Contractele cu baietii destepti din energie: De ce unii cumpara mai ieftin, iar altii mai scump, si de ce nu este vanduta energia de la Hidroelectrica pe bursa

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 26 octombrie 2010, 23:44 Economie | Energie


Mihai David
Foto: HotNews.ro
​Aproape jumatate din cele 17 contracte bilaterale incheiate de Hidroelectrica cu cei care si-au castigat numelel de "baieti destepti" au fost prelungite pana  in 2017-2018, a declarat directorul general al Hidroelectrica, Mihai David. Unul dintre contractele prelungite este cel cu Energy Holding, cel mai mare trader de energie de pe piata. Potrivit directorului Hidroelectrica, pretul mediu la care este vanduta energia, fara a lua in calcul contractul cu Alro, este de 130 de lei/MWh,  in conditiile in care costul de productie ajunge la circa 90 lei/Mwh. In ceea ce priveste Alro, preturile variaza de la luna la luna, intre 98 lei si 120 lei  MWh. Pe de alta parte, Hidroelectrica a fost obligata de Vosganian si de Videanu sa cumpere energie termo scumpa pentru a ajuta termocentralele Paroseni si Deva. Vedeti in text de ce nu este vanduta energia hidro in mod transparent-Explicatia lui Mihai David.

In cazul contractelor directe, pentru energia vanduta in 2010, a avut loc o majorare a pretului cu 28-31% fata de anul trecut, a mai spus David. Acesta nu a  vrut sa precizeze care va fi ajustarea pentru 2011. Preturile au crescut, insa si costurile de productie au fost mai mari. Potrivit unor informatii detinute  de HotNews.ro, pretul de productie a crescut de la 70 la 93 lei/ MWh. In total sunt 17 contracte directe, a spus directorul Hidroelectrica.  Contractele care nu au fost prelungite vor expira in 2011-2012. Un caz aparte il reprezinta doua contracte pe care Hidroelectrica a incercat sa le rezilieze  deoarece "nu au vrut sa renegocieze pretul". Este vorba de contractele cu Elsid si Electrocarbon care sunt detinute de Mihai Tufan si familia Anastasescu,  parteneri de afaceri aflati pe locul 135 in „Forbes 500 miliardari". Contractele cu aceste firme au fost incheiate pentru o cantitate de 200 MWh, respectiv  250 MWh. 

Potrivit directorului Hidroelectrica, s-a ajuns cu cele doua contracte in instanta. "Am castigat pe Electrocarbon, dar am pierdut pe Elsid, desi contractele  sunt la fel", a afirmat David. Astfel, daca unul dintre contracte a fost "oprit", in cazul celui de-al doilea, Hidroelectrica a fost obligata sa accepte sa  vanda energie la pret nemajorat. Astfel, David incearca sa demonstreze ca rezilierea contractelor bilaterale nu este o solutie. "Ce s-ar fi intamplat daca mi  s-ar fi intamplat lucrul acesta pe contractele mai mari?". 

Energy Holding va mai cumpara energie ieftina pana in 2017
 
Mihai David nu a vrut sa dea numele firmelor care au contracte prelungite. Pana acum, contractul despre care se stia ca a fost prelungit pana in 2018 este  cel cu Alro Slatina, la inceputul lunii aprilie, pentru o cantitate de 3 Twh (terawatti), pretul fiind stabilit in functie de cotatia aluminiului. Un alt  contract care a fost prelungit este cel cu Energy Holding. Mihai David a confirmat faptul ca acesta este un contract care a fost prelungit pana in 2017.  Energy Holding este cel mai mare cumparator de energie cu o cantitatea de circa 4 Twh. 

Energy Holding, unul dintre cei mai importanti furnizori de energie, a fost detinuta de omul de afaceri Bogdan Buzaianu, considerat unul dintre baietii  destepti din energie, fin al fostului ministru Dan Ioan Popescu. Energy Holding a fost preluata de Marken Investment&Trading M.I.T., companie care este  inregistrata in Olanda. Surse din piata spun ca in spatele companiei s-ar afla tot Buzaianu. Pe lista "baietilor destepti" se mai afla si alti comercianti pe  piata energiei, ca EHOL Distribution, preluata de elvetienii de la Alpiq si Buzmann Industries, preluata tot de Alpiq. Despre EHOL, David spune ca "i s-a  terminat contractul". EHOL Distribution s-a format prin desprinderea de Energy Holding, iar in infiintarea Buzmann Industries a fost implicat tot Buzaianu.  Cititi aici cine este Bogdan Buzaianu.

Potrivit Ziarului Financiar, companiile care iau direct energie hidro sunt: Enel Muntenia, Enel Furnizare (Energie), CEZ Vanzare, CEZ Distributie, E.ON  Furnizare, Luxten Lighting, Euro PEC, Electromagnetica, Alro, Energy Holding, Energy Financing Team, Alpiq Romenergie (EHOL Distribution), Alpiq  Romindustries (Buzmann Industries), Elsid, Electrocarbon, Arcelor Mittal Galati si Compania Nationala a Huilei. Multe dintre acestea sunt contracte incheiate in perioada 2002-2004.

