UPDATE Tranzactie uriasa pe bursa energiei: ArcelorMittal Galati a cumparat energie ieftina de la Hidroelectrica

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 29 decembrie 2010, 11:48 Economie | Energie


 documente
(29 Dec 2010) PDF, 34KB
(29 Dec 2010) PDF, 233KB
ArcelorMittal Galati a reusit sa cumpere de la Hidroelectrica energie ieftina prin asa-numita bursa a energiei-OPCOM. Cantitatea este uriasa, 1,75 milioane MWh la un pret de 130 lei/ Mwh, in conditiile in care pretul mediu pe OPCOM este de peste 170 lei/Mwh. Tranzactia s-a desfasurat pe Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale (PCCB), astazi, la ora 10.00. Nu este prima achizitie de acest fel. Si la sfarsitul anului trecut, a fost incheiat un contract valabil pentru 2010 prin care Hidroelectrica a vandut o cantitate de 1,73 de milioane de Mwh, la un pret de 138 de lei/Mwh. Practic, ArcelorMittal Galati continua sa cumpere energie ieftina, la fel ca si alti "baieti destepti". Diferenta este ca renumitii "baieti destepti" au contracte incheiate pe multi ani atribuite direct, in timp de Arcelor Mittal incheie contracte pe un an prin OPCOM.

UPDATE UPDATE "Tranzactia s-a desfasurat in mod transparent, iar pretul de vanzare este unul care garanteaza profitul SC Hidroelectrica SA", precizeaza Ministerul Economiei intr-un comunicat de presa.

Potrivit informatiilor de pe OPCOM, perioada de livrare a energiei ieftine catre ArcelorMittal Galati este 07.01.2011- 06.01.2012.

ArcelorMittal este al doilea mare consumator de energie din Romania, dupa Alro Slatina, companie renumita, de asemenea, pentru contractul avantajos incheiat cu Hidroelectrica.

In aceasta perioada, alte doua companii au depus oferte pentru cumpararea cantitatii de 1,75 milioane Mwh, licitatia urmand sa aiba loc pe 4 ianuarie.

Aceeasi cantitate ca si in cazul ArcelorMittal, insa preturile oferite sunt mai mari.
Este vorba de Arelco, aceasta oferind 133 de lei pe Mwh si Petprod care a venit cu o oferta de 159 de lei Mwh. In conditiile in care Hidroelectrica vinde aceasta cantitate catre ArcelorMittal nu se mai pune problema sa ia in considerare cele doua oferte. Practic, Hidroelectrica are toata cantitatea produsa contractata.

Hidroelectrica nu poate vinde energie hidro pura prin contractele cu marii consumatori, ci formeaza un mix cu energie termo (n.red. cea mai scumpa energie). La o cantitate de 22 Twh vanduta intr-un an, 19  Twh reprezinta energie hidro, iar restul termo.


 • Contractul incheiat pentru livrarea de energie pe 2010 a fost criticat de Consiliul Concurentei, in conditiile in care pretul era putin mai mare decat cel convenit pentru 2011.


Potrivit unui raport al Consiliului Concurentei dat publicitatii in octombrie, din vanzarea cantitatii de 1,7 milioane de Mwh la pretul de 138 lei/Mwh, Hidroelectrica a pierdut circa 21 milioane de lei. Aceasta in conditiile in care pretul de piata era, in medie, de 160 lei/MWh.

 • "Compania (n.red. Hidroelectrica) a scos pentru prima oara pe OPCOM o cantitate de energie de 1,7 TWh.

  "Cu toate acestea, tranzactia s-a derulat contrar spiritului in care a fost emis Ordinul nr. 445/2009, adica Hidroelectrica sa ofere pe OPCOM energie si sa vanda cui da mai mult. In loc sa se intample asa, un cumparator (ArcelorMittal - Sidex) a venit cu o cerere de 1,7 TWh la care oferea un pret de 138 lei/MWh, iar Hidroelectrica a raspuns imediat ofertei, desi pretul pe piata pentru electricitate pe OPCOM la momentul respectiv era de cca 160 lei/MWh.

  Ce s-ar fi intamplat daca Hidroelectrica vindea in spiritul Ordinului nr. 445/2009? Cum pretul pietei era de 160 lei/MWh, Hidroelectrica ar fi putut cere un pret usor mai mic (sa zicem, 159 lei/MWh) si ar fi avut cerere din partea celor care cumparau oricum la 160, iar ArcelorMittal fie ar fi acceptat pretul, fie altii ar fi cumparat cantitatea respectiva de electricitate la pret mai bun pentru Hidroelectrica.

  In alte cuvinte, Hidroelectrica a pierdut (159-138)*1.000.000, adica 21 de milioane, doar din aceasta tranzactie", se arata in raportul Consiliului Concurentei.

Hidroelectrica are intr-adevar contracte incheiate netransparent intre 2002-2004, cele mai lungi fiind pe 10 ani, insa pe masura ce acestea expira electricitatea disponibila ar trebui vanduta prin OPCOM. In loc de aceasta, vechile contracte sunt prelungite la preturi putin mai mari, dar mult sub cele la care se tranzactioneaza pe OPCOM (chiar la jumatate)", se mai arata in raport.

Cititi aici mai multe despre raportul Consiliului Concurentei.

Cum si cat primesc clientii fideli ai Hidroelectrica

Insa mult mai criticate sunt contractele directe incheiate cu cei care si-au castigat numele de "baieti destepti".

Aproape jumatate din cele 17 contracte bilaterale incheiate de Hidroelectrica au fost prelungite pana in 2017-2018. Unul dintre contractele prelungite este cel cu Energy Holding, cel mai mare trader de energie de pe piata. Potrivit directorului Hidroelectrica, pretul mediu la care este vanduta energia, fara a lua in calcul contractul cu Alro, este de 130 de lei/MWh, in conditiile in care costul de productie ajunge la circa 90 lei/Mwh.

In ceea ce priveste Alro, preturile variaza de la luna la luna, intre 98 lei si 120 lei MWh.

In cazul contractelor directe, pentru energia vanduta in 2010, a avut loc o majorare a pretului cu 28-31% fata de anul trecut, sustine Mihai David, directorul general al Hidroelectrica. Acesta nu a vrut sa precizeze care va fi ajustarea pentru 2011. Preturile au crescut, insa si costurile de productie au fost mai mari.

Potrivit unor informatii detinute de HotNews.ro, pretul de productie a crescut de la 70 la 93 lei/ MWh. In total sunt 17 contracte directe, a spus directorul Hidroelectrica. Contractele care nu au fost prelungite vor expira in 2011-2012.
 • Unul dintre cele mai controversate contracte prelungite pana in 2018 este cel cu Alro Slatina. Hidroelectrica trebuie sa livreze o cantitate de 3 Twh (terawatti), pretul fiind stabilit in functie de cotatia aluminiului.

  Controversele au pornit de la faptul ca pretul a fost stabilit in functie de cotatia aluminiului. Astfel, in 2010, pretul nu a depasit 120 lei Mwh, in conditiile unui minim de 98 de lei.

