Bulgaria a inlaturat orice urma de indoiala cu privire la angajamentul sau de a participa la constructia conductei de gaz South Stream, informeazaNovinite. Potrivit publicatiei citate, Guvernul de la Sofia a decis sa semneze un acord cu Gazprom pentru constructia unei sectiuni a conductei pe teritoriul bulgar.In cadrul sedintei de miercuri, Guvernul a aprobat infiintarea unei societati mixte cu Gazprom care se va ocupa de construirea conductei.

Acordul cu partea rusa urmeaza sa fie semnat in timpul vizitei la Sofia a premierului Vladimir Putin, programata pentru sambata, 13 noiembrie.

Companiile Gazprom si Bulgarian Energy Holding (BEH) vor avea cate o cota de 50% din societatea mixta care va gestiona constructia si functionarea sectiunii din conducta South Stream pe teritoriul bulgar.

Saptamana trecuta, Bulgarian Energy Holding si Gazprom au anuntat lansarea unei licitatii pentru a selecta o companie care sa realizeze un studiu preliminar de investitii pentru constructia conductei de gaz South Stream pe teritoriul bulgar.

Ministrul Economiei bulgar, Traicho Traikov, a declarat in urma cu doua zile ca este "profund ingrijorat" cu privire la viitorul proiectului de tranzit de gaze Nabucco. Potrivit ministrului, Bulgaria este extrem de interesata de realizarea proiectului Nabucco, deoarece aceasta tara depinde in proportie de 100% de o singura sursa de gaz natural, si anume de Rusia. Chiar daca si-a exprimat ingrijorarea fata de Nabucco, ministrul bulgar a vorbit in mod favorabil de proiectul rival, South Stream, proiect finantat chiar de gigantul Gazprom din Rusia.

Traikov a declarat ca Bulgaria sprijina proiectul South Stream, deoarece prevede diversificarea rutelor de livrare a gazelor naturale rusesti catre Europa.

  • Rusia si Bulgaria au semnat un acord cu privire la proiectul South Stream in ianuarie 2008. Ulterior, intre cele doua parti au aparut neintelegeri, Bulgaria anuntand ca s-ar putea retrage din proiectul South Stream. 
  • In luna iulie, Bulgaria s-a decis sa ramana angajata in proiectul gazoductului South Stream, care prevede transportul gazelor rusesti pe sub Marea Neagra in Europa de Sud-Est. De altfel, Rusia si Bulgaria au semnat in iulie foaia de parcurs pentru proiectul constructiei tronsonului bulgar al gazoductului South Stream. Imediat dupa aceasta decizie, au aparut analisti care spun ca sunt doar tactici ale Rusiei de schimbare permanenta a traseului South Stream urmarind blocarea gazoductului Nabucco.
  • Proiectul South Stream a fost initiat de Gazprom si compania italiana ENI, iar compania franceza EDF ar putea, de asemenea, sa se alature in calitate de actionar. In aceasta situatie, Gazprom si ENI ar detine fiecare cate o pondere de 40%, iar EDF 20%. Proiectul este vazut ca un concurent pentru proiectul Nabucco sponsorizat de UE care incearca, astfel, sa scape de dependenta fata de Rusia.