 • David: Ai rupt toata piata in momentul in care ai iesit cu energia hidro pe OPCOM

Mihai David a afirmat ca nu poate da amanunte despre prelungirea contractelor deoarece negocierile s-au purtat diferit in functie de fiecare companie. "La  negocieri, fiecare a venit din diverse pozitii. Fiecare, la o negociere, are o pozitie mai tare sau nu. Cu unii mi-a fost mai simplu, cu altii mai dificil in  ceea ce priveste solicitarea mea de pret", a spus David. 

Acesta sustine ca energia hidro nu poate fi vanduta prin OPCOM deoarece ar fi distorsionata piata. In acest moment, energia electrica se tranzactioneaza la  un pret mediu de 160 de lei Mwh. In cazul in care energia hidro ar fi vanduta la un pret apropiat de 160 de lei/ MWh, aceasta medie ar creste mult peste acel  156 de lei/ MWh (n.red. pretul reglementat de ANRE), a explicat David. Nici la un pret mai mic, sub medie, nu ar putea fi vanduta deoarece toti cumparatorii  s-ar indrepta catre energia hidro, fara sa mai ia in calcul si cea termo.

 "Nu pot sa acopar cu hidro tot necesarul pentru Romania. Problema e ca ai rupt  toata piata in momentul in care ai iesit cu energia hidro pe OPCOM", a explicat David. Acesta considera ca sunt "ideale"contractele pe termen lung care au  clauze de corectare a preturilor in functie de costuri. David sustine ca in cazul in care ar fi vanduta energia hidro in mod transparent pe bursa, OPCOM ar  trebui sa vina cu un produs pe cinci ani. "OPCOM nu are produsul acela pe cinci ani", a precizat directorul Hidroelectrica. Potrivit acestuia, OPCOM nu poate  veni cu acest produs deoarece nu a gasit o formula pentru ajustarea preturilor in fiecare an in functie de costuri. In acest moment, pe OPCOM pot fi încheiate contracte pe maximum un an.

Hidroelectrica, obligata sa cumpere energie scumpa de la Paroseni si Deva, timp de 10 ani

 • In activitatea sa comerciala, Hidroelectrica nu se ocupa doar de vanzarea energiei ieftine, ci si de cumpararea energiei scumpe. Compania nu vinde energie  hidro pura prin contractele bilateriale, ci formeaza un mix cu energie termo (n.red. cea mai scumpa energie). La o cantitate de 22 Twh vanduta intr-un an, 19  Twh reprezinta energie hidro, iar restul termo. Formand acest mix de energie, Hidroelectrica contribuie la finantarea termocentralelor. Mihai David afirma ca  fostul ministru al economiei, Varujan Vosganian, a obligat Hidroelectrica, în 2008, să cumpere, pentru o perioadă de zece ani, electricitate scumpă de la  termocentrala Paroşeni. Preturile variaza intre 179 si 230 de lei/ Mwh, iar cantitatea cuprinsa in contract este de 1 Twh anual. Hidroelectrica a incheiat un astfel de contract dupa o nota semnata pe 15 iulie 2008 de Vosganian. In acest fel, Hidroelectrica a ajutat termocentrala sa obtina bani pentru finantarea investitiilor de mediu, sustine David. Insa, un contract asemanator, tot pe 10 ani, a fost incheiat si cu Electrocentrale Deva. Acest contract a fost incheiat sub mandatul lui Adriean Videanu. 

In ciuda tuturor acestor contracte, Hidroelectrica reuseste sa mearga pe profit. Pe primele noua luni ale anului, profitul a fost de 414 milioane de lei. Profitul operaţional EBITDA s-a ridicat la 1,1 miliarde de lei în primele nouă luni, faţă de 396 milioane de lei în aceeaşi perioadă din 2009.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.12513 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  Diversiunea borfasilor (Miercuri, 27 octombrie 2010, 6:20)

  hotnewsfil [utilizator]

  Aceiasi borfasi venali, hulpavi, care au jefuit totul in tara, au luat in ghiare sursele care produc energie electrica ieftin, pe care o revand populatiei, proprietara, la origine, prin munca ei, a acestor surse.
  Acesti 'baieti smecheri din energie', cum ne multuim sa ii apelam bascalios (atata putem, cu firea noastra, atata facem) sunt, de fapt, niste mafioti duri, niste hoti ordinari care vor sa ne distraga (abata) atentia dinsre ei, manand turmele de populatie netoata sa strige, din toti rarunchii, catre autoritatile statului : "hotii, hotii'!
 • +10 (10 voturi)    
  Ce nu inteleg eu (Miercuri, 27 octombrie 2010, 7:21)

  eu care este [anonim]

  In alte tari se vinde energie hidro la bursa de energie sau nu? L a noi de ce "nu se poate, ca arunci piata in aer"?
  In loc ca profitul hidroelectrica(acela pe care il are, precum si acela pe care l-ar avea daca ar vinde [si] pe OPCOM) sa mearga catre noi investitii si retehnologizari, noi hidrocentrale, care sa inlocuiasca multe termo falimentare, acest profit alimenteaza gaurile negre si buzunarele smecherilor si ale distribitorilor! Cine pierde? Tot cetateanul de rand..
 • +13 (13 voturi)    
  minciuni (Miercuri, 27 octombrie 2010, 7:28)

  loupoulica [utilizator]

  1."energia hidro nu poate fi vanduta prin OPCOM deoarece ar fi distorsionata piata."