Un alt contract care a fost prelungit este cel cu Energy Holding. Mihai David a confirmat faptul ca acesta este un contract care a fost prelungit pana in 2017. Energy Holding este cel mai mare cumparator de energie cu o cantitate de circa 4 Twh.

Energy Holding, unul dintre cei mai importanti furnizori de energie, a fost detinuta de omul de afaceri Bogdan Buzaianu, considerat unul dintre baietii destepti din energie, fin al fostului ministru Dan Ioan Popescu. Energy Holding a fost preluata de Marken Investment&Trading M.I.T., companie care este inregistrata in Olanda. Surse din piata spun ca in spatele companiei s-ar afla tot Buzaianu.

Pe lista "baietilor destepti" se mai afla si alti comercianti pe piata energiei, ca EHOL Distribution, preluata de elvetienii de la Alpiq si Buzmann Industries, preluata tot de Alpiq. Despre EHOL, David spune ca "i s-a  terminat contractul". EHOL Distribution s-a format prin desprinderea de Energy Holding, iar in infiintarea Buzmann Industries a fost implicat tot Buzaianu.

 • Companiile care iau direct energie hidro sunt: Enel Muntenia, Enel Furnizare (Energie), CEZ Vanzare, CEZ Distributie, E.ON  Furnizare, Luxten Lighting, Euro PEC, Electromagnetica, Alro, Energy Holding, Energy Financing Team, Alpiq Romenergie (EHOL Distribution), Alpiq  Romindustries (Buzmann Industries), Elsid, Electrocarbon, Arcelor Mittal Galati si Compania Nationala a Huilei. Multe dintre acestea sunt contracte incheiate in perioada 2002-2004.
Aflati de aici mai multe amanunte despre contractele cu baietii destepti.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • Inca o perspectiva (Joi, 30 decembrie 2010, 11:50)
  cristiann [anonim]

  Problema calitatii contractului este greu de transat, cel putin din punct de vedere al pretului unitar, al cantitatii, al termenelor de plata si al altor clauze care nu sunt cunoscute (publice).

  Noau perspectiva pe care v'o semnalez suna asa: daca vrei sa scazi un pret, trebuie sa incurajezi productia. Asa ca intrebarea corecta este: de ce nu incurajeaza statul producerea de energie electrica suplimentara (si eventual alternativa)? Ca exemplu, in tari precum Canada statul pune la dispozitie un intreg pachet de sprijin pentru proprietarii care vor sa devina microproducatori: asigurarea regularizarii si conectarii la sistemul energetic, cofinantarea proiectului cu 50-75%, pret preferential pentru diferentele de consum, solutii tehnice standardizate la cheie, iar asta de exemplu pentru productie de electricitate din energie solara (in Canada :D ).
  Nu uitati: guvernarile se caracterizeaza prin ceea ce fac, dar si prin ceea ce nu fac, desi ar putea.

9710 vizualizari

 • +4 (24 voturi)    
  nu pot sa cred (Miercuri, 29 decembrie 2010, 12:19)

  Mazeta [utilizator]

  vaai.. nu se poate...pe vremea lui Basescu Voda sa se intample asa ceva?!.. mai exista baieti destepti sub guvernarea neinfricatului Boc?... populatia cumpara scump iar smecherii ieftin?... eu cred ca nu aveti voi datele corecte.. nu se poate asa ceva...
  • +10 (14 voturi)    
   Mihai David (Miercuri, 29 decembrie 2010, 16:21)

   D. [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Sunt ultimele zile si tunuri ale lui Mihai David la conducerea Electrica. Basescu a cerut ca "omul lui Vantu" sa fie schimbat de acolo - drept pentru care si-a auzit iarasi refrenul cu dictatoru care se baga peste tot si care trebuie suspendat.

   http://www.evz.ro/detalii/stiri/basescu-mihai-david-omul-lui-vintu-nu-ar-mai-trebui-sa-fie-la-hidroelectrica-911428.html
   • -2 (8 voturi)    
    si cine il tine acolo? (Miercuri, 29 decembrie 2010, 17:54)

    dan [anonim] i-a raspuns lui D.

    si de ce nu e schimbat acest mihai david? nu-i lasa opozitia sau mogulii? ca nu inteleg, e vantu ministrul economiei sau unul de la pdl?
    • +4 (10 voturi)    
     pai (Miercuri, 29 decembrie 2010, 18:40)

     D. [anonim] i-a raspuns lui dan

     ...a fost schimbat, doar ca mandatul i se termina la sfarsitul lunii.
  • -1 (3 voturi)    
   baietii destepti .... (Miercuri, 29 decembrie 2010, 18:45)

   toto [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   ....sunt cei care cumpara ieftin si vand scump.
   Sidex sau Alro sunt consumatori. Chestia cu baietii destepti se referea la altceva. Nu stiu dedesupturile acetor afaceri, dar nu mi se pare dubios ca un mare consumator, producator din Romania, sa cumpere mai ieftin in cantitati mari.
  • 0 (0 voturi)    
   mda (Joi, 30 decembrie 2010, 13:53)

   calin [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   E frumos asa... La consumatorii casnici 1 MWh costa cam 320 RON (0.32 RON / KWh). O fi transportul energiei asa de scump oare, or fi accizele...? Nu-mi dau seama dar oricum e de 2 ori mai scump si nu cred ca e justificat.
  • 0 (0 voturi)    
   off shore course (Joi, 30 decembrie 2010, 18:50)

   maestrul joeday [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Sfat pentru Hidrofacerea de bine: atunci cind or aveti nevoie de investitii sa nu cereti bani de la guvern; mai bine vatis-ar gindi acum sa includa in pretul ieftin tot tacimul !
   Adica , hai nu ne mai aburitzzi, ca baietii destepti e la voi !?!
 • +2 (14 voturi)    
  Daca (Miercuri, 29 decembrie 2010, 12:27)

  Jar [anonim]

  eu sunt producator de energie si am 2 consumatori,unul tine becul aprins toata ziua,iar celalalt aprinde becul numai cand merge la baie,cui dau energie la pret mai mic?Pentru ca eu oricum ii alimentez cu energie tot timpul.
  • +2 (6 voturi)    
   simplu (Miercuri, 29 decembrie 2010, 12:56)

