Ministrul Economiei bulgar, Traicho Traikov, si-a exprimat "profunda ingrijorare" cu privire la viitorul proiectului de tranzit de gaze Nabucco, relateaza publicatia Novinite. "Bulgaria este profund ingrijorata de intarzierile in realizarea proiectului european Nabucco", a spus Traikov in cadrul Forumului Economic de la Viena. Potrivit ministrului, Bulgaria este extrem de interesata de realizarea proiectului Nabucco, deoarece aceasta tara depinde in proportie de 100% de o singura sursa de gaz natural, si anume de Rusia. Chiar daca si-a exprimat ingrijorarea fata de Nabucco, ministrul bulgar a vorbit in mod favorabil de proiectul rival, South Stream, proiect finantat chiar de gigantul Gazprom din Rusia.

Traikov a declarat ca Bulgaria sprijina proiectul South Stream, deoarece prevede diversificarea rutelor de livrare a gazelor naturale rusesti catre Europa.

Declaratiile au fost facute inainte de vizita premierul rus Vladimir Putin la Sofia, programata pentru 13 noiembrie 2010. In cadrul acestei vizite, reprezentantii Bulgariei si cei ai Rusiei vor purta noi discutii despre construirea unei sectiuni din conducta South Stream pe teritoriul bulgar.

  • Recent, Rusia si Bulgaria au anuntat lansarea unei licitatii pentru selectarea unei companii care sa realizeze un studiu preliminar pentru constructia conductei de gaz South Stream pe teritoriul bulgar. Acest pas a fost facut dupa luni de incertitudine si discutii dure intre cabinetul Borisov din Bulgaria si cel condus de Putin.

Autoritatile de la Sofia si reprezentantii Gazprom au convenit, luna trecuta, sa infiinteze, in noiembrie, o societate mixta, fiecare cu cate o participatie de 50%, pentru construirea conductei South Stream, pe teritoriul Bulgariei.

  • Cu cateva zile inainte de semnarea acordului intre Rusia si Bulgaria, presedintele Gazprom, Alexei Miller, a efectuat o vizita la Bucuresti, principala tema de discutie fiind proiectul South Stream. Atunci, reprezentantii Transgaz si cei ai Gazprom au semnat la Bucuresti un memorandum de intentie, document care prevede realizarea unei analize tehnico-economice privind oportunitatea ca South Stream sa traverseze teritoriul Romaniei. Dupa doar cateva zile, acelasi Alexei Miller a efectuat o vizita la Sofia, ocazie cu care a fost semnat acordul privind infiintarea acelei companii mixte. In aceste conditii, sansele Romaniei de a participa la proiectul South Stream scad considerabil, in ciuda memorandumului semnat la Bucuresti. De altfel, si presa bulgara vorbeste de faptul ca gigantul rus Gazprom s-a folosit de Romania pentru a exercita presiuni asupra Bulgariei. Cititi aici mai multe despre jocurile Rusiei in proiectul South Stream.

Rusia si Bulgaria au semnat un acord cu privire la proiectul South Stream in ianuarie 2008. Ulterior, intre cele doua parti au aparut neintelegeri, Bulgaria anuntand ca s-ar putea retrage din proiectul South Stream.

In luna iulie, Bulgaria s-a decis sa ramana angajata in proiectul gazoductului South Stream, care prevede transportul gazelor rusesti pe sub Marea Neagra in Europa de Sud-Est. De altfel, Rusia si Bulgaria au semnat in iulie foaia de parcurs pentru proiectul constructiei tronsonului bulgar al gazoductului South Stream. Imediat dupa aceasta decizie, au aparut analisti care spun ca sunt doar tactici ale Rusiei de schimbare permanenta a traseului South Stream urmarind blocarea gazoductului Nabucco.

  • Proiectul South Stream a fost initiat de Gazprom si compania italiana ENI, iar compania franceza EDF ar putea, de asemenea, sa se alature in calitate de actionar. In aceasta situatie, Gazprom si ENI ar detine fiecare cate o pondere de 40%, iar EDF 20%. Proiectul este vazut ca un concurent pentru proiectul Nabucco sponsorizat de UE care incearca, astfel, sa scape de dependenta fata de Rusia.