  Da, ar scadea pretul. Ar fi rau doar pentru ceilalti producatorii (mai ales termoelectrica), ar fi bine pentru toti consumatorii din Romania si pentru toti exportatorii. Eu sunt pentru, asa ar trebui sa fie intr-o economie de piata, plus ca ar fi o masura care ar da o gura de oxigen asigurand in cele din urma o reducere a pretului la consumatorul final, firma sau cetetean.

  2."In acest moment, pe OPCOM pot fi încheiate contracte pe maximum un an."
  Minciuna sfruntata. Pe piata bilaterala pe Opcom se poate vinde pe ce perioada se doreste, e un contract care se incheie intre parti asa cum doresc ele.
 • -4 (10 voturi)    
  Romania, tara de kkt! (Miercuri, 27 octombrie 2010, 7:49)

  Gore din Chitila [anonim]

  Pai la noi e normal asa, suntem saraciti de un guvern carea a vandut Romania pe nimic, si mai platim si de 10 ori energia si combustibilii> Totul e pe fata, presa face public, populatia stie, nimic nu se intampla, javrele isi vad mai departe de furat. Ne-am intors cu 400-500 de ani in urma, suntem in plin fanariotism, numai o revolutie ne poate scapa de ciuma asta care ne conduce.
 • +3 (5 voturi)    
  cei mai tari (Miercuri, 27 octombrie 2010, 7:50)

  mihaita [anonim]

  romanii ii sparg pe nemti la teorie si la ciordelo; cand e vorba de munca , se schimba roata...
  • -1 (3 voturi)    
   Pai vezi! (Miercuri, 27 octombrie 2010, 10:01)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui mihaita

   Prin munca putem noi sa ne chinuim si 2000 de ani si tot nu-i vom ajunge pe nemti, chiar vom ramane si mai in urma.

   In schimb, daca intoarcem roata, am putea sa-i depasim in zece ani.
 • +5 (5 voturi)    
  fara sa discut de specific (Miercuri, 27 octombrie 2010, 7:55)

  simplicius [anonim]

  mie mi se pare normal ca cel ce cumpara MULT, pe TERMEN LUNG si plateste (chiar si) in avans sa aiba un pret mai jos. Discountul trebuie sa fie mai bun decat imprumutul de la banca. Mai ales daca cantitatea cumparata este constanta. PS. ca sa fiu si specific este cam greu sa lucrezi si cu bursa si cu preturi reglementate. E o contradictie in termeni.
 • +1 (1 vot)    
  :) (Miercuri, 27 octombrie 2010, 8:09)

  ion voicu [anonim]

  "in energie" sint baieti destepti?
  acolo inauntru?
  si cam citi sint?

  ...limba romaneste...!
 • -1 (3 voturi)    
  Nu stiati de ce ? (Miercuri, 27 octombrie 2010, 8:37)

  robin_hood [utilizator]

  ASK videanu WHY!
 • +4 (4 voturi)    
  Mai simplu (Miercuri, 27 octombrie 2010, 9:20)

  Jar [anonim]

  spus,vand mai ieftin cui imi cumpara mult si constant,si vand mai scump celor care cumpara cu taraita si fluctuant.Asta,mai ales in energie.
 • 0 (2 voturi)    
  FASSS (Miercuri, 27 octombrie 2010, 9:26)

  relu [anonim]

  Un mare fas a-ti facut pt a acoperi stenogramele lui Vantu si pt a inrai lumea pt greva
 • +3 (5 voturi)    
  subminarea ec. nat. (Miercuri, 27 octombrie 2010, 9:27)

  Ion Dragnea [anonim]

  Acest asa zis bisnis prin care statul vinde energia cu 20 Eur/mw unor intermediari care o vind consumatorilor cu 80 Eur/mw este un proces de subminare a economiei nationale.
  Companiile romanesti concureaza cu firme din Franta si Germania care platesc 40 Eur/mw sau Rusia care platesc sub 20 Eur/mw. Aceste diferente fac firmele romanesti necompetitive in mod artificial pentru ca citiva alesi ai soartei sa beneficieze de profituri uriase plimbind niste hirtii .
  Pentru a justifica aceasta "afacere" domnul David da niste explicatii care dovedesc ori ca este prost ori ca este hot. Pentru ambele motive ar trebui dat afara. Dar nu va fi dat afara ca face politica de partid.
  • +3 (3 voturi)    
   Tu nu auzi ca ALRO... (Miercuri, 27 octombrie 2010, 10:02)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui Ion Dragnea

   ....cumpara cu un pret in jur de 100? Tu nu vezi ca Arcelor Mital este pe lista de cumparatori directi? Deci avem si noi firme care cumpara ieftin, dar sunt rusesti [de, ei sunt nobisnuiti cu un pret mic, n-ai cum sa ii inveti acum altfel] sau indiene.
   In alta ordine de idei, pretul unui produs este dat de piata. Nu de costurile de productie. Diferenta dintre pretul pietii si costul de productie de profitabilitatea afacerii. Asadar Hidroelectrica ar trebuii sa vanda la cel mai bun pret pe care il ofera piata, sa faca profit mare, jumate sa plateasca dividente la stat si jumatate sa construiasca alte hidrocentrale. Sau sa se implice in constructia de parcuri eoliene. Sau in constructia centralei de la Cernavoda sau a altora.
  • 0 (2 voturi)    
   straniu rationament (si stupid) (Miercuri, 27 octombrie 2010, 11:14)