   STF [utilizator] i-a raspuns lui Jar

   Simplu , celui care are un bec ma puternic si consuma per total mult mai mult decat celalalt:)
   • +3 (7 voturi)    
    Nu prea! (Miercuri, 29 decembrie 2010, 16:31)

    stefan [anonim] i-a raspuns lui STF

    Hidroelectrica, asa cum o stiu eu are centrale ce nu pot fi oprite, gen Portile de fier 1 si 2 sau alte centrale pe riuri si centrale cu putere variabila, cele ce functioneaza cu apa din lacuri. Nici acestea nu pot fi oprite, dar rezerva de putere este mult mai mare. Ele pot fi oprite, evident, dar apa trebuie sa treaca spre riu neturbinata, deci se pierde putere. Acum daca eu sunt un consumator constant este evident ca datorita acestui fapt ar trebui sa primesc energie ceva mai ieftin. Cuantumul e discutabil.
    Intr-o perioada de 24 de ore curba de sarcina e diferita, pentru ca consumul e diferit. Consumatorul casnic si serviciile(magazine si altele ce merg 8-12-16 ore) sunt cele ce modifica mult curba, ca si fabricile ce merg un schimb sau maxim 2. Apare un gol de sarcina noaptea ce nu e deloc de neglijat. Pentru faptul ca cineva consuma aceasta energie noaptea plateste ceva mai putin.
    Pentru cei ce vor energie la virf :dimineata de la 8 la 12 sau 17 si seara dupa 19, trebuie platit mai mult, ca fortezi centralele sa produca mai mult.
    La fel se intimpla pentru perioada de vineri seara pina luni dimineata cind consumul e mic. Sau in luni cum e decembrie cind sunt inghesuite multe zile nelucratoare. Toate aceste variatii se reflecta in costuri.
    Acum daca Hidroelectrica are profit totul e OK. Se pune intrebarea cit e si daca directorul are ca obiectiv stabilit de AGA si CA si cresterea lui.
    Daca tu ai bec si de 1000 w da-l aprinzi o ora, iar vecinul are bec de 40 w si-l tine 24 de ore, eu producator voi vinde intii celui ce are bec mic dar consuma mereu si apoi tie. Iar el va beneficia de un tarif mai bun.
    Energia electrica este foarte buna ca se produce aici si o duc la mare distanta, ca o fac la o tensiune dar o pot folosi la alta, dar are un mare neajuns: nu se poate stoca. Cind se va putea face asta umanitatea va avansa enorm...
    • 0 (2 voturi)    
     bine expus (Miercuri, 29 decembrie 2010, 22:46)

     kllaus [anonim] i-a raspuns lui stefan

     esti un angajat de nadejde al Electrica, sau mi se pare mie? Ceea ce nu pricepi matale este ca tocmai Hidroelectrica, datorita capacitatii sale de stocare a energiei, sau mai bine spus a apei care se transforma ulterior in energie, este principalul actor in reglarea sistemului energetic national. Al doilea mare actor in reglarea mecanismului il reprezinta importul de energie de la statele din jur. Hidroelectrica chiar daca lucreaza teoretic tot timpul, in realitate, dispune de o flexibilitate crescuta de producere si furnizare a energiei, lucru de care nu beneficiaza si ceilalti producatori. Asta este valabil, desigur, in conditii meteo situate in limite normale. Chiar si hidrocentralele mari si foarte mari, au o capacitate de reglare sporita, tocmai datorita faptului ca, la nevoie, pot porni sau opri diferite grupuri, nu este nevoie sa lucreze toata centrala, la foc continuu. In conditiile expuse de tine, ar trebui ca si consumatorul de rand sa beneficieze de reduceri substantiale pe timpul noptii, si atunci ne-am apropia de un echilibru. Nu este insa cazul, pentru ca pulimea nu face parte din randul baietilor destepti. Cred ca si romanii si-ar dori sa foloseasca, mult mai ieftin, cuptoare electrice, masini de spalat, si aparate de incalzit in timpul noptii, dar la ei nu s-a gandit nimeni. Pentru ca , se pare, nici ei nu se gandesc.
     • 0 (0 voturi)    
      iei date de la partid? (Joi, 30 decembrie 2010, 10:53)

      simplicius [anonim] i-a raspuns lui kllaus

      sau de unde? orice consumator casnic poate plati cu doua tarife (simplificand - de zi si de noapte), ba chiar si cu trei tarife. Informatie publica de la Electrica (care vrei tu)! Ajunge o cerere si o taxa de montare a contorului in cauza. Lasa propaganda, macar de anul nou!
    • 0 (2 voturi)    
     o mica obs. (Miercuri, 29 decembrie 2010, 22:48)

     AndreiSe [anonim] i-a raspuns lui stefan

     Corect ce ai zis tu, cu o sinura observatie: hidrocentralele sunt cele mai usor de oprit noaptea spre deosebire de hidrocentrale. Hidrocentralele sunt cele ce asigura acoperirea varfurilor de sarcina si deci ele, conform teoriei tale, trebuie sa beneficieze de pretul cel mai bun. Pe de alta parte sigur ca daca vand dintr-un foc o cantitate mare pretul este mai mic decat daca asi vinde cu megawattul. As avea o gramada de costuri administrative. Astea nu se pun?
     • +1 (1 vot)    
      Asa a fost! (Joi, 30 decembrie 2010, 1:48)

      stefan [anonim] i-a raspuns lui AndreiSe

      Pina la spargerea CONEL-RENEL.
      De atunci e nitel altfel.
      Da, au marja de manevra mult mai mare, putind fi oprite. Dar atunci trebuie sa dai drumul la ceva apa din lac, ca altfel ramane valea seaca.
      Prin 2003-2004 se jucau cu reglajul din grupurile de 330 MW de la Turceni, pina cind n-au mai raspuns la comanda de dispecer. Sa opresti noaptea grup termic de 330 Mw ca sa-l repornesti dimineata. Unii stiu mai bine povestea. Ca si pericolele de cadere a sistemului national energetic....
  • -2 (8 voturi)    
   hm (Miercuri, 29 decembrie 2010, 12:58)

   cvds [anonim] i-a raspuns lui Jar

   pai daca tin si eu becul aprins toata ziua imi scazi factura? sau daca imi instalez becuri de 500W si le tin aprinse non-stop iau curent mai ieftin?! cu gandire din asta adio economisirea energiei...
   • +2 (4 voturi)    
    fara (Miercuri, 29 decembrie 2010, 13:21)

    Bazil [anonim] i-a raspuns lui cvds

    Daca ai incalzirea pe gaz, pe factura poti identifica 6 tarife (asa este le EON). Fiecare consumator casnic este incadrat la un tarif, in functie de consum (probabil o medie a unui consum anterior). Consumi mult, ai un tarif mai mic. Pentru producator interesul este sa vanda cat mai mult, pentru consumator sa plateasca cat mai putin. Undeva se ajunge la o intelegere. Deranjanta este existenta (inca) "baietilor destepti". Ce a facut A M mi se pare normal.
  • +1 (3 voturi)    
   Daca... (Miercuri, 29 decembrie 2010, 14:09)

   Ovidiu [anonim] i-a raspuns lui Jar

   ...interesele consumatorilor casnici ar fi aparate de stat si am fi tratati ca pe un mare consumator, atunci si noi am putea primi energie ieftina.
   • 0 (0 voturi)    
    si slanina in pod si curechiul uns? (Joi, 30 decembrie 2010, 10:55)

    bula [anonim] i-a raspuns lui Ovidiu

    daca se livreaza sub cost la consumator cine acopera pierderea? bugetul de stat format tot din taxele si impozitele noastre? cresc cheltuieilile de la buget se maresc taxele , nu???
 • -1 (5 voturi)    
  Bravo (Miercuri, 29 decembrie 2010, 12:52)

  Martens [anonim]

  Daca A M a cumparat energie la 130 de pe Opcom, nu e vina nimanui. A respectat legea si a mers pe platforma transparenta PCCB unde a licitat si a castigat. Nu e absolut nimic ocult aici.
 • 0 (6 voturi)    
  Ha! (Miercuri, 29 decembrie 2010, 12:59)

