Compania germana RWE a vandut actiunile de la parcul eolian din Valea Dacilor
"Din cauza procesului complicat de aprobare si din cauza problemelor legate de proprietate asupra terenurilor, decizia noastra a fost de a parasi proiectul", a declarat Karin Canta, directorul de proiecte eoliene pentru sud-estul Europei si Turcia al RWE, citat de Ziarul Financiar, potrivit Reuters.
RWE este implicata, pe piata romaneasca, in proiectul constructiei reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Germanii detin la EnergoNuclear, compania de proiect, 9,15%.
Initial, statul detinea, prin Nuclearelectrica, 51% din actiunile EnergoNuclear, iar CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE Power (Germania) si GDF SUEZ (Franta) cate 9,15% fiecare, in timp ce ArcelorMittal Romania si Iberdrola (Spania) detine 6,2%. Nuclearelectrica si cei sase investitori au semnat in noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.
Insa, grupul CEZ a vandut catre Nuclearelectrica, la finalul anului 2010, actiunile sale din proiectul pentru finalizarea constructiei centralei nucleare Cernavoda. Dupa preluarea participatiei de la CEZ, Nuclearelectrica va detine 60,15% din actionariat. Statul roman nu doreste sa ramana cu o participatie atat de mare din cauza costurilor imense. De aceea, este dispus sa vanda o parte din actiuni oricarui alt participant la proiect.

Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Boeing 737 MAX va zbura din nou în UE. Interdicția impusă acum 22 de luni, după două accidente aviatice, a fost ridicată
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
Pai daca NU doreste sa fie singurul actionar (aproape), de ce nu rezolva problema birocratiei??? CEZ a plecat de la Cogealac din cauza problemelor cu autoritatile locale (vezi cazul cu primarul localitatii, a se citi scandalul). Apoi RWE pleaca din aceleasi motive, de la Valea Dacilor. Ambele proiecte sunt in judetul Constanta. Consiliul Judetean ce face???
Exista in Romania oameni de afaceri cu fonduri mari si care se tot plang ca e greu si nu le mai merge (Ioan Niculae e un exemplu). Energia eoliana e una de viitor, ingineri buni are Romania, tehnologia poate fi cumparata, bani de investitii sunt.
Treptat, firmele romanesti vor incepe sa preia active si afaceri ale strainilor care au profitat de inceputurile haotice ale capitalismului in Romania. E inevitabil, pt ca se acumuleaza capital si know-how.
Cand problema Nr1 a planetei este energia, criza apare din cauza energiei, parcurile eoliene ar fi aur pentru noi. Dar normal ca totul este ingreunat cu scopul de a se receptiona spaga.
In discursuri nu ne intrece nimeni!
coruptie in primariile din comune si orase enorma!
in constanta coruptia si escrocheriile se tin lant!!!