   curios [anonim] i-a raspuns lui Ion Dragnea

   A.grosistul cumpara la pret de detaliu? si plateste si in avans? pe ce lume traiesti? ca-s cartofi, pantofi sau bilete aeriene grosistul isi are rolul sau. Grosistul plateste in avans: retailerul o face? B. Orice trader din lume plimba hartii. Crezi ca la bursa de cereale de la Chicago exista FIZIC vreun kg de grau sau de slanina de porc? PS. Dl.David este membru PSD cu carnet. Pana si aici ai dat-o in bara -de aia te si cheama Dragnea.
 • +2 (2 voturi)    
  Povesti de adormit copii (Miercuri, 27 octombrie 2010, 9:31)

  Popescu [anonim]

  Astia ne cred chiar prosti. Suntem numai neputinciosi, in sensul ca, prin alegeri, am tot schimbat partidele la putere, dar toate s-au comportat identic: dupa ce au ajuns la putere, nu au mai avut nicio limita in a fura din averea publica. Sa analizam ce zice David:
  - "Ai rupt toata piata in momentul in care ai iesit cu energia hidro pe OPCOM". OPCOM-ul este un fel de bursa, unde energia se vinde la pretul rezultat in functie de echilibrul cerere-oferta, deci in cel mai potrivit mod pentru o economie de piata. Pretul mediu rezultat la tranzactiile prin OPCOM sa zicem ca ar fi 150 lei/MWh. Daca David ar veni la OPCOM cu energia hidro, ar putea sa o vanda usor cu 145 lei/MWh. Efectele ar fi: 1. oricare din furnizorii care cumpara acum cu 150 ar fi fericit sa ia cu145, deci nu se pune problema ca Hidroelectrica ar risca sa ramana cu energia nevanduta. 2. Hidroelectrica ar realiza un profit suplimentar de (145-130lei/MWh, cat vinde acum)x19.000.000 MWh (cat afirma in articol ca este productia anuala a Hidroelectrica)=285milioane lei=67 milioane Euro/an. 3. Consumatorii ar plati acelasi pret al energiei consumate ca si acum, deoarece acum, cu exceptia ALRO, care cumpara direct de la Hidro, ceilalti consumatori cumpara prin intermediul baietilor destepti, care opresc pentru ei diferenta intre pretul pietei si pretul Hidro, iar consumatorilor le vinde la pretul pietei.
  • 0 (0 voturi)    
   chiar nu citesti? sau numai Grimm? (Miercuri, 27 octombrie 2010, 11:23)

   precaut [anonim] i-a raspuns lui Popescu

   A. pretul la consumatorul casnic e dat de ANRE nu de cerere oferta. Deci ai scris o ineptie. B. Energia nu sunt cartofi: nu se poate pune in frigider si deci se vinde inainte de a produce. Alta ineptie pe care ai scris-o. C. Nu poti optimiza in acelasi timp profitabilitatea Hidro si pretul scazut la consumatorul final,caci cele 2 concepte sunt perfect contradictorii. D.Atat timp cat Hidro cumpara energie scumpa de la Termo (ca sa poate mentine Termo in viata),pretul de vanzare devine un mix. E. si ultima ineptie: daca vinzi cu 145 cum realizezi un profit SUPLIMENTAR de 145-130 per MWh???? care e definitia profitului (sau in partidele neo-marxiste nu ai voie sa stii ce e aia profit)???
   • 0 (0 voturi)    
    varza la dezinformare (Miercuri, 27 octombrie 2010, 18:21)

    albastru de Romania [utilizator] i-a raspuns lui precaut

    precaut, lucrezi cumva la Energy Holding, Alpiq, EFT, Arelco, Luxten sau Electromagnetica ?
    esti pe dinafara total
 • +3 (3 voturi)    
  Hidroelectrica (Miercuri, 27 octombrie 2010, 9:33)

  kaishakunin [anonim]

  Este companie de stat.

  Paroseni si Deva, tot de stat.

  Printr-o hotarare de guvern s-a decis mutarea profitului dintr-o parte si acoperirea pierderilor din alta parte.

  Mi se pare o forma de subventionare mascata si ca atare, netransparenta.

  Nu am nici o idee de cat este de conforma cu regulile comunitare referitoare la subventii.

  ------------------------------------------------------------------

  Centralele astea hidro au fost construite, cred, toate cu bani de la stat. Adica cu banii nostri.

  Care este setul de reguli pe care trebuie sa le respecti pentru a putea cumpara energie hidro la pret foarte bun?

  Daca am ochi albastri si umeri de "tabla" pot cumpara?
  • +1 (1 vot)    
   regula e simpla (Miercuri, 27 octombrie 2010, 11:25)

   bula [anonim] i-a raspuns lui kaishakunin

   inchidem toate termocentralele, inchidem si Huila. Economic asta e! consecintele sunt sociale si se pare ca nimeni nu e gata sa ia taurul de coarne. PS.Pana si Pingelica voia 5 centrale nucleare ca sa renunte la termo.
 • +4 (4 voturi)    
  ... (Miercuri, 27 octombrie 2010, 9:37)

  ileana [anonim]

  Doar cand ii vad fata lu ' Make David...si ma duce gandul la reintroducerea pedepsei capitale...