  Gimi [anonim]

  Doar cine nu se pricepe putin la domeniul industrial face comentarii aiuristice viscerale (precum cei de la Realitatea TV). Eu lucrez intr-un domeniu"conex" adica firma unde activez are legaturi cu unii producatori de asemenea materiale si chiar mi se pare normal sa existe contracte preferentiale pentru energie cu anumite firme care consuma non-stop si in cantitati mari. Sa ne uitam si la alte tari mai dezvoltate (ca si de asta au ajuns dezvoltate)
  • 0 (4 voturi)    
   asa e in afaceri (Miercuri, 29 decembrie 2010, 13:25)

   dan [anonim] i-a raspuns lui Gimi

   in orice domeniu, nu doar in energie, cine cumpara mult are pret mic, si cei care vand plasturi in tramvai fac la fel: o cutie la un leu sau 3 cutii la 2 lei

   dar aici se pune problema protectiei populatiei, pt ca pana la urma populatia consuma mai mult decat fostul Sidex, dar faptul ca nu este intr-o asociatie face sa aibe pret mai mare si aici ar trebui sa intervina statul, sa reprezinte practic populatia ca pe un singur consumator si sa-i asigure un pret cat mai bun
   • +1 (1 vot)    
    ... (Miercuri, 29 decembrie 2010, 22:51)

    AnsreiSe [anonim] i-a raspuns lui dan

    Am mai spus mai sus: ai costuri administrative mari cand vinzi cu MW. Mai bine vinzi direct cu TW.
    • 0 (0 voturi)    
     si? (Joi, 30 decembrie 2010, 10:16)

     srpc [utilizator] i-a raspuns lui AnsreiSe

     mi se rupe de costurile tale administrative! eu, cetateanul, sunt Dumnezeul acestei tari, nu firmele, care-mi slujesc mie interesele! daca n-o fac, represaliile se cuvin! se pare ca nu prea le ai cu fondul problemei, amice! nu capitalismul este scopul, si nici profitul! ele sunt mijloace ca noi sa traim bine, nu ne subordonam lor! cand capitalismul deranjeaza,il schimbam, nu-l tinem doar pt ca unei minoritati ii convine! ai inteles?
 • +3 (7 voturi)    
  tranzactie aranjata (Miercuri, 29 decembrie 2010, 13:17)

  sorin [anonim]

  lasand la o parte specialistii de pe aici care justifica tranzactia, eu cred ca tranzactia are cu siguranta nereguli, sa fara sa fiu "visceral" cum spune specialistul gimi, intreb si eu:
  odata ce exista o piata ordonata, a plasat hidroelectrica un ordin de vanzare in piata la pretul pietei?
  nu a fost executat? ok, de ce nu a scazut pretul treptat, cu un pas de cotare pana la executarea ordinului?
  nu cunosc sistemul de licitatie, dar presupun ca daca ezista un sistem electronic de vanzare cumparare acesta are o lista de cumparare si una de vanzare, iar cand best bid este 160 de lei, nu faci o tranzactie directa la un pret mult sub pretul pietei decat daca: piata nu suporta marimea ordinului de vanzare sau daca aranjezi direct o tranzactie, din motive obscure-ordin politic, spaga, bani pe langa piata.Cum energie ieftina cred ca ar cumpara oricine, merg pe varianta a doua.
  PS Nu cred ca devenim o tara dezvoltata daca vindem energia ieftin unui consumator energofag, dornic de energie ieftina pe langa piata reglementata draga gimi....
 • +2 (6 voturi)    
  Spalarea creierelor (Miercuri, 29 decembrie 2010, 13:18)

  Gimi [anonim]

  Daca guvernele PSD incercau sa ne spele creierul, iar presa abia ciripea pe la colturi, acum presa vrea sa tina loc de Guvern si fiind foarte libera incearca si chair reuseste sa spele creierul unor telespectatori sau cititori. Asta se intampla pentru ca noi 99.999% din informatii le avem prin intermediul presei ca doar nu cred ca vreun comentator de pe bloguri sau forumuri a vorbit direct cu baietii de la Alro, de exemplu. Ca ne informeaza presa e foarte bine, problema este atunci cand se fac tot felul de emisiuni si se "explica" pentru omul de rand aceste informatii. Noi neavand toate datele tindem sa credem ce ni se spune. Istoria ne va demonstra (ca si in alte cazuri) ca multe informatii sunt cel putin incomplete sau prost explicate daca nu chiar voit distorsionate. In spatele fiecarei "explicatii" de acest gen exista INTERESE. Ni se spune ca daca nu ne place emisiunea putem actiona telecomanda si sa dam pe altceva. Suntem tentati sa credem ca acest indemn este corect. NU este corect pentru ca oricum platim cablul cu tot ce e in el; iar daca eu cumpar un ziar dau banii pe el si nu platesc anticipat astfel ca daca nu-mi place ziarul maine nu-l mai cumpar si cumpar altul. La TV e altceva eu oricum platesc si eu vreau stiri corecte, iar emisiunile sa fie echilibrate adica nu e corect sa fie 5+moderatorul de o parte a subiectului si unul singur de cealalta parte. Eu zic ca asta e o manipulare grosolana si multi nu au timp sau chef sa se revolte.
 • 0 (6 voturi)    
  unde este problema? (Miercuri, 29 decembrie 2010, 13:19)

  Cristi.S [utilizator]

  Costul de productie este de 90 lei/MWh iar cel de vanzare 130lei/MWh - deci de unde este pierderea?
  • +1 (7 voturi)    
   ? (Miercuri, 29 decembrie 2010, 14:24)

   x [anonim] i-a raspuns lui Cristi.S

   Atunci de ce media e pe la 160?

   Daca tot e in profit, de ce nu vinde cu 130 la toti???

   Sau de la 120 ... pina la 91 ...
   • +1 (7 voturi)    
    media (Miercuri, 29 decembrie 2010, 14:47)

