Un tribunal din Moscova l-a declarat vinovat de spalare de bani pe ex-magnatul rus Mihail Hodorkovski, fostul patron al companiei petroliere Yukos, anunta presa rusa. Alaturi de Hodorkovski a fost declarat vinovat si fostul sau asociat, Platon Lebedev.

Mihail HodorkovskiFoto: Reuters

UPDATE 1: Politia rusa a arestat 20 de persoane care protestau in fata tribunalului unde s-a dat verdictul, anunta Reuters.

Today's conviction in the second trial of Mikhail Khodorkovsky and Platon Lebedev on charges of embezzlement and money laundering raises serious questions about selective prosecution -- and about the rule of law being overshadowed by political considerations. This and similar cases have a negative impact on Russia’s reputation for fulfilling its international human rights obligations and improving its investment climate. We welcome President Medvedev’s modernization plans, but their fulfillment requires the development of a climate where due process and judicial independence are respected. We will monitor the appeals process.

Declaratia de presa a lui Hillary Clinton (eng)

UPDATE 2: Secretarul de Stat al SUA, Hillary Clinton, a declarat ca verdictul va avea "un impact negativ asupra reputatiei Rusiei", potrivit AFP. Seful diplomatiei SUA a mai spus ca verdictul de luni "ridica serioase intrebari despre modul in care actul de justitie este umbrit de consideratii politice".

Cei doi, aflati deja in inchisoare unde ispasesc o prima pedeapsa, au fost declarati vinovati luni de sustragerea ilegala a 200 milioane tone de petrol si de spalarea banilor obtinuti din aceasta afacere. Instanta a cerut inca sase ani de inchisoare pentru fiecare, care se adauga precedentei pedepse de opt ani, aflata acum aproape de final.

Procesul lui Hodorkovski este vazut de presa internationala ca un test-cheie pentru justitia rusa. Mai multe organizatii occidentale pentru apararea drepturilor omului sustin ca procesul este o mistificare, acuzind puterea de la Kremlin ca a interferat in actul de justitie, iar analisti economici sustin ca mediul de afaceri primeste astfel un semnal negativ.​

Analisti familiarizati cu mediul politic rus sustin ca Hodorkovski este acum victima razbunarii lui Vladimir Putin, nemultumit de influenta pe care fostul magnat al petrolului ajunsese sa o aiba asupra scenei politice.