  Este unul dintre "baietii destepti"... a se vedea si contractul in curs de reabilitare CET Brasov, unde este , si el, "castigator" .
 • +2 (2 voturi)    
  Deci, am ramas blocat (Miercuri, 27 octombrie 2010, 9:42)

  Coco [anonim]

  Te doare capul de ce aberatii au facut baietii la Hidroelectrica. Daca ai face asemenea combinatii la o firma privata cred ca te-ar impusca patronul a doua zi dimineata si te-ar mai da si in judecata pentru recuperarea pierderilor. Auzi, sa cumperi energie termo scumpa si sa o vinzi mai ieftin. Cit o fi luat Vozganian la economie in facultate? 3?
  • +1 (1 vot)    
   corect (Miercuri, 27 octombrie 2010, 11:27)

   bula [anonim] i-a raspuns lui Coco

   dar inchiderea Termoelectrica si a CNH este o problema politica si sociala. Partidele de stanga nu vor inchiderea (e un fapt,nu o interpretare). Deci de facem?
 • +1 (1 vot)    
  Aberatii (Miercuri, 27 octombrie 2010, 9:42)

  Mircea [anonim]

  Sa analizam ce zice David:
  - "Ai rupt toata piata in momentul in care ai iesit cu energia hidro pe OPCOM". OPCOM-ul este un fel de bursa, unde energia se vinde la pretul rezultat in functie de echilibrul cerere-oferta, deci in cel mai potrivit mod pentru o economie de piata. Pretul mediu rezultat la tranzactiile prin OPCOM sa zicem ca ar fi 150 lei/MWh. Daca David ar veni la OPCOM cu energia hidro, ar putea sa o vanda usor cu 145 lei/MWh. Efectele ar fi: 1. oricare din furnizorii care cumpara acum cu 150 ar fi fericit sa ia cu145, deci nu se pune problema ca Hidroelectrica ar risca sa ramana cu energia nevanduta. 2. Hidroelectrica ar realiza un profit suplimentar de (145-130lei/MWh, cat vinde acum)x19.000.000 MWh (cat afirma in articol ca este productia anuala a Hidroelectrica)=285milioane lei=67 milioane Euro/an. 3. Consumatorii ar plati acelasi pret al energiei consumate, deoarece acum, cu exceptia ALRO, care cumpara direct de la Hidro, ceilalti consumatori cumpara prin intermediul baietilor destepti, care opresc pentru ei diferenta intre pretul pietei si pretul Hidro, iar consumatorilor le vinde la pretul pietei.
  Astia ne cred chiar prosti. Suntem numai neputinciosi, in sensul ca, prin alegeri, am tot schimbat partidele la putere, dar toate s-au comportat identic: dupa ce au ajuns la putere, nu au mai avut nicio limita in a fura din averea publica.
  • 0 (2 voturi)    
   Posibil.... (Miercuri, 27 octombrie 2010, 10:46)

   Cosmin [anonim] i-a raspuns lui Mircea

   Cred ca problema cu iesirea la bursa este ca acolo se tranzactioneaza si energia termoelectrica...energia hidro fiind mai ieftina tota lumea o sa se repeada sa cumpere numai hidro iar pentru diferenta care sa acopere consumul la nivel de tara se va contracta eneregie termo...dar energia termo contractata in acest fel va fi foarte mica si termocentralele din romania nu se vor putea finanta din aceste contrate mici si vor trebui inchise. Rezulta ca vom trebui sa importam energie pentru diferenta....plus ca energia hidro este variabila....toate tarile au back-up pe energie termo si nu cred ca ne permitem sa o desfintam.
   • 0 (0 voturi)    
    .. (Miercuri, 27 octombrie 2010, 18:26)

    albastru de Romania [utilizator] i-a raspuns lui Cosmin

    ideea e ca in loc ca niste traderi gen EFT, Energy Holding sa vanda aceasta energie cu 150 ( ei cumparand-o de la hidro cu 100), profitul ar fi incasat de hidro direct.
    pentru restul energiei , cererea este suficienta ca sa traiasca si termo bine merci, altfel s-ar inchide de pe acum si am importa, ceea ce nu se imtampla pt ca romania exporta foarte mult zilele astea
    ce crezi ca fac baietii desteptii cu ea, o stocheaza? o vind pe piata.
    singura problema, e ca in loc ca statul sa faca un profir, il fac niste firme de apartament.
  • +1 (1 vot)    
   aceeasi "insemnarica" ? (Miercuri, 27 octombrie 2010, 11:29)

   naiv [anonim] i-a raspuns lui Mircea

   de la partid, coane? Identic cu postarea Popescu de mai sus! Mai rasfirati baieti,mai rasfirati!
   • -1 (1 vot)    
    Aceeasi postare (Miercuri, 27 octombrie 2010, 12:51)