    Cristi.S [utilizator] i-a raspuns lui x

    O firma are un pret de lista pe categorii de produse si cantitati- Achizitie mai mica de 3 produse - 10 lei, intre 3 si 10 produse - 8 lei, peste 10 produse - 6 lei negociabil, in functie de cantitate. Daca eu cumpar 11 produse platesc 6 lei, dar daca cumpar 30, atunci negociez si obtin un pret ma bun...daca cumpar 50 produse, pretul mai scade....
   • 0 (0 voturi)    
    pt. acelasi motiv (Joi, 30 decembrie 2010, 11:01)

    bula [anonim] i-a raspuns lui x

    pt. care cumperi tigarile la un pret la colt, cu ceva discount la Metro si cu mare discount daca cumperi cu camionul. Media este formata (cu exceptia capetelor de ziaristi "onesti si experti in toate") din preturi mai mari si din preturi mai mici. Daca TU, de la generatorul din curte ai ceva disponibil si-l pui pe bursa la 210 ron (ca asa vrei tu), altcineva pune la 147 etc etc. Probabil ca nu e nimeni care sa ofere EXACT la 160. Dar lasa aberatiile presei (adu-ti aminte de Titanic Vals cand orice pret spunea la palarie era careva care-l injura).
  • +2 (2 voturi)    
   e problema de logica (Miercuri, 29 decembrie 2010, 15:43)

   kllaus [anonim] i-a raspuns lui Cristi.S

   Ceea ce lipseste multor romani este logica economica. Mai exact, toate firmele astea mari gen Arcelor, Alro, au posibilitatea sa cumpere energie chiar si de la Complexul Energetic Rovinari. De ce nu o fac? Pentru ca pretul de productie este mult mai mare, undeva pe la 159 RON/ Mwh.Asta ar insemna ca toti clientii sai sa beneficieze de un pret minim de 170-175 Ron, pentru a asigura un oarecare profit, necesar cel putin pentru proiecte de retehnologizare. Dar acolo nu vor merge niciunul din baietii destepti, intrucat pretul este mult prea mare pentru ei, iar aceasta energie ramane sa fie vanduta populatiei. Pentru toata energia produsa in Romania, in unitatile detinute de stat, ar trebui sa fie un cost mediu de productie, obtinut la toate punctele de productie, iar acesta sa fie pretul minim de vanzare pe piata "libera". Chiar daca aparent se obtine profit, a vinde sub pretul mediu de productie inseamna a submina economia nationala. Mai exact, obligi cateva milioane de fraieri sa plateasca un pret mai ridicat, intrucat tu le vinzi energie de la cel mai scump si ineficient producator. Cat timp s-or mai gasi din astia ca tine, numai buni de prostit, baietii destepti vor lucra linistiti. In plus, la Hidroelectrica este cel mai periculos sa se incheie contracte pe termen lung, intrucat depinde foarte mult de conditiile meteo. In conditiile in care anumite capacitati nu vor face fata, va fi nevoita sa cumpere energie mult mai scumpa pe care sa o vanda la un pret mult mai mic decat cel de achizitie. S-a intamplat asta de mai multe ori, dar ce sa facem, noi suntem mult prea prosti ca sa putem schimba ceva.
  • +2 (2 voturi)    
   costul de productie (Joi, 30 decembrie 2010, 0:04)

   IoanB [utilizator] i-a raspuns lui Cristi.S

   este gresit (parsiv) calculat pentru ca acele centrale hidro au costat foarte mult. Pentru constructia lor s-au cheltuit bani luati de la gura romanasului de rand actualmente pensionari sau aproape de pensionare.
   Statul pierde acei bani care li s-ar cuveni acestor categorii sau ar putea fi investiti in constructia altora care le vor inlocui pe acestea in urmatorii ani. Sau pentru alte elemente de infrastructura! Toata ziua ne plangem ca nu sunt suficienti bani pentru mobilizarea fondurilor europene aferente infrastructurii.
 • +1 (7 voturi)    
  bv (Miercuri, 29 decembrie 2010, 13:25)

  mihnea [anonim]

  Pai hai sa vindem energie scumpa la Sidex si Alro asa cum vrea oana de la Realitatea.Ce se va intampla?Pleaca rusii si indienii si ramanem cu 2 combinate dezafectate plus mii de someri.Bai fratilor Alro,Mitall si Dacia mai functioneaza in tara asta,vreti sa le punem si pe astea pe butuci?
  • 0 (0 voturi)    
   nu chiar (Joi, 30 decembrie 2010, 11:55)

   albastru de Romania [utilizator] i-a raspuns lui mihnea

   o ideea gresita cel putin in cazul Sidex, pt care ponderea energiei electric in costul final de productie e de circa 15% , fata de 33% la alro, combinate siderurgice similare din ungaria , cehia pot produce fara probleme la costuri de 200-220 ron/MWh cit costa energia acolo, doar ca la noi tov indieni au santajat pe guvern cu inchiderea combinatului etc si prostii au crezut. ( spre deosebire de alte domenii pta mondiala a metalelor si-a revenit, iar preturile la otel, aluminiu sunt la nivelul de dinaininte de criza, asa ca tot acest joc este un profit extra pt sidex.
 • +8 (14 voturi)    
  sunteti idioti (Miercuri, 29 decembrie 2010, 13:30)

  dan [anonim]

  Mital nu este in categoria "baietilor destepti". Baietii destepti cumparau si vindeau avand doar un birou si o secretara. Mital face otel si da de lucru la peste 30. 000 oameni cu cei de pe orizontala.. Asta este rolul unui guvern, sa-si sustina industria producatoare.
  De ce nu v-ati revoltat la tichetele "rabla", era in favoarea Renault?...straini...
  Nu fiti comunisti prosti ca Ponta!
  • +2 (6 voturi)    
   Hai, mai ... (Miercuri, 29 decembrie 2010, 14:52)

   Daniel [anonim] i-a raspuns lui dan

   Ponta nu-i comunist, doar oportunist ... Restul insa ... :) :))
  • +1 (1 vot)    
   sa nu cadem in marxism! (Joi, 30 decembrie 2010, 11:09)

   bula [anonim] i-a raspuns lui dan

   brokeri si traderi au existat de cand lumea. Unde a fost treaba PARTIAL incorecta era cand si clientul si furnizorul erau de stat. Altfel, totul e OK. Tine cont ca intermediarii au REZERVE FINANCIARE, ceea ce inseamna ca furnizorul era platit. Daca firma X de stat cumpara mai iefitn de la furnizorul Y tot de stat, dar NU-L PLATESTE sau plateste extrem de tarziu, nu se mai poate relua ciclul economic (indiferent de "expertii" urlatori de pe sticla). Asta se intampla si azi: consumatorii casnici platesc la Electrica, care NU PRODUCE, ci este tot un intermediar. Consumatorul casnic nu poate sa cumpere la pretul Electricii (la care se mai adauga costul de distributie). Asa cum spunei si tu, cand ai capul impuiat cu egalitarism fortat, gandirea economica devine blasfemie. PS. Nu-l supraestima pe Ponta, e un biet peronist cu Iliescu in coasta.
 • +1 (7 voturi)    
  Mafia din energie (Miercuri, 29 decembrie 2010, 13:43)

  Ion [anonim]

  Cine cumpara mai mult cumpara mai ieftin. Ce nu pot sa inteleg e de ce statul nu poate cumpara de la stat si trebuie sa cumpere mai scump printr-un intermediar??!! Adica eu vand un lucru colegului si pe urma imi cumpar lucrul meu mai scump??!!! Asta inseamna coruptie instutionalizata, tolerata de Guvern si oamenii politici care nu sunt straini de aceste contracte. Si cand ma gandesc ca scad pensiile unor amarati pentru 10 lei!!!!! mai ca imi vine sa-i impusc mama lor de talhari.
  • 0 (0 voturi)    
   un exemplu (Joi, 30 decembrie 2010, 11:15)

   curios [anonim] i-a raspuns lui Ion

   Compania Nationala a Huilei nu are niciodata bani (e in urma si cu contributiile la pensii). Cumpara -zici tu- curent la un pret mai jos, dar NU-L ACHITA!. deci baga Hidroelectrica in faliment??? sau CNH se imprumuta de la banca: costul dobanzii nu formeaza costul de achizitie?? Alt exemplu: RAPPS cumpara direct de la Hidroelectrica, dar consumul RAAPPS este cat o FOARTE MICA fabricuta. De ce ar trebui sa aiba un tarif ca si marii consumatori??? PS. de cate ori Hidroelectrica vinde mai ieftin, face mai putin profit, deci contribuie cu mai putin la bugetul de stat. DIn pdv al bugetului de stat nu e tot aia (cheltuie mai putin la RAPPS, dar incaseaza mai mult de la Hidro, sau viceversa)???
 • +1 (3 voturi)    
  Cum ramine cu ce spunea Mihai David? (Miercuri, 29 decembrie 2010, 14:40)

  boldfrank [anonim]

