Tarile europene au inceput sa adopte masuri radicale pentru inlocuirea gazului rusesc cu livrari alternative. Prima care a renuntat la contractul cu Gazprom este grupul croat INA. Incepand cu 1 ianuarie 2011, unic importator de gaze in Croatia va fi compania italiana ENI. In conditiile unei concurente tot mai acerbe pe piata, acest exemplu ar putea fi urmat si de alte state, scrie Kommersant.

INA a anuntat ca filiala sa Prirodni a semnat un contract cu ENI. "La finalul licitatiei, al carui scop a fost selectarea unui furnizor de mare incredere si cu cea mai buna oferta de pret, s-a optat in favoarea ENI - compania italiana va livra incepand cu 1 ianuarie 2011, pe o durata de trei ani, un volum anual de 750 mil. mc de gaze", a declarat presedintele INA, Zoltan Aldot.

Biroul de presa al grupului croat a confirmat pentru Kommersant ca la 31 decembrie expira contractul cu Gazprom si ca, din 1 ianuarie, unicul furnizor va fi ENI. INA, a precizat biroul de presa, a obtinut, astfel, "o mai mare flexibilitate a parametrilor tarifari si de volum", pastrand posibilitatea de import pe doua trasee - din Slovenia si din gazoductul de legatura ungaro-croat, care va fi dat in exploatare in cel mai scurt timp.

Croatia consuma aproximativ 3 mld. mc de gaze pe an, 60% din cerere fiind asigurata din productie proprie.

Expertul Valeri Nesterov, de la Troika dialog, a amintit ca Italia a dat recent in exploatare un terminal plutitor de prelucrare a gazelor lichefiate in apropiere de Napoli, iar acum isi dezvolta portofoliul de contracte. Analistul nu crede ca partea croata va reveni la achizitii de gaze rusesti, pentru ca autoritatile tarii intentioneaza sa construiasca, la randul lor, un terminal similar, desi surse de finantare a proiectului nu exista, deocadamta.

"De indata ce va apare sansa de a inlocui, fara penalitati, un furnizor costisitor cu unul mai ieftin, tarile europene isi vor asigura necesarul energetic prin diversificarea traseelor de livrare", spune Nesterov.

In opinia lui, europenii supraestimeaza dependenta de gazul rusesc - mult mai multe riscuri pentru consumatori se ascund, pe termen lung, in trecerea totala la contractele pe termen scurt.