    Mircea Popescu [anonim] i-a raspuns lui naiv

    1. Ambele postari imi apartin (una -Mircea, cealalta Popescu). Am transmis-o si a doua oara pentru ca prima nu aparea.
    2. De la partid estu tu. Eu, daca citesti cu atentie, acuz TOATE pertidele de lichelism.
 • 0 (4 voturi)    
  ce vrajeli! (Miercuri, 27 octombrie 2010, 10:25)

  laurentiucat [utilizator]

  nenorocitii de liberali ,prin vosganian au nenorocit hidroelectrica ca au obligat-o sa sustina niste termocentrale si niste locuri de munca.in urma acestui fapt au crescut preturile la energia livrata catre energy catre alro..foarte nasol ptr patronii acestor firme carora li s-au dimnuat profiturile.noi astia care primim de la enel putem sa primim si energie scumpa ca avem bani spre deosebire de saracii rusi de la alro si saracu si preacinstitul ..buzaianu.voi astia de la pd-l care nu va trebuie curent ieftin si nici miliardele alea de euro care se pierd pe ici pe colo..va doresc sa aveti parte de lampa cu gaz.
  p.s.ati stat sub o linie de inalta tensiune?ati auzit cum bazaie..asa.. buzuie.. banii de la noi catre ..conturile portocalii..ca masinile de formula unu..
 • +3 (3 voturi)    
  Saracu David! (Miercuri, 27 octombrie 2010, 10:57)

  Chianti [anonim]

  Cum se ingrijeste el de functionarea pietii! Numai acum cind l-au pus sef la hidroenergetica nu mai are nimic de comentat privind functionarea pietii cu 2 oligopolisti!

  Citeva intrebari:

  1. ce legatura are pretul reglementat cu ce face Hidroelectrica cu productia care nu intra pe piata reglementata?
  2. Hidroelectrica nu poate vinde pe Opcom pt ca nu are produs la 5-ani. Nord Pool are la 1 an, Scandinavia e plina de hidroelectricitate si totusi Startkraft, Vattenfall sau Fortum vind bine-mersi pe Nord Pool.
  3. Rupe piata dc vinde pe Opcom? Eu credeam ca piata devine mai lichida, operatorii termo vor incerca si ei sa devina mai competitivi pe termen mediu si lung. De fapt David spune ca-i subventioneaza mascat si nemascat, plus basca afacerile pe sub masa cu alde Buzaianu et comp. Dc ar pune citiva TWh pe futures pe Opcom, piata aia ar deveni lichida (azi e moarta!) si s-ar vedea diferenta de preturi intre contractele bilaterale si cele futures.
  4. Credeam ca Hidroelectrica e operator economic interesat de profit, nu de functionarea pietii in sine (aia e treaba ANRE si a guvernului). Dc ar avea profit, si-ar putea moderniza flota de 30-40 de ani, ar putea cumpara centrale termo pt echilibrarea retelei si evitarea de penalitati pt dezechilibre, Hidroelectrica putea creste organic si sa ajunga o societate puternica. Azi insa este capusata de astfel de indivizi care vin si vaita piata de electricitate in loc sa se uite in ograda lor.
  • +1 (1 vot)    
   partial raspuns! (Miercuri, 27 octombrie 2010, 11:40)

   precaut [anonim] i-a raspuns lui Chianti

   NU poti maximiza profitul Hidro si in acelasi timp minimiza pretul pt.consumatorul casnic. Nu mai vorbesc si de frime private din RO mari consumatoare de energie. Daca nu "fortezi piata" sa absoarba si ceva energie termo, Termoelectrica se inchide definitiv (si Huila). Daca elimini investitiile de la Hidro (si mai tai din mentenanta), maximizezi profitul, dar iti dai cu sapa in picior peste cativa ani. PS.gresesc cand zic ca un mare client,cu consum constant si previzibil, pe termen lung, care plateste la termne sau in avans este un client ideal si ca trebuie pastrat si ca trebuie sa capete un pret bun? deci hai sa nu cautam belele la ALRO. PS2. ALRO a cerut guvernului PNL sa-si poata face centrala proprie si a fost refuzat, caci s-ar fi prabusit Hidro (absolut Autentic)
   • 0 (0 voturi)    
    Dar... (Miercuri, 27 octombrie 2010, 12:28)

    Chianti [anonim] i-a raspuns lui precaut

    Ce treaba are David cu consumatorul final? La consumatorul casnic pretul este reglementat in functie de baza reglementata a activelor plus un procent de pina la 9% de rata reglementata a profitabilitatii. Deci nu poate firma sa faca cine stie ce profit pe piata reglementata; acolo se poate mentine un cash-flow sigur, dar nu mare. In plus, in pretul consumatorului final mai sunt costurile de transport si distributie, inclusiv pierderile datorate lipsei de investitii in infrastructura.

    Treaba lui David e sa faca Hidroelectrica profitabila, chiar dc vinde in defavoarea termo. In plus, e o poveste aia cu termo: problema cu termo e data de faptul ca in curind vor veni peste ei costurile de mediu. Ei au avantajele lor competitive fata de Hidro: predictibilitatea productiei, pozitie buna pe piata serviciilor de sistem etc. In plus Hidro produce cam 2,300MW putere zilnica, deci restul de vreo 4-5000MW trebuie acoperiti de carbune si nuclear.