  Interesant, Mihai David spunea mai deunazi, asa cum reiese din articolul de mai jos ca "energia hidro nu poate fi vanduta prin OPCOM deoarece ar fi distorsionata piata". Pai in cazul asta, pentru asa o mare cantitate, nu a fost distorsionata piata?

  http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-7970922-contractele-baietii-destepti-din-energie-cumpara-unii-mai-ieftin-iar-altii-mai-scump-nu-este-vanduta-energia-hidroelectrica-bursa.htm

  In alta ordine de idei, ceea ce e si mai interesant e ca toata tranzactia a fost "telefonata", adica de cind a aparut anuntul pe OPCOM postat de ArcelorMittal, cam toata lumea din piata de energie si nu numai (inclusiv Hotnews) estima ca vinzatorul va fi Hidroelectrica, la un pret destul de mic, aproape de cel din anul trecut.
 • +5 (7 voturi)    
  cine este Energy Holding ? (Miercuri, 29 decembrie 2010, 14:50)

  bogdan [anonim]

  Bun. Deci Arcelor Mittal si-a cumparat energia ptr anul 2011. Cine este Arcelor Mittal ? Cel mai mare angajator privat din Romania(~10.000 oameni), cel mai mare producator de otel din sud-estul europei, cel mai mare contribuitor la bugetul de stat (~ 4%PIB), al2lea exportator din Romania. Ca suprafata este cam cat cartierul Militari+Drumul Taberei.
  Contractul s-a incheiat sub media pietei, DAR asigura o marja de profit confortabila ptr Hidroelectrica (40%).
  E normal ca un asemenea contract sa se incheie preferential - combinatul functioneaza 24 ore pe zi si are nevoie constant de o cantitate importanta de energie ptr a putea functiona.

  Cine este Energy Holding ?? Ce produce ? A cumparat de 4 ori mai multa energie decat Arcelor si la un pret de 2 ori mai mic. Ce face cu aceasta energie ???
  Din moment ce nu produce nimic, banuiesc ca e un simplu intermediar - o vinde mai departe la Renel, la Dacia, etc.
  In cazul asta se cheama ca este o firma CAPUSA. Cumpara ieftin si vinde scump.

  Legea energiei ar trebui modificata astfel incat sa nu se mai vanda direct energie de la producatori decat la distribuitorii finali catre populatie (Renel) si consumatorii directi.
  • 0 (0 voturi)    
   cine conduce Hidroelectrica? (Miercuri, 29 decembrie 2010, 15:08)

   Piciu' [anonim] i-a raspuns lui bogdan

   Buna analiza, imi place ca in Romania avem firme capusha la greu insa ce mai maraim cand auzim ca Gazprim nu vrea sa renuntze l aintermediari... Ce as vrea sa mai aflu este cine conduce Hidroelectrica?
  • +1 (1 vot)    
   si la fel si cu minereul si cu carbunele... (Joi, 30 decembrie 2010, 11:18)

   bulan [anonim] i-a raspuns lui bogdan

   si cu zaharul uleiul si sa desfiintam inventiile astea imperialiste (broker, trader). Si desfiintam si banii: in schimbul energiei, Hidro primeste masini Renault (zise Dacia). Inapoi la comuna primitiva cu partidul nostru in frunte!
 • -1 (3 voturi)    
  Mafiotii vechi si noi (Miercuri, 29 decembrie 2010, 16:07)

  Mihai [anonim]

  Cand erau la putere PSD cei din PDL faceau spume ca se dau contracte baietilor destepti din energie, si presedintele se agita tare intr-o perioada. Dupa ce s-au schimbat hotii, observ ca aceleasi contracte foarte paguboase pentru stat sunt prelungite chiar de catre cei care tipau sus si tare ce magarii au facut ceilalti dinainte, ca de obicei altii sunt de vina.
  In aparitia intermediarilor un rol important il are si furnizorul . Daca furnizorul nu i-ar vinde intermediarului energia iar guvernantii nu ar ocroti acesti intermediari care sunt in legaturi stranse cu cei de la putere si le-ar interzice furnizorilor sa faca astfel de smecherii. Acesti intermediari nu sunt decat niste paraziti care nu fac decat sa cumpere si sa vanda dupa cum le convine lor, cumpara de la stat si revand chiar inapoi la stat cu complicitatea politicienilor.
  Poate unii nu sunt de acord dar mi se pare corect ca un mare consumator sa plateasca mai putin pentru un MWh, furnizorul are o baza pentru vanzarea energiei si eventual asigurarea planului de investitii pe cand pentru un consumator mic, care cand consuma, cand nu, nu poti face planuri de viitor.
  Ca se fac multe magarii cu preturile energiei electrice exista i institutie de taietori de frunze la caini numita ANRE care ar trebui teoretic sa isi faca treaba desi nu face nimic, doar isi da acordul cand si cand pentru majorarea preturilor.
  • 0 (0 voturi)    
   apropo (Miercuri, 29 decembrie 2010, 16:53)

   Bazil [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   de ANRE. Unul din vicepresedinti, P. Lificiu, are in declaratia de avere pe 2009, la venituri, salar de 52.000 lei (mi se pare normal la functia lui) dar si un venit de cca. 300.000 lei din inchirieri 2009. Ce a inchiriat, ca are doua proprietati, o casa in Bucuresti si una in Galati? Chiar atat de mult se castiga din inchirieiri?
 • +1 (3 voturi)    
  mana PDL (Miercuri, 29 decembrie 2010, 16:09)

  asa da [anonim]

  ca daca zic de basescu si udrea o sa iau voturi negative. dar pt asa ceva si-a bagat pdlu oamenii in hidroelectrica... inca se mai poate mulge si fura de aici. la populatie se da curentul foarte scump iar la clientii lor foarte ieftin. va plati si udrea factura la momentul potrivit, fara probleme.
  • +2 (2 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 29 decembrie 2010, 16:55)

   alex [anonim] i-a raspuns lui asa da

   si cum ar fi acuma furtul? sau de unde e furt ?
   Ca sa termina odata cu toate filosofia: daca produci cartofi, si vine unu si iti cumpara juma de recolta, dai la 3lei /kg, dar daca e sa vi cu sacosa dai cu 5 lei. E normal si logic.
   restul e speculatie, politica etc.
   Va urez la toti un an nou mai bun, si sa aveti o "vedere" mai buna.
   • -1 (1 vot)    
    bai, porto (Joi, 30 decembrie 2010, 10:21)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui alex

    nu socotim mecanic, ci social! e in folosul cetatenilor sa-i imbogatim pe indienii aia? NU!!!!!!!!!!!!! ca daca le scade profitul nu-i bai, doar nu suntem victimele lor! noi sa platim curent scump iar ei ieftin! asa se judeca, portocaliule!
    • 0 (0 voturi)    
     si sa-i dam afara din tara! (Joi, 30 decembrie 2010, 11:20)

     bulan [anonim] i-a raspuns lui srpc

     ce e aia sa faca profit??? pe timpul lui Ceasca se numea beneficiu! fara cu ei, nu ne vindem tara!
 • +1 (1 vot)    
  preturile (Miercuri, 29 decembrie 2010, 17:06)

