Rompetrol a anuntat ca va ieftini incepand de marti preturile de referinta la benzina comercializata in reteaua proprie cu trei bani pe litru. Reducerea se datoreaza eliminarii incepand cu data de 21 ianuarie a taxei de un cent pe litru aferenta Fondului special pentru produse petroliere (FSPP).

Astfel, pretul benzinei Efix 95 va fi de 5,01 lei pe litru, iar cel al benzinei Alto 101 va fi de 5,69 lei pe litru. Motorina Efix Diesel se va comercializa cu 4,98 lei pe litru, iar motorina Diesel Alto 55 va costa 5,32 lei pe litru.

Reprezentantii companiei au aratat ca ieftinirea nu s-a produs de vineri pentru ca perioada 21 - 25 ianuarie a fost necesara pentru epuizarea stocurilor de carburanti pentru care s-a achitat deja taxa de un cent USD/litru (14 dolari/tona pentru benzina si 12 dolari/tona pentru motorina).

Conform dispozitiilor legale, plata acestei taxe se realiza de catre producator in momentul livrarii carburantilor catre distribuitori. Potrivit OUG 249/2000, Fondul Special pentru Produse Petroliere a fost creat pentru stingerea datoriilor fostei Companii Romane de Petrol (aproximativ 647,3 milioane dolari).

Rompetrol mai arata ca in prezent, nivelul total al sumelor virate de Rompetrol Downstream catre bugetul de stat (taxe, accize, TVA) reprezinta 49% din pretul final al benzinei si de 46% din cel al motorinei. In acelsi timp, cuatumul accizei din pretul final al carburantilor este 29% pentru benzina si de 26% pentru motorina.