Cand vine vorba despre pretul benzinei, lucrurile capata intotdeauna nuante greu de integrat in zona rationalului. Preturile urca din motive ce tin de macroeconomie, iar efectele acestor scumpiri sunt mai intotdeauna microeconomice - le simtim direct si nemijlocit. In mai multe tari, autoritatile de concurenta au incercat sa demonstreze posibile intelegeri de pret in legatura cu benzina la pompa; uneori au reusit, alteori nu. HotNews.ro va prezinta situatiile in care investigatiile au dovedit astfel de intelegeri, iar sanctiunile au fost de ordinul milioanelor de Euro.

Pompa de benzinaFoto: Flickr

Remember: Bogdan Chiritoiu declara in urma cu cateva zile in cadrul unei conferinte de presa ca pe piata romaneasca nu exista indicii de incalcare a legii in ceea ce priveste pretul la carburanti. Totusi, el a spus ca, in ciuda faptului ca toate firmele verificate s-au incadrat in limita legii, asta nu inseamna ca nu pot exista probleme ascunse. El a mentionat faptul ca cinci state europene au deschis investigatii in legatura cu posibile intelegeri de tip cartel intre comapniile petroliere care activau pe teritoriul lor si nu a descoperit nereguli.

Grafic al evolutiei pretului la petrol.

Coreea de Sud, decembrie 2009. Consiliul Concurentei de la Seul a amendat patru producatori de produse petroliere pentru manipularea preturilor la GPL (Gaz Petrolier Lichefiat) si practici de tip cartel cu suma de 581 de milioane de dolari. Cele patru companii implicate, SK Energy, GS Caltex, S-Oil si Hyundai Oilbank, au manipulat preturile pentru acest tip de combustibil timp de cinci ani, intre 2003 si 2008, asocierea dintre ele fiind creata la doar un an dupa liberalizarea acestei piete.

Rusia: Serviciul Federal Antimonopol rus a cerut in urma cu doua luni celor mai mari opt companii petroliere ce activeaza in Rusia sa explice majorarile la pretul combustibilului, in conditiile in care patru dintre ele au un istoric de manipulare a preturilor care le-a adus de-a lungul timpului un sir lung de sanctiuni din partea autoritatilor. In anul 2008, Rosneft, Gazprom Neft si TNK BP au fost amendate cu sume cuprinse intre 35 de milioane de dolari si 48 de milioane de dolari, iar LUKOil a primit o amenda de aproximativ 51 de milioane de dolari. Companiile au fost acuzate de autoritatile ruse ca au marit pretul in mod nejustificat cu aproximativ 15 procente.

Polonia: Autoritatea pentru Concurenta de la Varsovia a amendat in anul 2010 unul dintre cei mai mari producatori si distribuitori locali de petrol, PKN Orlen, cu suma de 12,8 milioane de euro pentru fortarea unor distribuitori independenti sa accepte un nivel al preturilor stabilit de catre producator, indiferent de conditiile de pe piata. Ca rezultat al acestei decizii, statiile de alimentare din Polonia au devenit mult mai vehemente in denuntarea practicilor incorecte de pe piata petroliera.

Spania: In anul 2009, Comisia pentru Competitie a amendat trei companii petroliere, BP, Repsol si Cepsa, cu suma de 7 milioane de euro pentru manipularea preturilor si comportament de tip cartel.

Canada: 11 companii care distribuiau produse petroliere au fost acuzate de asociere intr-o organizatie de tip cartel, care a stabilit in mod artificial preturile la benzina intr-o regiune a tarii. Sase dintre companiile acuzate si-au recunoscut vinovatia si au fost amendate cu un total de 2,7 milioane de dolari canadieni, iar zece manageri au fost condamnati la un total de 54 de luni de inchisoare. Investigatia a fost redeschisa in anul 2010, dupa ce autoritatile au descoperit ca dimensiunile cartelului erau mult mai mari decat se credea initial. In total, autoritatile prevad ca amenzile vor ajunge la 10 milioane de dolari canadieni, iar sentintele persoanelor implicate in scandal ar putea ajunge si la cinci ani de inchisoare pentru fiecare manager.

SUA: British Petroleum (BP) a platit autoritatilor americane 373 de milioane de dolari, dupa ce a semnat o intelegere de incheiere a unui proces ce privea manipularea preturilor la propan si incalcarea codurilor de protectie a mediului.

Grecia: BP si Shell au fost amendate cu aproape 50 de milioane de euro pentru manipularea preturilor in anul 2008, dar au contestat penalitatile in justitie. Intre timp, ambele companii s-au retras din Grecia.

Africa de Sud: Guvernul a amendat in anul 2010 sapte companii de pe piata locala pentru manipularea preturilor la produse derivate din petrol in intervalul 2000-2009. Multumita colaborarii cu una dintre companiile implicate in cartel, autoritatile detin dovezi irefutabile asupra activitatilor ilegale desfasurate in tara.

Cipru: Patru companii petroliere au fost amendate cu peste 42,9 milioane de euro pentru asociere intr-o organizatie de tip cartel si manipularea preturilor la combustibil. Cea mai mare parte a amenzii a revenit companiei Hellenic Petroleum, 14,26 milioane de euro, urmata de Exxon cu 13,36 milioane de euro, Petrolina cu 12,06 milioane si LUKoil, cu 2,7 milioane de euro.

Exemplele tarilor care nu au gasit nereguli pot fi vazute aici.