  Roman [anonim]

  Deci acolo udne statul este actionar majoritar , baietii destepti si companii private straine cumpara energie ieftina.
  Pin paralel, benzina produsa / vanduta de companii straine se scumpeste neintrerupt de ani de zile .
  O sa ne manince cainii in tara asta !
 • +3 (3 voturi)    
  INTOXICARE (Miercuri, 29 decembrie 2010, 17:07)

  ionut [anonim]

  E o intoxicare sa spui ca cineva a cumparat ceva "ieftin".Cine cumpara cantitati mari plateste un cost unitar mai mic.Asa e peste tot in lume.Chiar si Hidroelectrica trebuie sa-si asigure vanzarea energiei.
  Iar decat sa faci zeci de mii de contracte cu fel de fel de firmulite ,se prefera clientii mari.
  Asa e in Romania,rostim jumatati de adevar.Pretul marfii nu poate fi discutat independent de volumul de marfa cumparata.
 • -1 (3 voturi)    
  subventie mascata (Miercuri, 29 decembrie 2010, 17:07)

  Dan Costea [anonim]

  Este vorba de coruptie si subventie mascata, Mars afara din Schengen.
 • +3 (3 voturi)    
  titlul articolului este partinitor (Miercuri, 29 decembrie 2010, 17:49)

  Sycka [utilizator]

  Autorul articolului decat sa fi incput cu "ArcelorMittal Galati a cumparat energie ieftina de la Hidroelectrica " mai bine ar fi spus ca "Energy Holding a cumparat energie ieftina de la Hidroelectrica". Asa cum spunea si "bogdan" intr-un coment anterior "ArcelorMittal Galati" este cel mai mare producator de otel din sud-estul europei; contributiile lui la bugetul de stat sunt de ~4% din PIB; sustine in jur de 30000 de angajati;etc. dar aceasta firma, Energy Holding, ce face? cate locuri de munca a creeat? ce produce? ce plus valoare aduce industriei noastre?

  Decat sa vorbiti asa despre marii nostri producatori industriali... care de bine de rau incearca sa aduca plus valoare industriei noastre producatoare... mai bine ati vb despre aceste firme capusa care nu produc si nu aduc nici un fel de avantaje economiei noastre producatoare....

  Nu mai incercati sa inraiti oamenii impotriva marilor nostri producatori industriali (doriti sa-i terminam si pe astia putini care au mai ramas????)... concentrativa mai degraba atentia asupra acestor firme capusa si asupra oamenilor care sunt in spatele lor pentru ca astia sunt "baietii destepti" si nici decum marii nostri producatori.
  Rusine pentru ca atacati in felul acesta industria noastra metalurgica in felul asta!
  • -1 (3 voturi)    
   ArcelorMittal a respectat toate clauzele din contr (Miercuri, 29 decembrie 2010, 19:50)

   Rebel [anonim] i-a raspuns lui Sycka

   ArcelorMittal a respectat toate clauzele din contractul de cumparare? Nu prea cred. Nu a realizat investitiile din contract. Plus ca in contract sunt clauze secrete care ii favorizeaza, dar care sunt anticonstitutionale. Statul s-a invatat sa vanda aproape pe nimica strainilor si sa-i jupuiasca pe romani pentru un ciubuc gras.
   • +1 (1 vot)    
    nu are legatura cu subiectul (Miercuri, 29 decembrie 2010, 20:05)

    Sycka [utilizator] i-a raspuns lui Rebel

    Daca vom avea un articol si despre acest lucru (o investigatie jurnalistica amanuntita la care sa avem si dovezi)... vom comenta acolo, in cazul in care suntem in cunostinta de cauza (altfel mai bine ne vedem de ale noastre decat sa improscam cu noroi aiurea). Momentan nu consider ca sub acest topic (contracte de achizitionare a energiei electrice la nivel industrial) are importanta ceea ce ai spus tu.
  • 0 (0 voturi)    
   aloo tovarasu (Joi, 30 decembrie 2010, 5:37)

   Gica contra [anonim] i-a raspuns lui Sycka

   Aloo tovarasu
   probabil ai ramas in 1989 cu stirile, eu stiam ca siderurgica Galati a fost "vanduta" long time ago.
   Asa ca mai scuza-ne cu patriotismele.
   • +2 (2 voturi)    
    tovarase (Joi, 30 decembrie 2010, 9:59)

    Sycka [utilizator] i-a raspuns lui Gica contra

    :) se pare ca tu ai ramas fixat pe o idee si mai departe nu poti vedea. Eu am vrut sa spun urmatorul lucru: ArcelorMittal sau Alro (oamenii din spatele acestor companii) produc ceva, sunt consumatori finali iar energia consumata de catre ei se transforma in bunuri, care sunt mai departe sunt vandute la export (aducand bani in tara). Pentru a vinde aceste bunuri la export pun in miscare si alte industrii si firme prestatoare de servicii locale (CFR-ul; porturile si firmele de transport rutier; firmele producatoare de materii prime (carbuni; cox; titei; etc). Intradevar, o parte din materii prime sunt importate dar altele sunt cumparate din tara si asa mai departe. Tinand cont de toate aceste lucruri, statul roman castiga per total mult mai mult decat ar castiga daca ar vinde energia electrica putin mai scump unei firme capusa de genul Energy Holding (cel putin asa pare la o prima vedere aceasta firma). E normal ca acesti oameni, din spatele firmelor producatoare de tot felul de bunuri, sa incerce sa si obtina ceva profit in urma muncii pe care o desfasoara la noi in tara (si ar fi un profit muncit ca doar nu stau doar in birou si asteapta sa incaseze banii prostilor carora le vand energia mai departe muult mai scumpa). Tu, daca ai un boutique, itzi pastrezi afacerea prin existenta acestor oameni care incearca sa produca ceva. Ce ar fi daca ne-am face toti boutique-uri? Ce ar fi daca toti am intermedia energie electrica?

