Guvernul american a aprobat marti constructia celui mai mare complex de energie solara din lume, in California (vestul Statelor Unite), a anuntat ministrul Afacerilor interne, Ken Salazar, citat de AFP.

Acest complex, format din patru centrale solare cu o capacitate individuala de 250 mégawati, este suficient pentru a asigura consumul de energie electrica a 300.000 - 750.000 de locuinte.

Proiectul derulat de firma Solar Millennium LLC se va intinde pe 2.842 de hectare si va fi amplasat in Blythe, urmand sa creeze, in acest fel, 1.000 de locuri de munca. Odata construit, complexul va crea 300 de locuri de munca permanente.

Solar Millennium poate beneficia de un credit preferential de 1,9 miliarde de dolari din partea ministerului american al Energiei. Complexul se inscrie in seria de proiecte energetice bazate pe surse regenerabile care au primit recent unda verde in SUA.

La inceputul lui octombrie, Ministerul Afacerilor Interne a autorizat cinci proiecte similare, dintre care patru in California si unul in Nevada, doua dintre statele cele mai afectate de recesiune.

Salazar a inaugurat recent cea mai mare uzina de producere a catargelor pe care monteaza turbinele eoliene, la Pueblo, in Colorado, construita de grupul danez Vestas Wind Systems.