Decizia finala pentru finantarea gazoductului Nabucco nu va fi luata in acest an si va fi amanata pentru 2011, in conditiile in care negocierile cu Azerbaidjanul treneaza, anunta Reuters.

Uniunea Europeana ar urma sa finanteze cu 7,9 miliarde euro acest proiect, menit sa diversifice sursele de aprovizionare ale batranului continent, prin aducerea in Europa a 31 de miliarde metri cubi de gaze naturale din regiunea Marii Caspice, prin Turcia si Balcani, inclusiv Romania.

Demararea lucrarilor de constructie la acest proiect, care a suferit deja amanari repetate, era programata pentru anul viitor, urmand ca primele livrari sa aiba loc la finele lui 2014.

"Cu siguranta, nu vom ajunge la o decizie in acest an, nu se va intampla inainte de 2011," a afirmat Michael Ulbrich, seful pentru proiecte internationale la grupul energetic OMV, citat de Der Standard.

Un alt oficial al OMV semnalase deja in august ca o decizie in acest sens ar putea fi amanata pentru 2011.

Der Standard precizeaza ca sursa acestei noi intarzieri este prelungirea negocierilor cu Azerbaidjanul.

Azerbaidjan negociaza cu peste 20 de firme si consortii si urmeaza sa decida pana la sfarsitul anului care proiect va fi aprovizionat cu gazele extrase din zacamantul urias de la Shah Deniz II.

Guvernul de la Baku a subliniat ca acordurile vor fi semnate cu ofertantul care propune cel mai bun pret si ca Nabucco si Rusia par a fi principalii concurenti.

Gigantul rusesc Gazprom a afirmat recent ca niciun concurent nu va putea face fata pretului pe care il va oferi pentru gazele de la Shah Deniz.

Primele gaze transportate de Nabucco (10 mld. mc) ar urma sa provina din Irak, alte 8 miliarde urmand a proveni de la Shah Deniz in 2015.

Actionarii Nabucco sunt MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia), RWE (Germania) si OMV (Austria).

UPDATE Nabucco confirma intarzierea, dar nu face nicio referire la negocierile cu Azerbaidjanul

Reinhard Mitschek, Managing Director la NABUCCO Gas Pipeline International GmbH a confirmat informatia legata de intarzierea aprobarii finantarii proiectului, precizand, intr-un comunicat remis HotNews.ro, ca "decizia finala de realizare a investitiei va fi luata in 2011, constructia conductei fiind asteptata sa demareze in 2012, iar primele livrari de gaze naturale vor fi facute in 2014/2015, in functie de disponibilitatea surselor".

Comunicatul citat nu face nicio referire la negocierile cu Azerbaidjanul, legand aceasta "usoara modificare" de faptul ca Nabucco "trebuie sa se alinieze la infrastructura de upstream si la disponibilitatea surselor de gaze naturale", in conditiile in care, "din punct de vedere al furnizorilor, se asteapta volume suficiente de gaze naturale, incepand cu 2015".

"Progresul proiectului Nabucco este pozitiv pana acum. Anul acesta am demarat evaluarea impactului social si asupra mediului, primele runde ale dezbaterilor publice avand deja loc in Ungaria si Turcia. De asemenea, aproape am finalizat procesul de precalificare pentru furnizorii de componente necesare constructiei conductei. Procesul de open season (rezervare de capacitate) va incepe spre sfarsitul anului 2010", afirma Reinhard Mitschek, in comunicatul citat.