    P.S1: incercati sa aveti o vedere mai de ansamblu asupra a tot ceea ce tine de o industrie producatoare si una de consum
 • 0 (2 voturi)    
  Hidroelectrica este a cetatenilor nu a guvernului (Miercuri, 29 decembrie 2010, 23:25)

  wygfwgf [anonim]

  Toate hidrocentralele au fost construite noi de statul romana din epoca comunista si prin urmare si eu am o mica cota din hidroelectrica . De ce nu pot cumpara eu energie ieftina hidro si alti particulari (persoane juridice dar in esenta proprietatii particulari) pot cumpara ieftin? Eu cred ca este mult abuz in astfel de abordari ca eu guvernul care nu am construit nimic van ieftin cui vreau eu.
  Normal era sa fie acelasi pret la toti consumatorii fara discriminare, pentru ca eu consum putin dar platesc la timp ceea ce am contractat.
  Eu inteleg sa vanda guvernul ieftin bunurile proprii ale membrilor sai dar nu si bunurile statului.
 • 0 (2 voturi)    
  "Nu ne vindem tara!' (Joi, 30 decembrie 2010, 6:39)

  hotnewsfil [utilizator]

  80% din productia imenselor combinate de otel si de aluminiu (Galati, Slatina) se exporta.
  Ca atare, Romania exporta energie extrem de ieftina in tarile bogate, cele care ne dirijeaza strict (cu acte in regula) existenta consolidata, de lunga durata, pe ultimul loc din Europa.
  Dumnezeu este vinovat ca ne-a dat Dunarea, precum si noi, prostimea, cei care am construit centrala hidroelectrica Portile de Fier, tentatii irezistibile pentru pentru marii jecmanitori care spoliaza tara (pe noi), in "logica" instaurata de Iliescu dupa '89, care dainue si in prezent, doar usor cosmetizata.
  La vremuri noi, tot ei.
  Hotii strigau 'hotii!' sau : "nu ne vindem tara', in timp ce o vindeau, pe doi lei, profitorilor din tara si celor din afara (contra unor comisioane imense)..
 • +2 (2 voturi)    
  foarte bine (Joi, 30 decembrie 2010, 10:59)

  Danyel [anonim]

  O tranzactie absolut normala a celor de la Arcelor Mittal Galati, transparenta, conform legilor tarii si care genereaza profit pentru hidroelectrica, ce e drept se putea si mai mult daca luam in considerare si celelalte firme care ar fi cumparat la fel de mult dar mai scump, intrebarea este care din cele 3 firme (Arcelor, Arleco si Petprod, descrise in articol) e mai de incredere si un partener de viitor pt hidroelectrica.. evident Arcelor... cu siguranta vor cumpara la fel si in anii urmatori. In plus Arcelor Mittal functioneaza non-stop la capacitate ridicata si odata cu revenirea din criza e posibil sa-si mareasca capacitatea de productie (vezi furnalul 5 reconstruit) deci consum mai mare de energie (potential pt viitor). Cat despre populatie, Arcelor asigura aproximativ 10000 locuri de munca direct + alte 10000-15000 indirect, sau chiar mai mult, aduce profit la bugetul de stat si are o centrala de termoficare care deserveste si orasul Galati. In locul celor de la hidroelectrica as fi vandut mai ieftin catre Arcelor si mai scump catre Energy etc.. dar se pare ca acestia din urma sunt "mai bazati" si prostesc populatia, alte firme si chiar statul vanzand mult mai scump energia (fata de pretul de cumparare). Acum si statul castiga ceva din faza cu energia revanduta: TVA, impozite, alte taxe, deci e o sursa buna de venituri si pt stat, asa ca stati linistiti, si in continuare va fi la fel. Ce discutam aici sunt chestiuni care nu ne privesc pe noi, oamenii de rand (in fond e la fel si in alte tari, doar ca noi ne miram mai mult) diferenta e ca noi o ducem prost si ei (strainii) o duc bine.
 • +1 (1 vot)    
  multi (Joi, 30 decembrie 2010, 11:29)

  gicu [anonim]

  comentatori, unii tehnici (stocare energie, bla, bla) altii economici (mare consumator nu intermediar, mare contribuabil, mare angajator, etc.) în care ne explică cu e treaba cu lumea civilizată unde cine cumpara mult are pret mai bun. Ce uită acesti specialisti în economie (apropo i-aţi depăsit pe specialistii în fotbal si agricultură) este că si bursa este un mecanism tot din tarile civilizate.
  În articol se vorbea de plasare ofertă pe bursa si cine da cel mai bun pret o cumpara. Simplu. Nu contează ce face cu ea. Restul sunt doar frustrări.

  Acum, daca unii fac oferta pe 4 ianuarie, cum s-a semnat deja contractul cu Mittal? Nu prea înteleg articolul. Daca s-a semnat si justiţia nu poate dovedi smecheria, atunci ne merităm soarta de mahala ţigănescă tolerată la margine de Europa.
 • 0 (0 voturi)    
  Inca o perspectiva (Joi, 30 decembrie 2010, 11:50)

  cristiann [anonim]

  Problema calitatii contractului este greu de transat, cel putin din punct de vedere al pretului unitar, al cantitatii, al termenelor de plata si al altor clauze care nu sunt cunoscute (publice).

  Noau perspectiva pe care v'o semnalez suna asa: daca vrei sa scazi un pret, trebuie sa incurajezi productia. Asa ca intrebarea corecta este: de ce nu incurajeaza statul producerea de energie electrica suplimentara (si eventual alternativa)? Ca exemplu, in tari precum Canada statul pune la dispozitie un intreg pachet de sprijin pentru proprietarii care vor sa devina microproducatori: asigurarea regularizarii si conectarii la sistemul energetic, cofinantarea proiectului cu 50-75%, pret preferential pentru diferentele de consum, solutii tehnice standardizate la cheie, iar asta de exemplu pentru productie de electricitate din energie solara (in Canada :D ).
  Nu uitati: guvernarile se caracterizeaza prin ceea ce fac, dar si prin ceea ce nu fac, desi ar putea.
 • +1 (1 vot)    
  energie ieftina ptr public (Joi, 30 decembrie 2010, 13:27)

  bitza [anonim]

  De ce furnizorul nostru de energie electrica nu se bate sa cumpere energie ieftine ? Pentru ca ei iau procent din ceea ce vand. Cum noi nu ne putem alege furnizorul de energie, ei nu au nici un interes pentru energie ieftina. Ar alerga si ei dupa energie ieftina daca noi, consumatorii am avea posibilitatea de a opta pentru un furnizor sau altul....Pana atunci...
  Foarte simplu !
 • 0 (0 voturi)    
  energia (Vineri, 31 decembrie 2010, 15:13)

  jan [anonim]

  Prin asa ceva se cauta stergerea urmelor afacerii ALRO, de catre Stolojan, Cocos, Udrea si altii!
 • 0 (0 voturi)    
  Nu e vorba doar de energie (Duminică, 11 martie 2012, 23:35)

  gec [anonim]

  Se pare ca conducerea combinatului ameninta cu inchiderea combinatului, asa ca statul a incercat sa-i faca sa ramana.
  Daca combinatul de la galati s-ar inchide urmarile ar fi:
  - 9000 de oameni concediati si o adevarata bomba sociala in Galati;
  - mai bine de 1% din PIB taiat- contributia combinatului la bugetul de stat


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by