Autoritatile de la Bucuresti si conducerea Gazprom au semnat un memorandum de intentie, document care prevede realizarea unei analize tehnico-economice privind oportunitatea ca South Stream sa traverseze teritoriul Romaniei. Anuntul a fost facut chiar de presedintele Gazprom, Alexei Miller, dupa o vizita-fulger in Romania. Conducerea Gazprom s-a intalnit miercuri cu ministrul Economiei, Ion Ariton, dar si cu premierul Emil Boc, ocazie cu care a fost discutata o eventuala participare a Romaniei la constructia gazoductului South Stream.

Alexei Miller, presedintele GazpromFoto: HotNews.ro / DP

Alexei Miller a mai spus ca in curand va face o vizita si la Sofia, pentru a discuta realizarea proiectului. Intrebat daca foloseste Romania pentru a face presiuni la adresa Sofiei, Miller a spus ca nu doreste decat optimizarea proiectului.

O serie de analisti economici, in special rusi, sustin ca Bulgaria isi negociaza foarte dur participarea la South Stream. In aceste conditii, Romania ar putea fi doar un instrument de santaj folosit de Rusia la adresa Bulgariei.

"Am trecut la optimizarea traseului South Stream", acesta este raspunsul presedintelui Gazprom la intrebarea legata de o posibil joc al Rusiei facut cu scopul de a forta Bulgaria sa renunte la pretentii.

  • Legat de autoritatile de la Sofia, Miller spune ca sunt dese intalnirile cu acestea. "E o vizita intr-o tara participanta la aceasta conducta. Noi avem destul de des asemenea intalniri in care discutam problemele si stadiul realizarii proiectului si cred ca in curand va avea loc o vizita la Sofia".

"Acum ne aflam in stadiul cand ne putem gandi asupra optimizarii proiectului, lucru discutat cu colegii romani. Avem o anumita ferastra in timp pentru a putea analiza si trage concluziile, avand in vedere ca realizarea acestei conducte va incepe in 2013, iar prima cantitate va fi livrata in 2015", a precizat presedintele Gazprom.

Alexei Miller, presedintele Gazprom

Alexei Miller, presedintele Gazprom

Acesta sustine ca este convins de faptul ca proiectul va fi realizat in termenul stabilit. De asemenea, nu exista nici probleme legate de finantare. "Noi dispunem de toate resursele financiare necesare", a mai spus Miller. Acesta a precizat ca pietele tinta sunt tarile din Europa de est, Europa de Sud si Centrala.

"Vreau sa va spun ca South Stream nu este concurentul altor proiecte, deoarece scopul este diversificarea traseelor conductelor de gaze care merg catre Europa", a tinut sa precizeze presedintel Gazprom adaugand ca deja gazele au fost vândute în baza unor contracte pe termen lung.

Ce inseamna memorandumul semnat cu autoritatile romane? Nimic sigur

I​

n cazul in care vom obtine o concluzie pozitiva, informatia va fi prezentata Guvernului Romaniei si cel al Rusiei, iar in cazul unei decizii pozitive la nivel gurvernamental, va fi semnat un acord interguvernamenal intre Romania si Rusia

Alexei Miller

"In urma activitatii la nivel corporativ, in cazul in care vom obtine o concluzie pozitiva, informatia va fi prezentata Guvernului Romaniei si cel al Rusiei, iar in cazul unei decizii pozitive la nivel gurvernamental, va fi semnat un acord interguvernamenal intre Romania si Rusia", a spus Alexei Miller. Potrivit acestuia, urmatoarea intalnire va avea in "cel mai scurt timp, la Moscova".

"Am discutat şi alte direcţii ale colaborării cu România. Am convenit ca în viitorul apropiat să fie semnat un document privind electricitatea şi am convenit să lucrăm la nivel de experţi în domeniul petrolului şi al produselor petroliere. Am atins şi tema importului direct de gaze, dar nu a fost tema discuţiilor noastre", a mai spus Miller.

Infiintarea companiei Romgaz-Gazprom, cu semnul intrebarii

Alexei Miller, presedintele Gazprom, la plecarea din Romania

Alexei Miller, presedintele Gazprom, la plecarea din Romania

Presedintele Miller a venit la Bucuresti insa nu a discutat si despre infiintarea societatii mixte Gazprom-Romgaz, despre care tot vorbesc autoritatile romane.

"Nu am analizat astăzi crearea unei firme mixte, dar am convenit ca experţi ruşi să vină în România, să vadă dacă există interes reciproc în acest domeniu. Noi vedem potenţialul de colaborare şi suntem interesaţi", a spus presedintele Gazprom.

Fostul ministru al economiei, Adriean Videanu, a dat, in mai multe randuri, ca fiind sigura infiintarea acestei companii in vederea construirii depozitului de gaze de la Margineni.

Cat de dur negociaza Bulgaria

Aceasta vizita a fost anuntata inca din luna iunie dupa o intalnire a presedintelui Gazprom cu fostul ministru Adriean Videanu. Acesta a afirmat dupa o vizita la Moscova ca Romania va pune la dispozitia partii ruse toate datele relevante pentru studiul de fezabilitate, urmand ca discutiile sa fie continuate in toamna acestui an, cu ocazia unei vizitei la Bucuresti a presedintelui companiei ruse Gazprom.

Pana acum, traseul conductei South Stream a fost stabilit prin Bulgaria. Insa aceasat isi negociaza foarte dur participarea la proiect. Rusia si Bulgaria au semnat un acord cu privire la proiectul South Stream in ianuarie 2008. Ulterior, intre cele doua parti au aparut neintelegeri, Bulgaria anuntand ca s-ar putea retrage din proiectul South Stream.

In luna iulie, Bulgaria s-a decis sa ramana angajata in proiectul gazoductului South Stream, care prevede transportul gazelor rusesti pe sub Marea Neagra in Europa de Sud-Est. De altfel,Rusia si Bulgaria au semnat in iulie foaia de parcurs pentru proiectul constructiei tronsonului bulgar al gazoductului South Stream.Imediat dupa aceasta decizie, au aparut analisti care spun ca sunt doar tactici ale Rusiei de schimbare permanenta a traseului South Stream urmarind blocarea gazoductului Nabucco.

  • Guvernul bulgar venit la putere in iulie 2009 ameninta sa rezilieze toate contractele de energie incheiate de predecesorii sai cu Moscova, spun analistii rusi citati de Nezavisimaia Gazetta.
  • In scopul de a obtine unda verde pentru South Stream de la prim-ministrul bulgar Boiko Borisov, in iulie 2010, Moscova a trebuit sa faca anumite concesii, printre care reducerea preturilor gazelor naturale pentru consumatorii bulgari si modificarea taxelor pentru tranzitul de gaze catre Turcia si Grecia, mai relateaza publicatia rusa. Cititi aici si aici despre tachinarile dintre Rusia si Bulgaria.