Minele din Valea Jiului ar putea primi in continuare ajutoare de la stat, fiind astfel salvate de la inchidere de anul viitor. Parlamentul European a adoptat o rezolutie pentru prelungirea termenului limita de acordare a subventiilor in minerit pana la 31 decembrie 2018. Regulamentul privind acordarea acestor ajutoare de stat expira pe 31 decembrie 2010. "Desi Parlamentul European are doar un rol consultativ in cadrul procedurii privind acest subiect, pozitia sa privind necesitatea extinderii termenului limita pentru acordarea ajutoarelor de stat este un semnal politic puternic pentru Consiliu. Soarta celor aproximativ 100.000 de lucratori din acest domeniu depinde de acesta", se arata intr-un comunicat al Parlamentului European.

Consiliul European trebuie sa ia o decizie pe 10 decembrie privind adoptarea unui nou regulament, pentru a inlocui "regulamentul privind carbunele", care nu va mai fi valabil incepand cu 31 decembrie 2010.

Potrivit PE, inchiderea minelor necompetitive nu va determina reducerea emisiilor de CO2, ci va avea consecinte sociale serioase, de aceasta masura fiind afectate si minele din Valea Jiului.

Termenul limita pentru inchiderea minelor trebuie sa asigure o solutie acceptabila din punct de vedere social, fara sa antreneze concedieri in masa in anumite state membre, se arata in textul adoptat de deputatii europeni.

  • "Inchiderea unor astfel de mine a fost principalul punct al dezbaterii cu deputatii europeni, avand in vedere ca termenul propus de Comisia Europeana (1 octombrie 2014) este considerat arbitrar. Termenul limita pentru inchiderea minelor trebuie sa asigure o solutie acceptabila din punct de vedere social, fara sa antreneze concedieri in masa in anumite state membre, se arata in textul adoptat de deputati", mai precizeaza Parlamentul European.

Potrivit europarlamentarului roman, Petru Luhan, ajutorul pentru inchidere este menit sa acopere pierderile aferente unitatilor de productie care sunt planificate pentru inchidere si acesta permite un proces de inchidere treptata a minelor de carbune necompetitive. Ajutorul trebuie recuperat in cazul in care mina in cauza nu este inchisa.

Parlamentul European a votat si "in favoarea amendamentelor depuse de catre europarlamentarii democrati romani si spanioli ce prevad eliminarea gradul de reducere obligatorie cu 33% a subventiei acordate de catre statul membru la fiecare 15 luni fata de perioada initiala", a mai spus Petru Luhan.

  • Minele care se bazeaza pe ajutor pentru operare se afla mai ales in regiunea Ruhr din Germania, in nord-vestul Spaniei si in Valea Jiului din Romania. Proportia carbunelui in productia de electricitate din Romania este de aproximativ 40%, din care majoritatea este huila.
  • Compania Nationala a Huilei a acumulat de-a lungul anilor datorii istorice de circa un miliard de euro. Aceasta in ciuda faptului ca este o companie care a fost puternic sustinuta de stat prin subventii pentru productia de huila. Insa din 2011, situatia ar putea fi mult mai dramatica pentru minerii din Valea Jiului daca 2010 va fi ultimul an in care vor mai fi acordate subventii, potrivit cerintelor Comisiei Europene. Anul acesta, Guvernul a acordat subventii de 245,6 milioane de lei Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani.

Romania a propus FMI un program de salvare a patru mine viabile ce pot continua activitatea miniera dupa 1 ianuarie 2011 fara subventie si intrarea acestora intr-una dintre companiile energetice (probabil Hidroenergetica), se arata intr-o informare a Ministerului Economiei transmisa la solicitarea HotNews.ro. Celelalte mine ramase in C.N.H. S.A. Petrosani urmeaza sa intre intr-un program de inchidere treptata cu ajutor de stat notificat la Bruxelles conform noului regulament ce va fi adoptat de comisie, pana la sfarsitul anului", mai afirma reprezentantii Ministerului Economiei.

Cele trei mine care risca sa fie inchise sunt Petrila, Uricani si Paroseni, a anuntat recent directorul general al Hidroelectrica, Mihai David. Celelalte patru care raman sunt Lonea, Livezeni, Vulcani si Lupeni. Cele patru mine ar putea ramane cu o datorie istorica de circa 700 de milioane de euro. In forma actuala, CNH inregistreaza o datorie istorica de peste 1 miliard de euro. Potrivit directorului Hidroelectrica, vor fi cautate solutii pentru stergerea datoriilor.