Rezervele de petrol brut ale planetei ar urma sa fie epuizate complet in jurul anului 2041, inainte ca energia regenerabila sa fie suficienta, in conditiile in care este nevoie de peste 100 de ani pentru a exista o cantitate suficienta de resurse alternative, arata un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din California, citat de AFP.

Platorma petrolieraFoto: Reuters

Studiul arata ca rezervele actuale, de 1.332 de mii de miliarde de barili de petrol brut la nivel global, ar urma sa fie epuizate in 2041, avand in vedere consumul mondial de 85,22 de milioane de barili pe zi si cresterea anuala a consumului cu 1,3%.

Un alt scenariu, mai "optimist", este acela ca rezervele mondiale de petrol ar urma sa fie epuizare in 2054. In prezent, doua treimi din petrolul brut este transformat in benzina sau motorina pentru autovehicule.

Cercetatorii americani au comparat preturile titlurilor a 25 de companii cotate pe piata americana si 44 de companii de pe piata europeana, din sectorul energiei regenarabile, in incercarea de a stabili cand va exista suficienta energie regenerabila care sa inlocuiasca petrolul. Concluzia la care au ajuns a fost ca acest lucru ar putea fi posibil abia catre jumatatea secolului viitor.