    Si da, e normal ca Alro sau Mittal sa obtina preturi mai mici cind ei cumpara anual 2-3TWh, fata de un butic care consuma 100MWh.
 • 0 (0 voturi)    
  De ce atatea secrete (Miercuri, 27 octombrie 2010, 11:31)

  Mihai [anonim]

  in spatele acestor contracte? Nu este hidroeletrica companie de stat? Nu au muncit la ea tot romanii? Au muncit baietii destepti, printre care poate si acest individ care este director general? Apartine poporului roman si AVEM tot dreptul sa stim unde se duc banii nostri. Hidroelectrica nu e pe mosia lui David, Videanu si toti care se prinda la ciolanul tarii.
  De ce atatea secrete atunci? Ca sa nu se vada abuzurile facute de acesti ciocoi ai vremurilor noastre.
 • -1 (1 vot)    
  Cu toate ca titlul nu poarta semnul (Miercuri, 27 octombrie 2010, 11:42)

  Sile [anonim]

  Intrebarii, imi permit un raspuns: de vina e cotetul legislativ construit de vulpea arhitect Ion Iliescu et co. pe o constitutie gaunoasa , pe care tot ei au construit-o. Pina nu va fi demolat acest cotet si inlocuit cu un deificiu legislativ comparabil cu al altor tari din U E, U S A , etc, toate aceste minarii vor fi nu numai posibile, dar nici nu vom avea sanse sa scapam de ele.Sunt curios citi oameni sunt constienti in Romanika de chestia asta. Nu ma refer la cirdul de ciori vopsite ce se dau politicien ci la oamenii normali care au mai ramas acolo. O zi buna!
  • 0 (0 voturi)    
   Din pacate, (Joi, 28 octombrie 2010, 6:40)

   domino [anonim] i-a raspuns lui Sile

   cei constienti, ca si tine, am plecat. Nu pot sa inteleg ce se intampla cu oamenii in Ro. Nu mai gandesc, nu prelucreaza informatiile? Brain washing masiv, pe un teren fertil! O zi buna!
   • 0 (0 voturi)    
    Eu cred totus (Vineri, 29 octombrie 2010, 11:55)

    Sile [anonim] i-a raspuns lui domino

    Ca au mai ramas destui oameni cu mintea intreaga in Romanika, si probabil sunt destui si pe cale de a iesi din mintea de lemn. Efortul e destul de mare dar nu imposibil de facut. Trebuie pornit de la reinvatarea lucrurilor elementare.Marea problema e cu sindromul ciorii vopsite care ii face pe multi sa se dea ce nu sunt si sa se bage unde-si vor apuca urechile. Ca nu si le-au apucat pina acum e alta poveste. O zi buna!
 • +2 (2 voturi)    
  Excelente comentarii (Miercuri, 27 octombrie 2010, 12:26)

  Rali [utilizator]

  Se vede ca cei care comenteaza, multi chiar stiu cum merge piata asta de energie.
  Doar 2 precizari:
  - Hidroelectrica este o companie de stat careia i s-a privatizat produsul respectiv MW. De ce sa privatizezi hidrocentrala foarte scumpa cand poti sa privatizezi profitul?
  - nu se doreste privatizarea centralelor electrice care pot produce profit, deoarece prin ele se finanteaza toate partidele. In 2005 cand au venit PD si PNL s-au dat cote din energia ieftina de la firmele PSD la firmele castigatorilor alegerilor pentru a nu aparea ,,probleme".
  Cat despre David a fost pus sef de PSD si ramane la putere acum in regimul PDL. Despre ce vorbim aici deci?
  • +1 (1 vot)    
   excelente comentarii (Miercuri, 27 octombrie 2010, 13:37)

   Ion Dragnea [anonim] i-a raspuns lui Rali

   Excelent si comentariul tau
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 27 octombrie 2010, 13:54)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  pretul energiei electrice (Miercuri, 27 octombrie 2010, 15:30)

  Patrut Carmen [anonim]

  Practic, este vorba de existenta pe piata a unui serviciu identic ca utilizare finala(energia electrica), care are costuri de productie foarte diferite (in functie de resursa energetica utilizata ).

  Pe o piata concurentiala nu sunt admise diferente atat de mari intre preturile de vanzare ale unui serviciu practic identic, poti fi acuzat de dumping. Acesta nu este un comportament corect, in orice sistem economic care aplica, pt. stabilirea pretului, regula cererii si ofertei.
 • 0 (0 voturi)    
  ALRO (Miercuri, 27 octombrie 2010, 15:45)

  coco04 [utilizator]

  Chestia cu ALRO e o mare manipulare.
  In economie exista principiul discountului de volum si al economiilor de scala.
  Intotdeauna cel care cumpara cel mai mult plateste cel mai mic pret.Pentru ca orice vanzator are interesul sa vanda cat mai mult.
  Chestia la ALRO viza indirect pretul si in mod direct viza eliminarea intermediarilor.Uitati-va la anunturile de genul : Vand apartament cu 2 camere,exclus intermediari".E acelasi lucru.
 • 0 (0 voturi)    
  sistem energetic... (Miercuri, 27 octombrie 2010, 19:09)

  sofia [anonim]

  ...inseamna ca este o entitate conceputa ca un tot unitar...difera doar modul de producere a energiei...si trebuie sa apartina statului in exclusivitate si sa se compenseze investitiile din hidro (ff mari ) cu productia termoenergetica care este mai costisitoare in exploatare...dar ma intreb unde sunt inginerii energeticieni -productia politehnicii bucurestene- ca incep sa-i vad prin reclame bcr,diplomatie, structuri de partid, etc. - in loc sa se afirme ca ingineri de sistem adica conducatori cu viziune de ansamblu !!?? Treziti-va fratilor ca este vremea...lasati prostia care v-a coplesit deoparte si identificati-va cu adevarata menire a inginerului de prima clasa...promit ca data viitoare sa numesc persoanele care mi-au fost colegi si profesori si voi incepe cu Leca !
  • 0 (0 voturi)    
   Pledoarie ptr. energia hidro (Joi, 28 octombrie 2010, 8:19)

