ca Rusia si Armenia, rivalul Azerbaidjanului, au semnat recent un acord prin care se accepta amplasarea unei baze militare rusesti in Armenia.

Un alt actor avut in vedere e Turcia, care nu sustine proiectul AGRI pentru ca vrea ca mare parte din gazul azer sa fie folosit pentru a alimenta proiecte energetice din care face parte.

Azerbaidjanul pare cel mai castigat din intreaga situatie, pentru ca el poate arata astfel Rusiei si Turciei ca are si alte optiuni de colaborare si cai pentru gazul sau.