   Ifrim [anonim] i-a raspuns lui sofia

   Cred ca practicare unui pret de vanzare mai ridicat la energia hidroelectrica, ofera sansa recuperarii acestor investitii intr-un timp mai scurt, mult mai scurt...
   Ca afacere si investitie .... MERITA.
   Ca romani, din punctul de vedere al energiei curate produse eficient .... suntem norocosi. Norocul este al intregii populatii de pe acest teritoriu numit ROMANIA
 • 0 (0 voturi)    
  Piata energiei trebuie sa functioneze liber (Joi, 28 octombrie 2010, 8:10)

  Ifrim [anonim]

  Stimati conducatori,
  din sistemul energetic,
  din sistemul politic,
  din alte sisteme pe care se pare ca nu le cunoasteti si ca atare nu le intelegeti.

  Este normal sa fie o piata libera.

  Pretul deosebit de avantajos / de competitiv al energiei hidraulice, va face ca mediul econimic, mediul deafaceri, industria de producere a energiei electrice... sa acorde o atenie deosebita acestui tip de energie, care pe langa ca este ieftina este si curata, ma mult duce si la o sistematizare (logica si functionala) a teritoriului (putand regulariza cursuri de ape si ma ales a avea o masura tehnica concreta de prevenire a inundatiilor catastrofale)

  Piata libera, mobilizeaza interes si resurse in dezvoltarea sectorului hidroenergetic.

  A nu aprecia si respecta aceasta sansa pe care natura, ne-a oferit-o noua ca romani, inseamana sa fi cel putin prost daca nu bandit si mai posibil amandoua deodata.

  Solutia producerii de energie din resurse alternative / neconventionale (altele decat petrolul, gazele si carbunii) este o solutie care astazi se impune si cel mai bun vector de promovare in mobilizarea resurselor inclusiv cele financiare, este vectorul economic___ speranta unor profituri mai mari, asumad riscul unor dezvoltari mai greoaie, de valori mai mari, pe durate de realizare mai indelungate.

  Ce este firesc si natural, este ca toate sistemele de producere a energiei electrice trebuie sa coexiste, dar trebuie sa se autoechilibreze si sa adapteze la un optim de functionare.
  Daca energia electrica produsa de termocentrale este necesara in SEN, atunci piata trebuie sa acorde acestora un pret de cumparare care sa le asigure cel putin supravietuirea... daca nu este firesc si bine chiar sa dispara... evident natural.
 • 0 (0 voturi)    
  Neputinta ! (Joi, 28 octombrie 2010, 9:48)

  popic [anonim]

  Sunt dezolat...scarbit ! Stau si ma intreb(citind comentariile) ...ce e de facut? E o intrebare a unui om de rand. Noi poporul...suntem intr`o camera de sticla..iar ei sunt de partea celalata. Ne uitam...vedem ce se intampla..si nu putem face nimik ? Unde e usa care ne da acces sa ajungem sa`i "strangem de gat" ? Mintile luminate ale poporului asta sarac ( ca nu mai e nimik al nostru) ar trebui sa gaseasca solutii de rrezolvare. Degeaba iesim in strada si ne audam in fata parlamentului, nu`i mai misca, s`au obijnuit in 20 de ani cu aceste proteste. Nu e nimeni in masura sa faca ceva ? Eu unul sunt depasit de situatie..si mi`e scarba de tot ce se intampla. ( Ma scuzati de off topic) PACAT !
 • 0 (0 voturi)    
  baieti destepti? (Marţi, 22 februarie 2011, 15:12)

  liviu [anonim]

  ALOOOOOOOOOOO asta se inaympla din tipul guernului nastase liberalii au apucat sa fure si ei putintel si sa primeassca spaga.vezi istoria liberalilor care reste plina de compromisuri si de turnatorii chiar si la varful conducerii lor.Nu mai vorbesc de gunoaiele din PSDR care acolon se stie cine sunt.O haita de hoti si criminali(mortii revolutiei si mineriadele acelui criminal de ILIESCU)
  niste indivizi care dau spaga la toti adica director ministru partide.daca acestia sunt baieti destepti insemna ca romanii sunt o tara de prosti(din pacate asa este, ma mult sunt si lasi si jegosi)
  intr-o tara normala acesti conducatori nu puteau fii anagajati nici adiministratori la WC public dar sa conduca un stat dar se pare ca poporul roman respectiv acesta tara este mai prapadit/a decat un WC public din wisconsin USA.nste haite de scuristi infecti care dau spaga la niste gunoaie de conducatori(se pare ca acest lucru se perpetueaza de ani de zile.Cat de destep sa dai spaga poti fii.Stie o Romanie intreaga de ce se intampla la hidroelectrica dar nimeni nu face nimic.Acest popor merita sa manance pamant. Gunoiul europei.Ce sa faci asta a iesit din hotii si curvele Romei


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by